Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Разлики в разхода (и не само) между SJ и Самурай?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Разлики в разхода (и не само) между SJ и Самурай?

Прочетох в темата за разхода нещо стнанно - за Сузуки Самурай разходът на off-road беше от порядъка на 8-9л. За SJ пишеше 18 литра! Това стандартно ли е? В крайна сметка това различни модели ли са? На много места пише "Samurai SJ" заедно.

Колко може реално да се очаква от двигател SJ413 в добро състояние в гората? Ясно ми е че зависи от маса неща но все пак ако е възможно някакво осредняване с всичките уговорки за неточност, ще се радвам някой да сподели.

До: Разлики в разхода (и не само) между SJ и Самурай?

Колега, представи си, че караш в гората и се нахендриш в някое хубаво кално дере.... Според тебе колко ще ти е разхода на 100 км, ако един час буксуваш, дорде издрапаш 10 метра до сухото?! Няма такова нещо като среден разход при оффроуд. Не че имам някакъв голям опит, но и при софт разходките няма правило по което да заковеш "среден разход", затова гледай като излизаш извън пътя резервоара да ти е пълен. Аз се водя в случая от принципа "По-добре е да имаш и да не ти трябва (в момента ), отколкото да ти трябва и да нямаш"
    "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
    Неизвестен мъдрец

Коментар

Първоначално публикуван от geko Преглед на мнение
      Прочетох в темата за разхода нещо стнанно - за Сузуки Самурай разходът на off-road беше от порядъка на 8-9л. За SJ пишеше 18 литра! Това стандартно ли е? В крайна сметка това различни модели ли са? На много места пише "Samurai SJ" заедно.

Колко може реално да се очаква от двигател SJ413 в добро състояние в гората? Ясно ми е че зависи от маса неща но все пак ако е възможно някакво осредняване с всичките уговорки за неточност, ще се радвам някой да сподели.
      Разхода на гориво е много относително нещо но най-важния фактор е номера на обувките на задволанното устройство.
      Разхода на гориво зависи от умението за икономично водене на автомобила в съответствие с надлъжния профил на пътя организацията на пътното движение/светофари,знаци и др./, а също така и използването на всички наклони за свободно движение на автомобила,т.е. движение по енерция.В някои случаи се използва метода /ускорение -енерция/.
      Завода производител дава усреднени данни за разход на гориво при различни режими на работа на автомобила при 90км/ч , при 120км/ч и градски цикъл/ГЦ/.Най-икономичния режим е при скорост от 80 до 90км/ч,понеже тогава съотношението гориво въздух е най оптимален/говорим в случая че е изправна горивната уредба и се подържат обороти около 2500/.Горната граница на оборотите за икономичния режим може да се види ако е закачен автомобила на газ анализатор но това за простосмъртния шофьор който не знае устройството на автомобила не е от значение.
      Та завода производител дава усреднени данни за разход на гориво ,например за Лада Нива при 90км/ч разхода за двигател1.6 е 10,5л при 120км/ч не дават данни ,ГЦ- 13,4 .
      двигател1,3 при 90-10,6 при 120-нямя ,ГЦ- 13,0.
      При Сузуки SJ410 данните на завода които съм срещал са от 5 до 11л/100км. Пет литра вярвайте ми са постигат много трудно но не е невъзможно,лично аз съм го постигал с методите които описах най от горе.
      При Suzuki SJ413 /Samurai/нещата седят така,до 2500об/мин в цилиндрите влиза повече въздух от колкото гориво и до тея обороти автомобила е най-икономичен,след тези обороти се отваря втората клапа и тогава нещата загрубяват.Лично аз съм засичал минимален разход на горивосъс SJ413 при 80км/ч при 2500об/мин. на пета скорост на извънградски участък /магистрала/разход на гориво 7,5л/100км при постоянно натиснат педал на газта без метода ускорение-енерция или да ползвам баирите.
      Понеже обясненията станаха много обширни а по темата са изписани книги ,ще приключа като обобщя че всеки шофьор трябва първо да разучи автомобила си за да знае при какви обороти е икономичния режим,второ да се научат да управляват икономично.Лично аз съм стигал и двете крайности при разхода на гориво и знам че колкото повече даваш газ толкова повече харчи.
      Ако искате да е икономичен ползвайте "Закона на яйцето"
      Неможе да вземаш трезво решение ако мозъкът ти е изгорял от наркотици и алкохол .
      Дий Снайдер

Коментар

SJ413 при скорост 90-100 харчи повечко, защото както е казал колегата banjo - отваряме втората клапа! 9/100бензин 12/100газ. На бавни по пресечен терен без сериозно закъсвания съм стигал до 19/100 газ.
        Subaru Forester 2.0 S Turbo + Autohome Columbus = 4x4 Light Fast Camper
        Drag Grand Canyon Daily
        Faction Prodigy + Secura Fix + G3 Alpinist
        LZ1JYM

Коментар

С banjo сме постигали и разход 40/100 на Ком-Емине 2004 ли беше ?
          Но всичко зависи от многото зависита
          По лесно е да се даде сравнително оринтировачен разход на дизел например Pajero 2,3 TD в града 10 в гората 13-15 карах го 6 год. и разхода беше константна величина !
          Човек първо е изобретил колелото а после премазаните животни !

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
          X