От: Въпрос-поставяне на вериги при 4х4 на заден или преден мост
Ми що слагаш паркетни хъбове? Те сигурно се и изключват сами на заден ход. Сложи нормални, и няма да се чупят.
Защо пък задницата трябва да те изпреварва при спиране? С вериги само отпред, се дръж с колата като с преден привод с безтегловна задница, и ще спираш нормално.
Адаш, не съм ги слагал аз, така я взех. А и да не забравяме, че доста народ си ползува джипките тъкмо за паркетници - повечето време по нормален път (доколкото изобщо има такъв). А в такъв режим, автоматите са си удобни.
Напоследък сериозно се замислям дали не може да се сложи блокаж на автоматичните хъбове - по асфалта да си седят на автомат, а когато е на зор - да се блокират в зацепено състояние, но да не отклонявам темата. И да, изключват сами гадовете. Не назад, но като мина повече от 2 метра по инерция и ...
П.П. Людмиле, на мен най-меката част на колата ми е предния диф, че вече е заварян веднъж. каретата ... държат засега. Поне докато не накачуля големите гуми.
О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...
От опита ми с автомобили с предно и задно предаване в сняг и лед предимството е за предното предаване. Според мен натоварвам много повече предния мост при кален и скалист терен, отколкото с вериги при зимни условия. Някое Тико ще кара с вериги и хич няма да му пука, а ние ще мислим дали няма да повредим предния мост на Патрола.
От опита ми с автомобили с предно и задно предаване в сняг и лед предимството е за преднтоо предаване. Според мен натоварвам много повече предния мост при кален и скалист терен, отколкото с вериги при зимни условия. Някое Тико ще кара с вериги и хич няма да му пука, а ние ще мислим дали няма да повредим предния мост на Патрола.
Тикото е:
- МНОГО по-леко
- С много по-малки като диаметър гуменца
- С двигател и трансмисия, които могат да осигурят в пъти по-малък въртящ момент на полуоските, сравнено с джип
- С ходове на предното окачване, много по-малки и много по-щадящи каретата
Въобще няма никакво място за сравнение, поне според мен.
Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
Тикото е:
- МНОГО по-леко
- С много по-малки като диаметър гуменца
- С двигател и трансмисия, които могат да осигурят в пъти по-малък въртящ момент на полуоските, сравнено с джип
- С ходове на предното окачване, много по-малки и много по-щадящи каретата
Въобще няма никакво място за сравнение, поне според мен.
Определено съотношението тегло/надеждност, ще в пъти в полза за Нисана. Да кажем, че не съм дал точният пример и се дава възможност за разтакаване на локуми, но да сравним Джимни с Поло да кажем и какво? Пак ще караме Полото без да ни пука, а Джипчето ще го държим в хола! Въртящите моменти с толкова, колкото да не превъртят гумите на снега или леда, което ще рече не големи, защото в противен случай няма да се налага да слагаме вериги или иначе казано при еднакво тегло на автомобилите ще бъдат еднакви.
Определено съотношението тегло/надеждност, ще в пъти в полза за Нисана. Да кажем, че не съм дал точният пример и се дава възможност за разтакаване на локуми, но да сравним Джимни с Поло да кажем и какво? Пак ще караме Полото без да ни пука, а Джипчето ще го държим в хола! Въртящите моменти с толкова, колкото да не превъртят гумите на снега или леда, което ще рече не големи, защото в противен случай няма да се налага да слагаме вериги или иначе казано при еднакво тегло на автомобилите ще бъдат еднакви.
То на хлъзгаво полуоски няма да натовариш. Ще ги натовариш когато някое колело зацепи. Сега сметни рамото (радиуса на гумата). После сметни възможния въртящ момент, дето може да отиде до полуоската (дори само заради разликата в рамото, той е примерно 2 пъти по-голям), после виж какво може да даде двигателя. Като намериш съотношението, виж дали сечението на полуоските е с толкова пъти по-голямо и дали каретата са с толкова пъти по-големи От сега ти казвам че няма да са.
Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
Какво рабираш под по-големи карета? Якостта на усукване примерно не е право пропорционална на диаметъра на съчмата на карето или на вала му.Как да коментирам очевидни неща? Е тези джипки скачаме по римски пътища, въртим в калта и получаваме удари при зацепване, а ще ги вардим при сняг и лед, когато почти няма къде да се натоварят защото слагаме вериги, за да получим някакво сцепление, а и сме много по-предпазливи в такива условия.
Какво рабираш под по-големи карета? Якостта на усукване примерно не е право пропорционална на диаметъра на съчмата на карето или на вала му.Как да коментирам очевидни неща? Е тези джипки скачаме по римски пътища, въртим в калта и получаваме удари при зацепване, а ще ги вардим при сняг и лед, когато почти няма къде да се натоварят защото слагаме вериги, за да получим някакво сцепление, а и сме много по-предпазливи в такива условия.
Не е правопропорционална на диаметъра, а на сечението, грубо. Или, двойно по-яка ос има сечение 1.414. Под по-големи карета разбирам такива, дето да са в състояние да поемат примврно двойно по-голям въртящ момент. Това не значи задължително по-големи съчми.
Другото - остави коя да е джипка само на преден мост, и сам ще видиш колко ще изкара. Отделно дори предните дифове най-често са по-малки от задните, особено на парт тайм джипки.
Полото няма заден мост да му помага, това как ще го отчетем в сравнението?
Нали слагаме вериги, та да можем да се движим. Ако всичко беше на 6, щяхме да си караме на заден мост само, и да си свиркаме. Ти сам прецени колко помага например заден отворен диференциял, на терен при който сцеплението е такова че буксуват и двете задни колела. Това го гледам често-често по разходки.
Коментар