Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Grand Vitara 2,5 V6-неравномерна работа на мотора на свободен ход!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Grand Vitara 2,5 V6-неравномерна работа на мотора на свободен ход!

Колеги дайте моля ви идеи от къде може да идва този проблем,а той е:Когато работи мотора на свободен ход се усеща едно притрисане на двигателя и това се забелязва и на мотора като се погледне в коша.Оборотите на двигателя не се менят и стрелката на оборотомера не играе,но ми се струва че са малко оборотите-около 700.Другия проблем е ,че когато колата не се кара по-дълго време,например ден ,два като я запаля и не държи обороти и те падат(но не рязко)и огасва.После пак паля и напомпвам на гаста 2-3 пъти и се оправя .После когато се кара колата и се пали често проблема изчезва.Ходих на диагностика на две места.Единия ми свали стъпковото моторче и го почисти,но нищо.Другия ми каза ,че колата била записала две стари грешки - темп.датчик за входящия въздух и позиционния датчик за коляновия вал.Освен това ми каза ,че втората ламбда сонда получава инфо все едно че не ми работи катализатора и предложи махането на катализаторите и слагане на резонатори.Отидох при познат махнаха ми катализаторите(по-точно само керамиката на предните два),после заменихме долния с катализаторно гърне ,а не резонатор. Като че ли двг-то се поуспокои,но пак притриса и проблема с гасненето си остана.Единствено колата започна да набира по-добре от ниски обороти ,което е добре!
    По колата са сменени всички консумативи-свещи(NGK),ремъци.Забравих да спомена ,че когато не е карана 2-3 дни и е студена се чува един повдигач,но после утихва и когато се кара всеки ден даже не се чува,ако това има значение.

От: Grand Vitara 2,5 V6-неравномерна работа на мотора на свободен ход!

Щом сте чистили стъпковото моторче и няма ефект....отиди да ти почистят и дроселовата клапа!Тя се чисти също така лесно,даже и по-лесно!Въздушен филтър предполагам,че си сменял скоро?
    За оборотите....принципно шестаците работят 600-700оборота,за този двигател немога да кажа със сигурност,но не смятам,че са ти проблем!
    Друга гадост са датчици за температурата при студен и загрял мотор!...когато колата загрее,пак ли тресе?!
    Идеята ми е такава -да не би да ти е заминал някой датчик и колата да само да гасне,докато е студена,а притрисането да идва от тампон(двигател,скорости и тн.?
    Майка Япония.......Всичко друго е компромис!

Коментар

Значи,относно оборотите ми казаха ,че 700 е нормален показател за този шестак и аз се съгласих.Иначе мотора си притриса при всякакъв режим на работа,независимо дали е студен или загрял.Всички филтри са сменени,не знам как да хвана датчиците за темп.,дали работят.Гадното е ,че може да работят от време навреме и тогава е много трудно за диагностика.Мисля си ако са тампони на скоростната кутия или на мотора,при рязко ускорение нямаше ли да се усеща вибрация или причукване ,а то всичко си е нормално при каране .Това което прави мотора,да ми гасне когато го паля и оборотите да падат ме кара да си мисля,че причината е в двигателя,а не в тампони или др. неща по окачването. Прави ми впечатление,че няма много коментари от съфорумци по отношение на проблеми свързани с Гранд Витара.Не знам каква е причината,но все се надявах да има повече мнения по въпроса.Толкова малко ли сме колегите с такива коли,или просто хората ги мързи да пишат?

Коментар

Веригите и обтегачите им как са? Кабелите и свещите? Налягането на горивото при различните режими?
        "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

Веригите и обтегачите са мисля в ред.Никакви подозрителни шумове при работата на мотора.Налягането на горивото е наред ,мотора ускорява много добре ,а странното е че държи нормални обороти ,а от време навреме притриса и това не се отразява на оборотите.Нищо не се вижда на оборотомера ,стрелката си стои на необходимото ниво и това си е!Не съм сменял само кабели на свещите.Мисля това да бъдат следващите неща ,които трябва да сменя,а именно кабели и да направя почистване на дюзите!Имате ли представа колко пари е диагностиката в Миркат?

Коментар

Първоначално публикуван от zillius Преглед на мнение
            Веригите и обтегачите са мисля в ред.Никакви подозрителни шумове при работата на мотора.Налягането на горивото е наред ,мотора ускорява много добре ,а странното е че държи нормални обороти ,а от време навреме притриса и това не се отразява на оборотите.Нищо не се вижда на оборотомера ,стрелката си стои на необходимото ниво и това си е!Не съм сменял само кабели на свещите.Мисля това да бъдат следващите неща ,които трябва да сменя,а именно кабели и да направя почистване на дюзите!Имате ли представа колко пари е диагностиката в Миркат?
            Първо трябваше да направиш диагностика. В Миркат е 35 лв. , но е със записване. Мисля , че там ще ти направят най-добрата , а след това си отстранявай проблема. Чека на таблото светва ли ? Сменял ли си горивния филтър ? За празните обороти и за вдигането им се грижи стъпковото моторче . Да нямаш спукан маркуч на някой вакуум или откачен такъв . Ако искаш звънни и може да се видим. П.С. Кабели отделно не се продават. Вървят заедно с лули и бобини. Ако са ти избили лулите ще ти прекъсва и на високи обороти.
            0886/706147 Тунинг на Vitara & Grand Vitara

Коментар

Трябваше наистина да започна с диагностика първо в Миркат.По-добре късно обаче,отколкото никога!Нямам прекъсване на високи обороти нито в движение нито на място.Стъпковото моторче ми беше почистено в един сервиз,майстора каза че е имало малко нагар,но проблема едва ли е бил от него.Не са ми казали за спукан или изваден маркуч на някой вакуум,но наистина това може да е една от причините.Иначе съм сменил горивен филтър и чека на таблото не светва въобще.В понеделник ще се обадя в Миркат ,да си запазя ден за диагностиката и след това ще се обадя да видим дали може да решим проблема.Благодаря за оказаната помощ!

Коментар

Имах час за диагностика на двигателя днес в Миркат.Голям маитап се оказа,отидох взеха колата,след половин час дойде приемчика и ми каза ,че машината не могла да се свърже с компа на колата.Оказало се ,че нямали софтуеър за толкова стари коли като моята и ми пожелаха приятен ден!Направо останах втрещен ,като се има предвид че това е официален дилър на марката.Колеги ,ако колата ви е по-стара от 2002г. не ходете там да си губите времето!

Коментар

Е това вече наистина е несериозно!Поне да бяха проверили преди да ти запишат час!

Коментар

Според мен е някоя бобина, наЙ простия тест с ваденето на кабелите на празен ход ще си каже.

Коментар

Първоначално публикуван от vladi3000 Преглед на мнение
                      Според мен е някоя бобина, наЙ простия тест с ваденето на кабелите на празен ход ще си каже.
                      Има и далеч по безболезнени начини да си изгориш комутатора или компа .
                      "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

Не е проблема в бобините,проверихме ги заедно с Иван Попов и работят добре.Стъпковото моторче също работи добре и е чисто няма нагар.Продължаваме да търсим проблема и дано да видим светлина в тунела.Сложих добавка за почистване на дюзите и изгорих почти 15 л. гориво с нея и си мисля,че работата на мотора се подобри.Може и да се окаже по-малкото зло,замърсени дюзи!Ще пиша какво е довело до оправяне на проблема!

Коментар

Колеги дайте моля ви идеи от къде може да идва този проблем,а той е:
                          Когато работи мотора на свободен ход се усеща едно притрисане на двигателя и това се забелязва и на мотора като се погледне в коша.Оборотите на двигателя не се менят и стрелката на оборотомера не играе,но ми се струва че са малко оборотите-около 700.
                          ** Оборотите си ги потърси по каталог точно за модела провери дали със сигурност са толкова - имама предвид нещо от рода на Аутодата.

Другия проблем е ,че когато колата не се кара по-дълго време,например ден ,два като я запаля и не държи обороти и те падат(но не рязко)и огасва.После пак паля и напомпвам на гаста 2-3 пъти и се оправя .После когато се кара колата и се пали често проблема изчезва.Ходих на диагностика на две места.Единия ми свали стъпковото моторче и го почисти,но нищо.
                          ** Ами дали са почистили гнездото където влиза стъпковото моторче и въздухопроводите около него. Правили ли са обучение на стъпковото моторче след почистването.
                          ** Като палиш колата често топла ли е или вече е изстинала. Имам предвид температурата на маслото например.

Другия ми каза ,че колата била записала две стари грешки - темп.датчик за входящия въздух и позиционния датчик за коляновия вал.
                          ** Темп датчик е някакво термо съпротивление, виж колко струва и ако не ти е скъпо направо го сменяй. При мен от смяната му разхода ми падна се 1 литър.
                          ** Датчик на коляновия вал - доколкото знам прави проблем при топъл двигател. Огледай жиците и клемите му. Не знам при теб как е обаче по принцип е отдолу и е подложен на резки температурни промени - затопляне от двигателя и поливане със студена вода като минеш през локва с голяма скорост. Със времето се получават микропукнатини и в тях влиза влага и замърсявания.

Освен това ми каза ,че втората ламбда сонда получава инфо все едно че не ми работи катализатора и предложи махането на катализаторите и слагане на резонатори.Отидох при познат махнаха ми катализаторите(по-точно само керамиката на предните два),после заменихме долния с катализаторно гърне ,а не резонатор.
                          ** ами проверихте ли самата ламбда сонда. На осцилоскоп например. Да не се окаже че си черпил някого с два катализатора а пък проблемът да е бил в ламбда сондата. Въобще не се предоверявай на никаква компютърна диагностика. Трябва си майстор по диагностика (аз не съм такъв ако питаш).
                          Диагностика на колите които масово се карат може да хване около 40% от проблемите (лично мое мнение). Не съжалявай че не ти се е получила компютърната диагностика.

По колата са сменени всички консумативи-свещи(NGK),ремъци.Забравих да спомена ,че когато не е карана 2-3 дни и е студена се чува един повдигач,но после утихва и когато се кара всеки ден даже не се чува,ако това има значение.
                          ** Мисля че има голямо значение ако са ти маслени повдигачите. Обърни внимание с какво масло си, маслен филтър. Добра идея е 2-3 пъти да смениш маслото на къси интервали със цел прочистване на маслената система. Желателно - качествено. Вместо да слагаш супер вълшебни добавки за прочистване.

Сложих добавка за почистване на дюзите и изгорих почти 15 л. гориво с нея и си мисля,че работата на мотора се подобри.
                          ** Ако положението им не е супер трагично един рейд 200 км по магистралата прави идеално почистване на дюзите. Все пак не зареждай от случайни бензиностанции. Аз си имам предпочитани и гледам да не си променям навиците. Понеже мога да сравнявам работата на двигателя след всяко зареждане.

Нахвърлях ти тук малко предположения обаче ти си човекът който трябва да ги отхвърли или разреши.
                          Успех.

Коментар

Колеги,проблема се реши по доста лесен и неочакван за мене начин.Налях в резервоара на колата,в който имаше 20 литра гориво ,една добавка наречена REDEX.По принцип тя е за почистване на дюзите на бенз. мотори, и след като изгорих всичкия бензин,о чудо.Стоя си на светофара и по едно време забелязвам ,че колата си работи а скоростния ми лост даже и не трепва,мотора все едно че го няма.Не можах да повярвам,но фактите са си факти.Не искам да правя реклама,предполагам че това би се получило и друга добавка ,но просто решението е било почистване на зацапани дюзи !

Коментар

Браво! Радвам се за теб!При мен никога не става,толкова лесно,ама аз съм си свикнал,че всяко нещо е голям зор!Би ли ми пратил на ЛС откъде взе добавка и какви пари е?Също така и точният й модел!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X