Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Странно затъване на пясък

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Странно затъване на пясък

Привет колеги!
    С риск да повторя някои мнения от форума, искам да споделя какво се случи преди час. Баща ми и брат ми отиват на плаж и след малко се обаждат за това, че са затънали на пясъка. Отивам аз, за помощ и виждам, че Фронтерата е затънала само със задните си колела. Откопахме малко, подложихме камъни и каквото имаше друго и правим опит за излизане. Странното бе, че на напълно отпуснат съединител и включени 4H, не се завъртяха нито предните, нито задните гуми.Чуваше се стържене от към скоростната кутия / с риск да бъркам, не съм много компетентен /. След като прибегнахме до услусгите на трактор, Фронтерката бе на асфалта и аз любопитен, какво точно се е случило, потеглям. Включвайки и изключвайки двпйното предаване, този път не чух обичайното щракване при потегляне на пред и при изключването им, когато се движих на зад. Пробвах това няколко пъти. Преди три дни си я взех, след смяна на четирите спирачни диска. Фронтерката е 2.5TDS, дълга база, 98 година.
    Моля помогнете ми със съвет!

До: Странно затъване на пясък

Мирише ми на раздатка или хъбове.

...макар че и преден диф не е изключено да е.

При затъване се ползва 4L, най-често.

А в момента в движение ли е? В смисъл, задно имаш ли? Изобщо, кажи на кои режими какво имаш. До тук разбрахме че на 4H не включва предните колела. На 4L има ли някаква разлика?
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Аз пък до тук разбрах, че на пясък на 4Н не се въртят дори задните колела. Ако е така е раздатка. Или не е зацепила или друго. Трябваше да пробвате на 4L както казва спарки.
      no signature no problems

Коментар

Пропуснал съм да спомена, че пробвахме на двата режима 4L и 4H. При нито един от двата не се завъртяха нито предните, нито задните колела. Сега е пред нас и се забелязва, че на 2H съединителят отлепя много горе. А този шум / стърженето / сега не го чувам.
        П.С. Дали има връзка това, че са сменени предни и задни спирачни дискове, защото тогава разглобиха хъбовете и когато беше затънала, задницата легна на пясък, а предницата си беше горе и отъпканата следа беше много малко. Имах чувството, че не беше включил предния мост.

Коментар

На тераното ми раздатката има неутрално положение, и тогава не върти нищо. Не знам как е при фронтерата, но ако има, може да са го нацелили.

По-горе беше обяснено че се е закопала само със задните гуми, демек или е била на задно, като е затънала, или предното не е включило, или хъбове не са били зацепили. Стърженето може да е било от хъб.

А ако са я ръгали яката, и с автоматични хъбове, и са включвали с удари, нищо чудно да е преден диф или раздатка. Ако пък няма нищо никъде, твърдо е раздатка. Ако на 2H си върви, пък на 4H не, пак отиваме към раздатка.

Ама, трябва си информация в момента какво има и какво няма. Иначе ще трябва да се хвърля боб.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от limo Преглед на мнение
            Пропуснал съм да спомена, че пробвахме на двата режима 4L и 4H. При нито един от двата не се завъртяха нито предните, нито задните колела. Сега е пред нас и се забелязва, че на 2H съединителят отлепя много горе. А този шум / стърженето / сега не го чувам.
            П.С. Дали има връзка това, че са сменени предни и задни спирачни дискове, защото тогава разглобиха хъбовете и когато беше затънала, задницата легна на пясък, а предницата си беше горе и отъпканата следа беше много малко. Имах чувството, че не беше включил предния мост.

Добре, на 2H върви ли в момента? Ако да, сваляйте раздатка, и се гответе за изваждане на стотинки от джобовете.

Коментар

Да на 2H върви нормално.
              На 4H върви, но не чувам включването на хъбовете.
              Явно ще трябва да я вдигна и да пробвам режимите, за да видя на кой какво прави. Мисля, че така ще се види най-добре.

Коментар

Не се доверявай на майсторите. Прочети тук в раздела има много инфо. Включително как да провериш работи ли ти предното и ако не дали работят хъбовете. Ако след установените опити от теб продължава да има неизяснен проблем, то ще можем да те насочим към друго след като разкажеш какво как си пробвал. Успех.

П.С. И напиши си в профила от къде си...
                no signature no problems

Коментар

Отънял феродов диск или омекнал притискателен,при окопана машина няма да те измъкнат от препятствието.Още повече пишеш,че дори на асфалт съединителя отделя много горе.Ако това предположение е вярно,би трябвало като сте я мъчили да мирише на изгоряло феродо.
                  При два неработещи моста,това ме съмнява.Шумовете,които са се чували в пясъците,а после не,могат да идват от демпферните пружини на феродовия диск/счупени,омекнали/,както и от свирене на нитовете му в огледалния диск на притискателния.

Коментар

Сигурно са хъбове, тогава. Кой знае как са ги наринали. Дано не са скапали нещо.

Ако са ги наплякали с грес, ще трабва да ги измиеш, и да сложиш съвсем малко рядка грес, или дори масло.

Коментар

Щом има щракане, което се чува от долна част на колата (СК, РК), имай предвид, че и предния диф е там някъде. Ако се счупи сателит се чува средно силно щракане. Ако му даваш зор части от сателите ще попаднат между короната и пиньона... Качи на канал и развърти предния кардан... виж каква е ситуацията.
                      Дано е нещо дребно...примерно хъбчета.
                      Светът на Владо

Коментар

Отвсякъде ми мирише на съединител.

Коментар

Първоначално публикуван от mom4i Преглед на мнение
                          OK, ама остава въпроса, защо върти зания мост, а предния - не.

Коментар

Аз също си мисля за износен съединител. Ако е така трябва много трудно да включва скоростите. Особено ако сте го прегряли при окопаването. Как е при тебе?
                            Но дори и да е съединител пак трябва да имаш предно.
                            Достатъчно е единия хъб да не работи и няма да имаш предно задвижване. И точно от там може да идва щтракането, защото полуоската на неработещия хъб се върти свободно от диференциала понеже другата е зацепена.
                            Фронтерата няма нарисувано средно положение (нулево положение) на малкото лостче на раздатката, но ако го бутнеш по средата между 2Н и 4Н колата няма да помръдне. Така скоростната кутия върти, а раздатката незадвижва мостовете. И се чува шум от скоростите. Само при това положение е възможно да не върти нито преден, ните заден мост. Не вярвам точно това да се е получило в твойта ситуация, защото все пак сте опитвали да превключвате докато сте били затънали. А ефекта е бил нулев. При счупен хъб трябва поне задния мост да вярти Провери хъбовете, щом като са били сваляни и след това нямаш предно.

Коментар

Първоначално публикуван от mom4i Преглед на мнение
                              За ваше съжаление,май две в едно.Феродото и да е било пътник,след тормоза вече е пристигнало/опечено е и ще се рони/.Дано притискателния да е устискал,че там ценоразписа е различен.Внимавайте какъв феродов диск купувате.По спомени дебелината му трябва да е 38мм.Милиметър,два повече и няма включване на скоростите.
                              За хъбовете/втория според мен проблем/,не сте упоменали от къде сте,но намерете човек,който знае какво да погледне и да ги сервизира грамотно.После проба на подемника и след това в гората.
                              Не ми се вярва да е раздатката,имаме колега тук,който по-често сменя преден мост,отколкото си припомпва гумите-и пак нищо не е споменавал за проблеми в РК.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X