Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Проблем в спирачният апарат на Витарата-решение ?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Проблем в спирачният апарат на Витарата-решение ?

Здравейте!Проблема се изразява в следното : в неделя си ходих на село,но както се движех нормално по магистралата,усетих едва доловимо притрисане във волана.Спрях с мисълта за някакъв проблем в гуми/джанти или нещо разкачено/скъсано,и почнах да я оглеждам.Оказа се,че предна дясна главина е загряла доста!В първият момент си помислих,че е лагер(макар никога да не е имало признаци за това!) и реших да повдигна с крика,и да проверя за някакъв луфт(хоризонтален/вертикален).Но,установих,че колелото се върти трудно и накладките задържат и прискърцват!Демонтирах джантата,изчаках да изстине главината и с няколко премерени движения,почуках апарата да освободи малко накладките.Вече поосвободили,лека-полека,минах повечето път до там без проблем,но без да натискам спирачка(на няколко пъти проверявах апарата-беше дори студен).Днес,реших да разглобя апарата да го разгледам по-отблизо,но нямах инструмент,та се наложи да ходя до братовчед ми за ключове.Навръщане (пътя има-няма 2км),се наложи да ползвам спирачка и след това в къщи се оказа,че задържат и двете предни колела!!!Дайте насоки от какво може да е това,и как да реша проблема!

От: Проблем в спирачният апарат на Витарата-решение ?

Първоначално публикуван от bon40 Преглед на мнение
    Здравейте!Проблема се изразява в следното : в неделя си ходих на село,но както се движех нормално по магистралата,усетих едва доловимо притрисане във волана.Спрях с мисълта за някакъв проблем в гуми/джанти или нещо разкачено/скъсано,и почнах да я оглеждам.Оказа се,че предна дясна главина е загряла доста!В първият момент си помислих,че е лагер(макар никога да не е имало признаци за това!) и реших да повдигна с крика,и да проверя за някакъв луфт(хоризонтален/вертикален).Но,установих,че колелото се върти трудно и накладките задържат и прискърцват!Демонтирах джантата,изчаках да изстине главината и с няколко премерени движения,почуках апарата да освободи малко накладките.Вече поосвободили,лека-полека,минах повечето път до там без проблем,но без да натискам спирачка(на няколко пъти проверявах апарата-беше дори студен).Днес,реших да разглобя апарата да го разгледам по-отблизо,но нямах инструмент,та се наложи да ходя до братовчед ми за ключове.Навръщане (пътя има-няма 2км),се наложи да ползвам спирачка и след това в къщи се оказа,че задържат и двете предни колела!!!Дайте насоки от какво може да е това,и как да реша проблема!
    Здравей.Несъм толкова вещ но мога да споделя какво беше при мен.Същия десн преден.Натиснали спирачка и задържа.Чукам.блъскам разбутвам накладки и като натисна пак блокира.Раздвижвахго/апарата/ смених сп. течност но........Накрая на сервиз.Оказасе,че спирачния маркуч има закъсано парченце и невръща маслото или нешо таова та нов маркуч и всичко е ок.Това от мен.
    Витара 1.6 моно.Самураи 1.3

Коментар

Много благодаря за 'жокера'!Някой друг да е имал подобен случай,или да ми каже как да отстраня проблема??

Коментар

Пробвай с раздвижване на буталото. Понякога клеясва, и не иска да се върне.
        Но и на мен ми прилича на маркуч. Като се позатъкне не иска да пусне течността назад. Напред си минава заради налягането създадено от крака и лостовата система на педала, но назад няма кой да направи налягане, и не пропуска.
        Има ли желание-има и начин!

Коментар

Ако маркуча ти задържа ,направи следното:-1. Свали гумата лашни щуцера за обезвъздушаване и го стегни ,за да го разкараш предварително,след това напомпи спирачката слез и развий щуцера , ако излезе течност под налягане и спирачния апарат освободи -От маркуча е, ако няма налягане и само ''сълзи'' значи маркуча е наред 2. Следваща стъпка ,развиваш двата болта на супорта , отлепяш внимателно гумения маншон от буталото и го местиш назад,след това някой помпи спирачката докато излезе цялото бутало , вадиш го и ако е клеясало леко с водна шкурка предварително намазана в спирачна течност зачистваш буталото от ръждите и след това внимателно да не скъсаш маншона прибираш буталото в цилиндъра ,преди това развиваш щуцера за обезвъздушаване . 3. Ако буталото има големи язви , и след зачистването почне да капе течност ,знаеш какво да правиш....... Дано съм помогнал
          Теч?! Какъв теч? Това под колата е просто потта на всички коне под капака!

Коментар

Здравей колега! Имал съм го същия проблем с една лада. Как ли не се мъчих – накладки, раздвижване на буталцето, смяна на гумички ... и като натисна спирачките и покарам - ще ми запали предно ляво колело. Смених маркучето и се излекува болката. Дано и при теб да се оправи по лесния начин. Успех!

Коментар

Благодаря,на всички отзовалите се!Специално за 'jimito',на това се казва:стъпки - 'от'-'до'!!!Ще погледна утре за какво иде реч,че днес имам доста работа по лозето и овощната градина,и ще пиша как е бил отстранен проблема.Още веднъж,благодаря на всички!!!

Коментар

Здравей, както казаха колегите вариантите са 2 или маркуче или клеасало бутало.
                SUZUKI "VITARA" , 1.6 ,къса база,BF Goodrich MUD, 31x10,5 R15
                Nissan Patrol Y60

Коментар

Днес,мой познат е пообиколил 2-3 магазина на сузуки в Варна,оказва се че спирачно маркуче е от 22,до26лв!При положение,че евентуално биха ми потрябвали две-направо ми настръхва косата.Та,в тази връзка - от каква друга марка,може да се ползват такива маркучета-москвич,лада,опел някой да е ползвал?Не намерих подобен казус в 'взаймозаменяеми части за витара',та затова питам!

Коментар

Днес,мой познат е пообиколил 2-3 магазина на сузуки в Варна,оказва се че спирачно маркуче е от 22,до26лв!При положение,че евентуално биха ми потрябвали две-направо ми настръхва косата.Та,в тази връзка - от каква друга марка,може да се ползват такива маркучета-москвич,лада,опел някой да е ползвал?Не намерих подобен казус в 'взаймозаменяеми части за витара',та затова питам!
                    А ти за +- няколколева, ще си заложиш ли живота?

Коментар

Значи този от аватара ти,си е залагал живота явно,или пък тези който карат и са карали москвичи,лади,опели(включително и аз).Не знам финансовото ти състояние какво е,ама моето е плачевно(от 2 месеца съм без работа,и жена ми получава заплата когато на частника му е кеф...!!! ),и май засега смятам да си заложа живота,щото машинката ми требе,ама много!Не ми е возило за гъзария,или пък да си чеша крастата по чукарите(колкото и да ми се иска!!!),просто нямам друго возило!Пък,ако можеш помогни ми със съвет по 'питанката'.

Коментар

Купи си комплект от два маншона и два о-пръстена за предните спирачни апарата,разглоби ги и смени уплътненията.Огледай внимателно буталата за язви и ако проблема продължи,смени спирачни маркучи.Обезвъздуши спирачната система.Поздрави....Успех.
                        Никто в человеческом обществе не относится к диким животным природы так бережно, как охотники

Коментар

Колега ,направи точка 1 за да видиш дали е от маркучетата , няма смисъл да купуваш, и ако не е от тях какво правим ? Почни да елиминираш едно по едно ,но най лесно е да започнеш от точка 1 , ако се окажат маркучета тогава ще мислим алтернатива ,мисля че цената не е тази която си писал а е доста по надолу
                          Теч?! Какъв теч? Това под колата е просто потта на всички коне под капака!

Коментар

Първоначално публикуван от jimito Преглед на мнение
                            Колега ,направи точка 1 за да видиш дали е от маркучетата , няма смисъл да купуваш, и ако не е от тях какво правим ? Почни да елиминираш едно по едно ,но най лесно е да започнеш от точка 1 , ако се окажат маркучета тогава ще мислим алтернатива ,мисля че цената не е тази която си писал а е доста по надолу

Така и ще направя,но исках да имам и някакъв вариант с тези маркучета.А,за цената на маркучетата,питах и аз днес в магазин на сузуки(че,доста ми се вижда)-имам им телефона.Магазина,се намира на обръщача на автобусите,до ЖП гарата в Варна,и те ме сюрпризираха с.......24,70лв/бр.

Коментар

Здравей, пробвай дали двете оси по които се движи супорта дали не са клеясали.Най-често от там идва това задържане.
                              не ме е яд когато ме лъжат а когато си мислят че им вярвам

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X