Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Заигравка със speed sensor Витара '96

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Заигравка със speed sensor Витара '96

За какво става въпрос: Витарките с новото табло от време на време имат проблем с въпросния speed sensor. При диагностика дава грешка 24 ... май
    Въпросното чудо на техниката го има при повечето съвременни автомобили и грубо казано, казва на компа (ECU) дали колата е в движение или е в покой. Е, при по-тарикатските казва и други работи, но да не задълбаваме. Намира се в таблото, в скоростомера, това конкретно за испанка, 8 клапана, с новите табла.
    Става дума за ей това:

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:tablo_ob6t_f.jpg
Прегледи:1
Размер:64.0 КБ
ID:5997945

Така изглежда отзад.

Име:tablo_ob6t_back.jpg
Размер:71.1 КБ
ID:5997944

Ако сте навити да се позабавлявате, развийте 3те винта, обозначени с 1, след това внимателно освободете скобите, задържащи лицевата част на таблото. Прозрачния капак няма смисъл да се откача отделно. След това отвийте винтовете, обозначени с 3, след това с 2. Извадете внимателно скоростомера.

Име:Tablo_typaridka.jpg
Размер:63.2 КБ
ID:5997946

Сори за калпавите снимки, но единственото, което имах под ръка беше телефона. Скапана, скапана, спакана Нокиа Аша... бати боклука

както и да е. Ей това, неясното, на малката платчица, от която излизат 2те жици, е въпросния датчик. Като го видах, даже и не повярвах ... не, че нещо, ама на ридконтактите им дават живот 10 милиона превключвания. Това от производител. Ако ви се смята, магнита е 4 полюсен, жилото се върти с примерно 100 оборота в минута. Кофти, а?
    Още по-тъпото е, че въпросната платка се крепи с винт, чиято глава е ОТВЪТРЕ А въпросното "отвътре" е леко капсуловано.
    При добро желание, малко сръчност и добър поялник с тънка човка, тъпата ридка (онова стъкленото) се сменя за минута, но трябва МНОГО да се внимава. наоколо всички детайли на километража са пластмасови, съответно лесно топими, а в дисковете на скоростомера е много лесно да попадне капка тинол и пак става мазало.
    Ясно е, че ако решите все пак да я сменяте (ридката) краката трябва да са огънати така, че да са в една равнина с плоската част на контактните пластини.
    Честно казано, струва ми се много по-добра идея тоя датчик да се изнесе някъде другаде и да е полупроводников, просто нямах време да се занимавам този път.
    Ако някой реши да тества как се държи датчик на хол, дори и да е лепнат директно отгоре на пластмасата на скоростомера (или друго, по-читаво място), нека сподели.

после всичко се сглобява по обратен ред. А, щях да забравя. оригиналната ридка се беше заварила, което не е никаква изненада. Ако решите да проверявате без разглобяване, мерите или на куплунга на компа (изваден) или на самото табло. И докато мерите, ЗАВЪРТАТЕ полека входния вал на скоростомера! С жилото или е нещо друго - зависи от това дали таблото е свалено или не. при изправен датчик, тоест ридката не се е покапала, трябва да дава контакт 4 пъти на оборот. Ако дава винаги накъсо или винаги прекъсната верига - ридката е свършила курса.

От мен толкова.
    Прикачени файлове
    О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

От: Заигравка със speed sensor Витара '96

Братле нали знаеш че и на мен ми даваше грешка точно на този датчик а ние не можахме да го открием.Да не би да е и на старите табла да има в скоростомера?
    Кола без турбо е като жена без цици, върши работа но не доставя удоволствие.
    Витара 1.6 16V TURBO POWER!!!
    "Mud Angels" Stara Zagora

Коментар

Напълно възможно, щом е с жило на километража.
      Като дойдеш тия дни може да го видим, вече съм му наел чалъма. Бях забравил, че и твоята има такъв дерт.

Коментар

Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение
        Напълно възможно, щом е с жило на километража.
        Като дойдеш тия дни може да го видим, вече съм му наел чалъма. Бях забравил, че и твоята има такъв дерт.
        Ама тя вече не ми дава тази грешка или поне аз не съм разбрал.Не съм правил самодиагностика от много време.

Коментар

Как се прави самодиагностиката на Витара , че на едната свети чека когато си поиска а на другата постоянно ?
          Toyota Land Cruiser RJ77 , Nissan Patrol TD42, Suzuki Samurai ,Yamaha WR 450F
          New hope garage о886/44-36-5о , о898/48-11-46

Коментар

http://www.offroad-bulgaria.com/show...=30437&page=79

Post 1565
            TG

Коментар

Първоначално публикуван от gen4 Преглед на мнение
              То добре ,ма не е на Блгарски .Аз искам със прости думи да ми се обясни !

Коментар

Първоначално публикуван от speed750 Преглед на мнение
                То добре ,ма не е на Блгарски .Аз искам със прости думи да ми се обясни !

Име:04122011247.jpg
Размер:148.1 КБ
ID:5441659

Коментар

Това добре и после какво гледам ?

Коментар

Стига бе Ице, човек като теб да не знае...

После даваш на контакт и гледаш лампата на чек енджин. По броя на миганията виждаш какъв код показва, и според кода се определя къде е проблема. В "мануала" трябва да има табличка с кодовете и какво означават.

Код 12 означава, че всичко е наред. Ако свети друго-значи има някакъв проблем.
                    Има ли желание-има и начин!

Коментар

Питам Коле ,щото нищо не вдявам от кабели и токове ... ако е железо да го нарежа

Коментар

Добре, сега изясни ли ти се?
                        Нали знаеш как се броят миганията и по тях се отчита какъв е кода?
                        Има ли желание-има и начин!

Коментар

Ей, спамери такива... омаскарихте ми темата
                          Ицо, ако кажеш какъвва точно ти е мотора, ще ти обясня останалото. Че различните години всичко е набутано на различно място. Това на снимката на Живо е за 16 клапанова и то не за всичките модели.

Коментар

Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение
                            Ей, спамери такива... омаскарихте ми темата
                            Ицо, ако кажеш какъвва точно ти е мотора, ще ти обясня останалото. Че различните години всичко е набутано на различно място. Това на снимката на Живо е за 16 клапанова и то не за всичките модели.
                            Едното е Сайдкик 1.6 16 клапана ,дълга база ,автомат .Другата е 1.6 8 клапана ,моно ,къса база ,автомат.

Коментар

На моята 8V също беше там куплунга.
                              Даваш на късо както е на снимката, след това даваш на контакт и лампата за чек енджин почва да мига.
                              Миганията - почва да мига лампат бързо, след това за кратко почива и пак почва. Броят мигания отговаря съответно на първото и на второто число от кода на грешката. Историята се повтаря докато не върнеш ключа.

Ако се оправяш с руския - погледни файла!
                              Прикачени файлове
                              о 88 з 417 оо 4 - Стоян

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X