Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въпрос за масло в кутията?

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Въпрос за масло в кутията?

Вчера мой приятел,автоинженер ме убеждава с аргументи,че най добре е в скоростната кутия на фронтерата маслото да е ATF,тоест червено масло за автоматични скоростни кутии.Според него в германия в сервизите на опел слагали ATF в скоростите на фронтерата.Някой чувал ли е подобно твърдение?Моля,без нападкитова не е мое мнение.
    Приятелите може и да са фалшиви но враговете винаги са истински....

До: Въпрос за масло в кутията?

На Фруктиера-автоматик - сигурно слагат ATF, иначе няма много логика

Коментар

Каква е фронтерата ?
      Защото моята е с 10W40 моторно масло.
      0877 83 30 90 - Жоро

Коментар

Говорим за ръчна кутия,че слагат червеното масло което се води АТФ.Такова масло слагали и на опелите (леките коли)по новите модели с ръчни кутии.

Коментар

Абе по принцип всеки сам преценява какво да налива в колата си, но в дебелите книги пише 10W40.
          0877 83 30 90 - Жоро

Коментар

А какъв ли е вискозитета на АТф

Коментар

0w-20,5w-20 по SAE j300 ,или 70w-80/75w-80 по SAE j306
              Добавките са друга работа.От АТФ от 60-те(Type A suffix A) до модерните DIII,III+,IV има сериозни разлики...

Има и друго-в механична трансмисия при препоръчан АТФ се допуска използването на моторно масло със съотв.вискозитет,или както е модерно сега-да се използват MTF(MTL)"Manual Transmission Fluid" масла,които са по виск.характеристики близки до АТФ-а и пакета добавки е съобразен с конструкцията на механичните трансмисии.Справка в нета ще покаже,че се ползват наместо АТФ-а в хонди,мерцедеси,някои БМВ,други японски марки..
              Някои моторни масла имат одобрение на производители за изп.в авт.трансмисии..
              Аз бих се придържал към препоръката в книгата.

Коментар

Бе ти хубаво си ни написал,обаче аз не разбрах да слагам ли АТФ масло в ръчна кутия или не?Защото мен ме убеждаваха ,че АТФ било по добре за кутията от 10в40.

Коментар

Първоначално публикуван от drjanton Преглед на мнение
                  Бе ти хубаво си ни написал,обаче аз не разбрах да слагам ли АТФ масло в ръчна кутия или не?Защото мен ме убеждаваха ,че АТФ било по добре за кутията от 10в40.
                  Недей.
                  Почти всеки механизъм, с износването си, почва да се радва на по-вискозни масла. Значи ако от завода препоръчват 10W40, то след определен пробег може би е удачно или пак същото, или малко по-вискозно - примерно 15W50 (ако има шум). Има и механизми, в които по-гъстото е вредно винаги, не знам дали този е от тях.

Но, по-редичко - не. Освен, ако не се преселиш във Финландия. Там температурите ще му нагодят вискозитета.

Коментар

Първоначално публикуван от drjanton Преглед на мнение
                    Аз пък не мога да разбера,защо да търсим под вола теле,като мястото му е под кравата?
                    С 10W40 карат кутиите по 300к км и зайде/реване за дифове е имало,за кутия и раздатка нямам спомен/,сега дали било полезно да сипваме масло за автомати.Който те е убеждавал,ако е успял-сипвай.После може да има още един участник в хоровото пеене,какви боклуци са Фронтерите...
                    ...да споделиш конкретните аргументи на автоинжЕнера,защо елиминира препоръките на завода производител?
                    Ако разровиш в раздела,ще намериш темата,дето именити специалисти/сервиз с име/ бяха праснали на Фронтера трансмисионно масло в кутия и раздатка,така било по каталог...пък гледали раздела за Омега...,мотора нали бил същия.
                    Германия е обширно понятие-да каже твоя човек в кой град,кой сервиз?Ще си направя труда да пратя мои познати там и да питат за тяхната Фронтера какво препоръчва конкретния сервиз за СК...

Коментар

10w40 е маслото, някой колеги слагат и 15W40. Макар, че този въпрос е дъвкан бая пъти из форума мисля.
                      0877 83 30 90 - Жоро

Коментар

И аз мисля, че по рядко глупавата тема

"може ли да сипвам едно, въпреки че в ръководството пише друго, без да разбирам какво правя"

се изписа достатъчно с лихвите и в излишък. Ако някой има намерение да направи опита, нека ни осведоми, когато има ясни резултати (сметка от сервиза, снимки от разглобяването) в отделна тема.

Баста!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                        X