Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Кога да включвам бавните на Джимни?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Кога да включвам бавните на Джимни?

Най-после попадам в тема за "Джимни".
    Неудобно е да се задава такъв въпрос сред същински професионалисти, но все пак:
    Кога да използвам и кога да НЕ използвам т.нар. бавни скорости.
    Предполагам, че не са за всеки ден и всеки път, щом са ги направили така, че да не можеш да ги включиш с разсеяно и случайно движение.
    Иначе от новото ми "Джимни", което е само на осем годинки, засега нямам оплаквания.
    Поздрави за по-печените джимнисти и предварително благодаря за всеки полезен съвет по глупавия ми въпрос.
    Искам България чиста!

До: Кога да включвам бавните на Джимни?

Колега, забрави ги бавните ако не караш малко по-сериозен офроуд. За разходки ти стигат високите (Н) 4х4.
    Ниските са 3 предни и задна и правят колата страшно мощна, но скоростта не надвишава 30тина км. Те могат да те извадят от кал до праговете (ако си с подходящи гуми и не си се закопал безутешно) или с тях можеш да изкачиш наклон, който ще ти е тудно пеша да го качиш. И никога не ги включвай на асфалт.
    Да се ядосваш, значи да наказваш себе си за грешките на другите.

Коментар

Много благодарности за съвета. Поздрави и всичко най-успешно!
      Искам България чиста!

Коментар

бавните си ги използвай винаги когато си на черен път и с натоварена машина така по малко ше товариш съеденитела..
        а преди да се вклучат бавните се вклучва предния мост провери си автоматичните хъбове дали са нааред....
        ако имаш някви други съмнения питай аз нямам бензин но мога да се информирам ако има нещо по конкретно..
        поздрави

Коментар

Общите правила са преди много стръмно и на слаб грунт. Тогава можеш да дадеш много обороти на двигателя, а на колелата да отидат малко. Така че да не буксуваш.
          Обаче. Никога не забравяй че на понижаващата предавка като пуснеш газта колата спира като на асфалта да си пипнал спирачките - веднага. Това вече може да те закопае. Превключването на скоростите когато си на понижаваща става по-бавно, така че не може да го правиш посред баира и на слаб грунт. Остава си правилото че трябва да потегляш на най-високата предавка на която кандиса да тръгне пак на слаби грунтове, че не трябва да превключваш скоростите, и че не може да буксуваш. В никой случай, освен на тънък слой кал или сняг. На много стръмно не може да ги превключваш изобщо, чак до угасване на двигателя. Ако се срине назад, трябва да вденеш веднага задната, да спираш с двигателя и да караш накъдето е отишла задницата. С газ.
          Останалото - в архивите, с времето, и като ти дойдат следващите въпроси от самосебе си

Коментар

Аз лично, щом излезна извън пътя - включвам бавни, да, не мога да летя със 200 но винаги имам една предавка надиолу ако нещо не ми достига мощност някъде
            А Стефане кой ти каза че предавките се сменят по-бавно??? При мен си се сменят както и на бързи и да, можеш (ако си достатъчно чевръст) да ги смениш дори на баира
            П.С.
            Не карам Джимни, но така е било с всичките ми машини, така че предполагам и за твойта важи моето "правило", пак повтарям това си е въпрос на избор докато не се вкараш в "джаза"

Коментар

Първоначално публикуван от alex_markov Преглед на мнение
              Аз лично, щом излезна извън пътя - включвам бавни, да, не мога да летя със 200 но винаги имам една предавка надиолу ако нещо не ми достига мощност някъде
              А Стефане кой ти каза че предавките се сменят по-бавно??? При мен си се сменят както и на бързи и да, можеш (ако си достатъчно чевръст) да ги смениш дори на баира
              +1
              Ние не сме неутрални!

Коментар

Благодаря на всички за препоръките, ще ги имам предвид и ще ми бъдат полезни. Само малко се замислих как да проверя автоматичните хъбове, за които пише Зенит. Не ми е съвсем ясно. Пък и след като си върви без грешка само от предните колела и на 4х4 бързи, не следва ли, че всичко си е в ред?

Още веднъж благодаря и поздрави на всички!
                Искам България чиста!

Коментар

проверката е лесна за да провериш дали са отцепени като вдигнеш предницата и въртиш едно колело кардана не трябва да се върти или обратното като въртиш кардана не трябва да се въртят предните колела това може да се прави на загасен мотор но не съм сигорен дали е така при съмнение нищо не пречи и да се запали мотора... ..
                  за да провериш дали зацепват палиш машината и вклучваш 4х4 пак въртиш кардана и трябва да се въртят и двете колела..
                  твойта машина е от първите така че доста годинки е карала...
                  поздрави

Коментар

тя машината си върви но не е хубаво да са постояно зацепени така предния диф върти и се износва а и разхода се увеличава..
                    поздрави

Коментар

Сещам се и за още една особеност, свързана с бавните - някои хора си имат навик при наклон да не въртят стартер, а да палят на скорост. Ако се направи това упражнение при включени бавни става много опасно за раздатката, кардани, карета и т.н. Опита ми е пресен - бяхме с УАЗката и след като я загаси на бавни, шофера я пусна да я пали на задна при това. Веднага бяхме събрани на куп отзад в кучкарника

Коментар

Дойде моментът още веднъж да благодаря на всички, които ме светнаха за бавните.

Хъбовете изглеждат в ред, колата беше натоварена и днес се престраших да пробвам.

От една страна бавните скорости наистина правят впечатление (на някой, който за пръв път и с доста боязън ги е включил). От друга те направо ти казват: "Приятел, имаш доста да учиш за какво и как служим". Хубаво, ще научим.

От амбициозна гледна точка най-много ми хареса да взема един каменист едновременно остър и стръмен завой не с разни маневри, ами като го пресякох почти през драките и под ъгъл спрямо хоризонта може би 35 градуса.

От мързелива гледна точка - голям е кефът да слизаш по стръмен камънак без въобще да има нужда от спирачка.

Текст на снимката:
                        Поздрави от борда на Джимнито!

Подтекст на снимката:
                        Е, все не успявам да снимам пътната обстановка, така, че да проличи колко всъщност тя е безпътна обстановка. (Това, предполагам, се учи в някой друг форум.)

Още веднъж: Много благодарности на всички! Живот и здраве, ще споделя и други впечатления.

Поздрави!
                        Прикачени файлове
                        Искам България чиста!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                        X