Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Охладителна система на X20SE

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Охладителна система на X20SE

Здравете, Фронтерката е А, КБ, X20SE. Въпросът е каква и колко охладителна течност да сложа на двигателя?
    Преди няколко месеца спуках едно водно съединение и антифриза изтече всичкия, а без охлаждане не е добра идея да се движа... Колко антифриз да подготвя и дали трябва да се смесва с вода (ако трябва в какво съотношение)? Нещо специално трябва ли да гледам на антифриза или си е обикновен?

Благодаря на отзовалите се.
    Светът на Владо

До: Охладителна система на X20SE

Щом от няколко месеца я караш с вода, какъвто и да сложиш, все е по-добре.

Вземи Приста/Петрол/Лукойл (той е един и същи, пише го на етикета), longlife (червен), а ако си голяма скръндза - син. На етикета пише как се разрежда, а се продава и "готов за употреба" - т.е. разреден до -40 градуса.

Коментар

Ако не ме лъже паметта системата побира някъде към 8 литра.

Коментар

От като е спукан съм източил всичкото, нито вода, нито антифриз имам в момента (без охлаждане). Значи около 8л течност да глася?
        Светът на Владо

Коментар

Ще проверя в системната информация, но мисля че беше приблизително толкова.

п. с. Така, значи за X20SE 8.3 литра. Проверено в каталога.
          И само за сведение за C20NE до 95 г. е 7.2 литра.
          Последно редактирано от sony bono; 12-12-09, 16:08.

Коментар

Що требва да си скръндза за да слагаш син. Аз съм с такъв на мотокс и две години не съм имал проблеми.
            Влади, по принцип колкото по-силен толкова по-добре. Обаче, ако преди си карал с много слаб и с несен произход антифриз и сега сложиш силна смес, както не е работила колата няколко месеца (не ми се вярва да си я карал без течност) има вероятност да протече водната помпа.
            Don't hunt IF you can't kill
            първо 0883 после 333 накрая 448

LZ1BGD

Коментар

Първоначално публикуван от hammer Преглед на мнение
              Що требва да си скръндза за да слагаш син. Аз съм с такъв на мотокс и две години не съм имал проблеми.
              Влади, по принцип колкото по-силен толкова по-добре. Обаче, ако преди си карал с много слаб и с несен произход антифриз и сега сложиш силна смес, както не е работила колата няколко месеца (не ми се вярва да си я карал без течност) има вероятност да протече водната помпа.
              То пък и това остава... да протече помпата... Не е карана, споко
              Нямам идея с какво е била преди, не съм й сменял антифриза. По празниците ще сменя съединението, слагам антифриз, тествам и ще докладвам.

Благодаря ви колеги!
              Светът на Владо

Коментар

По принцип 1/1 се разрежда антифриза,ако си сигурен че си източил всичко.Но винаги в блока остава известно количество вода при източване.Ако системата е 8л сипи само вода да видиш колко литра ще събере.Източи я и пак, налей вода за да видиш колко е останала в системата.Примерно ако е останала половината вода тоез 4л,добавяш 4л антифриз концентрат и си готов.
                JEEP GRAND CHEROKEE 2.7crd 088-570-53-52

Коментар

Първоначално публикуван от vladoniki Преглед на мнение
                  То пък и това остава... да протече помпата... Не е карана, споко
                  Нямам идея с какво е била преди, не съм й сменял антифриза. По празниците ще сменя съединението, слагам антифриз, тествам и ще докладвам.

Благодаря ви колеги!
                  По принцип водата е по-вероятно да протече (да премине през цепнатина) сравнена с антифприза, мисля че се казваше летливост на течностите. Даже водните проби за течове се правят с вода е не с антифриз. Така че ако не тече, няма да протече сега като и сложиш антифриз. Не се бой.

Коментар

Първоначално публикуван от Калин Преглед на мнение
                    По принцип 1/1 се разрежда антифриза,ако си сигурен че си източил всичко.Но винаги в блока остава известно количество вода при източване.Ако системата е 8л сипи само вода да видиш колко литра ще събере.Източи я и пак, налей вода за да видиш колко е останала в системата.Примерно ако е останала половината вода тоез 4л,добавяш 4л антифриз концентрат и си готов.
                    По този начин рискува да побере по-малко вода, защото няма да е обезвъздушена (освен ако не я загрее и после да изстине за да долее и да види колко точно е. За това предлагам нещо много по-просто. Налива 4 л. антифриз или 5 и добая вода. След загряване на колата като отвори втория кръг като се обезвъздуши да долее и на другия ден на студена да допълни до максимум и това е.

Коментар

Първоначално публикуван от sony bono Преглед на мнение
                      Даже водните проби за течове се правят с вода е не с антифриз. Така че ако не тече, няма да протече сега като и сложиш антифриз. Не се бой.
                      Точно обратното. Кола карана само с вода при слагане на антифриз 99% протича помпата. Проникващото действие на антифриза е много по-голямо. Даже имам познат който му беше протекла помпата като "подсилил" антифриза и вместо да я сменя си следеше с уреда на колко замръзва и на колко протича. Държеше го на -15С -20С защото от повече антифриз протича . Тествано е и на друг джип - антифриза беше на -45С и помпата протече, направихме го -20С и заспа. Не че е решение но в добре като временен вариант.
                      Don't hunt IF you can't kill
                      първо 0883 после 333 накрая 448

LZ1BGD

Коментар

Първоначално публикуван от sony bono Преглед на мнение
                        Налива 4 л. антифриз или 5 и добая вода.
                        Така е,ако обаче системата е напълно празна.Ако събере 2л антифриз къде ще долее.Това с наливането и източването е груба мярка за количеството на охладителната система, ако не я знаеш предварително.А то естествено ако не му събере 4л антифриз, след обезвъздушаване или на другата сутрин ще долее от него.
                        JEEP GRAND CHEROKEE 2.7crd 088-570-53-52

Коментар

Първоначално публикуван от hammer Преглед на мнение
                          Точно обратното. Кола карана само с вода при слагане на антифриз 99% протича помпата. Проникващото действие на антифриза е много по-голямо. Даже имам познат който му беше протекла помпата като "подсилил" антифриза и вместо да я сменя си следеше с уреда на колко замръзва и на колко протича. Държеше го на -15С -20С защото от повече антифриз протича . Тествано е и на друг джип - антифриза беше на -45С и помпата протече, направихме го -20С и заспа. Не че е решение но в добре като временен вариант.
                          Да наистина сте абсолютно прави. Точно обратното е. Проникващото действие на антифриза е много по-голямо от това на водата. Съжалявам и дано не съм подвел някого.
                          Поправям се и моля мнението ми по-горе от пост №9 да се приема наобратно. И това свойство на течностите въобще не е летливост а май е абхезия. Но това е просто подробност.
                          Моля за извинение.
                          Последно редактирано от sony bono; 12-12-09, 19:54.

Коментар

Човешко е да се греши , разбира се че си извинен колега .

Коментар

не се заблуждавайте изобщо. Ако помпата е здрава, няма да потече от нищо, а с антифриз ще изкара по-дълго. Ако вече е тръгнала, антифризът ще пробие по-бързо, но печелите максимум седмица спрямо водата.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X