Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Високи обороти на Витара 1.6 моно

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Високи обороти на Витара 1.6 моно

Здравейте колеги имам следният проблем,Витарата ми държи 1300 оборота постоянно,сутрин си ги вдига на 1800 но като загрее не падат по малко от 1300.Конуса на автомат.смукач затваря идеално,пробвах и от задната страна опорният болт на дроселовата клапа,но и от там не става защото го развивам до край което значи,че дроселовата клапа затваря напълно отвора към всмукат. тръби-опира и застава плътно в леглото си и оборотите не падат,а за да се резервирам навих конуса при автоматичния смукач с 2,3 оборота и пак не падат оборотите под 1300,маркучите на вакумите проверих всичко е на ред,остана само ТПС-а който аз не мога да регулирам ако е там причината разбира се.Типа на моното е от по стария модел с целия алуминиев корпус без пластмасов капак,не знам и къде да си закарам колата на майстор,че ми омръзна само да им ям попарата,ако имате нещо в предвид пишете.Благодаря предварително.
    Прикачени файлове

От: Високи обороти на Витара 1.6 моно

Опорния винт дето си го пипал ... не е много добре, ама пак зависи кой от двата. Ако е по-малкия ... ще береш ядове.
    Виж някой вакуум да нямаш откачен, тогава ги играе тия номера. Преди работила ли е нормално? В смисъл, откак е в теб.
    Трябва да погледна това имаше ли отделент винт за оборотите или не, че нещо съм започнал да забравям
    О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Първоначално публикуван от Dankov Преглед на мнение
      Здравейте колеги имам следният проблем,Витарата ми държи 1300 оборота постоянно,сутрин си ги вдига на 1800 но като загрее не падат по малко от 1300.Конуса на автомат.смукач затваря идеално,пробвах и от задната страна опорният болт на дроселовата клапа,но и от там не става защото го развивам до край което значи,че дроселовата клапа затваря напълно отвора към всмукат. тръби-опира и застава плътно в леглото си и оборотите не падат,а за да се резервирам навих конуса при автоматичния смукач с 2,3 оборота и пак не падат оборотите под 1300,маркучите на вакумите проверих всичко е на ред,остана само ТПС-а който аз не мога да регулирам ако е там причината разбира се.Типа на моното е от по стария модел с целия алуминиев корпус без пластмасов капак,не знам и къде да си закарам колата на майстор,че ми омръзна само да им ям попарата,ако имате нещо в предвид пишете.Благодаря предварително.
      Ако опреш до ТПС-а търси човек който знае какво прави че там с настройките е колям т...к.
      Кола без турбо е като жена без цици, върши работа но не доставя удоволствие.
      Витара 1.6 16V TURBO POWER!!!
      "Mud Angels" Stara Zagora

Коментар

Опорния винт който аз развих с цел да намаля оборотите е този в който котвата на дроселовата клапа стопира,но дори развит до край оборотите не падат под 1300,а същевременно двигателя не работи добре-претриса но имам съмнение,че е от нерегулирани клапани и за тях трябва да търся човек да ги регулира,а преди да навия конуса на автомат.смукач работеше постоянно на 2000 оборота,а като го навих с 2 оборота паднаха на 1300 и повече не,но и да го навия още няма смисъл защото пробвах почти до край навит пак не падат оборотите на топъл двигател под 1300,а на студен сутрин си вдига оборотите на 2000 и после си падат но не под 1300.Аз така си я и взех от един познат,човека ми каза че от близо 2 год.така якарал с високи обороти и понеже не му е основна кола,а я ползва само за лов не му пречи и за това не я е карал на майстор и не е пипал нищо по настройките и така,че при него оборотите не са падали под 2000хил.Моя тип на моното е от тези които като си пред колата срещу алуминиевият ботуш завъздуха от другата страна имат някакъв ел.клапан в който влизат 2 кабела,а другият тип на моно инж. е от пред има пак някаъв като клапан с място за шестостен и алуминиевият ботуш за въздуха е с пластмасов капак.Моя двигател е с моно от първия тип

Коментар

Клапана всъщност е байпаса, който се грижи за ниските обороти. Има известна вероятност да е спекъл в отворено положение (въпреки, че по-често спича на затворено). Държи се на 2 болта, ако наистина нямаш разкачен вакуум, може да го откачиш и да го провериш. В нормално състояние би трябвало да затваря прохода от централния отвор към страничните (на свалено се личи ясно за какво говоря), а като му подадеш 12 волта, трябва да оваря докрай. Ако не се движи - пробваш да го почистиш с бензин и каквото се сетиш още.
          Има и дребна вероятност да е треснал крайния транзистор, който управлява въпросния байпас и просто да го държи винаги отворен. Ако е така ... или го търси точно кой е и го смени (струва 1-2 лева) или, ако не ти се занимава, просто сложи едно парче плътен материал (клингирит, гума) между байпаса и корпуса на моното. Ниските обороти ще са леко нестабилни, но поне ще ги имаш. Не го препоръчвам, но е вариант.

Преди да го свалиш, погледни в какво положение е вакуумната клапа зад моното. Трябва да има едно маркучле от задния край, което влиза ... то ли в корпуса на моноинжекцията, то ли в колекторите, наистина не помня вече, а от другия - да опира на лоста на дроселната клапа. Когато мотора не работи, би трябвало да държи клапата леко отворена, при запалване - да се прибира навътре и да освобождава лоста. Ако вакуумчето липсва или мембраната е спукана, няма да помръдне - смяна и настройка. Малко е тегава и е вързана с настройката на ТПС, но не е невъзможна.
          От самия ТПС, ако е разбъзикан, може да ти играе номера с ниските обороти, ама ти и без това засега ги нямаш, така, че неговите настройки - после

По корпуса на моното има няколко отвора за вакуумчета, всичко трябва да е с нанизан на него маркуч или запушено (има 1 или 2 "излишни"). Последно може да провериш дали вакуумната мембрана на делкото (ако правилно се ориентирам, делкото ти е от по-стария модел, с 2 жици в долния край, а не с 5). проверява се лесно - откачаш маркучлето, надуваш с уста - трябва да не пропуска.

П.П. Има 2 опорни винта. Единия е на въпросната вакуумна клапа, другия беше някъде срещу него. И двата не е желателно да се бърникат без нужда, че ТПСа откача, дори и да не си пипал самия него.
          Засега залагам на заседнал байпас, да видим

Коментар

Аз този байпас всъщност не знаех каква функция изпълнява и отвивах тези болтчета и видях,че вътре в средата има едно като буталце което отваря и затваря,но видях и,че гарнитурата от централния отвор е прегоряла от към единия страничен отвор,а дали работи този байпас незнам,но ще пробвам,а проблема може ли да е от прегорялата гарнитура.Относно другата клапа която натиска котвата на дроселовата клапа когато е изгасена колата няма проблем работи и не съм пипал болтчето там.
            Последно редактирано от Dankov; 25-11-12, 09:14.

Коментар

Байпаса работи,свалих го и пробвах на акумулатора като му подам ток отваря.Вакумната клапа зад моното също работи,а ТПС-а си стои с белези бяла боя и няма следи да са пипани заводските настройки.
              Прикачени файлове
              Последно редактирано от Dankov; 25-11-12, 13:05.

Коментар

Вземи я смени тая гарнитура. Не знам колко добре се ориентирам по снимата, че я гледам на един леко скапан дисплей в момента, но ми се струва, че пропуска от централния отвор към единия от страничните. А на нея поначало това и е работата - да НЕ пропуска точно там.
                Ако нямаш подходящ материал, изрежи от мек клингирит, че се работи лесно и я мацни мнооого тънко със силикон (не е задължително, но съм забелязал, че това действа успокояващо на повечето хора )
                Вероятно проблема ще изчезне. Възможно е после да се наложи да си поиграеш с регулировката на ниските обороти.
                Ъъъъъ ... един тъп въпрос ... нали си проверявал натягането на жилото на газта и си му оставил малко луфт?

Коментар

Благодаря на колегата tef4o за отзивчивоста и компетентното мнение,изрязах нова гарнитура и проблема изчезна,оборотите се нормализираха и сега съм ги оставил 900.Гарнитурата е малко не стандартна защото под трите отвора има удебеляване на гарнитурата,но там изрязах второ парче и се получи идеално.Сега остана да видя как,ще се държи колата студена и може би ще се наложи да развия половин,един оборот гайката в която влиза конуса на автоматичния смукач за която в друга тема също ме открехна колегата tef4o.Като цяло проблема ми е решен.Благодаря колеги,че сте така печени и точни.

Коментар

Здравейте отново колеги днес забелязах един клапан който се намира на всмукателните тръби и с тройник заминава за капака на клапаните,а другата страна към алуминиевият кожух през който колата дърпа въздух.Въпроса ми е може ли да се изолира този клапан защото като си пусна фаровете започва много да щрака този клапан,явно вътре е имало пружина със съчма която пружина вече е счупена и не знам дали този клапан в момента функционира,но щрака отвратително.
                    Прикачени файлове
                    Последно редактирано от Dankov; 02-12-12, 17:30.

Коментар

При мен е затапено и няма клапан.
                      0887/400121 Антон Донев

Коментар

Като си пуснеш фаровете, вероятно щрака друго, а именно, оная джаджа, дето и прави гарнитура
                        По спомен беше на една букса с ТПСа, но при желание винаги може да я разкачиш и да видиш дали ще се смълчи. То тракането си е нормално всъщност, ако е от байпаса. На по-дъртите така си работи.

Коментар

Може и така да е,ще пробвам и ще пиша после.

Коментар

Това , което си посочил на снимката е клапан с резба за вентилацията на картерните газове, завито е на смукателният колектор и не е нищо особенно, капсулована сачма, при покачване на налягането, оттам изкарва газовете в инжекциона. Някои пишман майстори го затапват и после се чудят защо колата прави 'майонеза', почиства се, продухва се маркучът, че обикновенно се запушва и оборотите ти замръзват, успех

Коментар

Здравейте вчера открих още един проблем,в делкото влиза един вакумен клапан който не държи вакум,а май трябва,един вид дишам спокойно през него и в двете посоки.
                              Прикачени файлове
                              Последно редактирано от Dankov; 05-12-12, 05:07.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X