Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Счупи се лостчето за чистачките

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Счупи се лостчето за чистачките

Здравейте,
    Вчера, както си карах за Смолян през целия път беше мокро и кално. Налагаше се често да включвам чистачките и по едно време се строши лостчето.
    Рових в нашия форум, ползвах и търсачката, която ми извади тридесет и кусур теми, до една изчетени от мене и не можах да намеря нищо свързано с този лост.
    Както си му е реда, счупи се в основата. Представлява куха тръба от някакъв цветен метал (алуминий може би). Вътре има кабел, който би трябвало да отива до двата бутона намираищи се в края, отстрани на лостчето и служат за прелистване и ресетирне на инфото от компютъра. Сега лостчето нещаство виси надоло и се крепи на връзките на кабела с тези бутони, които за сега продължават да работят.
    Цифрата, която ми обявиха от софия ауто по телефона (момчето ми се извини преди да ми я каже) е крупната сума от 756 лева гарнирана с десетдневен срок на доставка. Както и подозирах оказа се, че лоста на мигачите (който от своя страна управлява и темпомата) и лоста за чистачките са една цяла джаджа, която се доставя при гореспоменати романтични условия.
    За сега съм боднал една отверка, с която успях да ида до Смолян и да се върна, но не бих искал този ъпгрейд да си остане част от оборудването на колата.
    Моля някой да помогне ако има идея как да реша неприятното проблемче.
    Поздрави!
    Прикачени файлове
    Държа се с другите така, както искам те да се държат с мен.

Фронтера-Б ДБ 2000г. 2.2DTI

До: Счупи се лостчето за чистачките

Много кофти. Мисля, че не подлежи на заварка, понеже ще се стопи всичко пластмасово в ключа, дори и да успееш да свалиш бутона и да изтеглиш кабела. Ако можеш да съединиш двете парчета с метална тръбичка (разцепена, за да мине кабела през нея) и намазана с двукомпонентно лепило, може и да кара доста време.
    "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
    Неизвестен мъдрец

Коментар

Има ли поне малка част от основата, която да се подава, достъпна е и може да послужи за "захващане"?
      Чрез "шиниране"(тръбичка, вложка метална и т.н., захващаща здравата и счупената част) комбинирано с подходящо лепило, е много вероятно да икономисате въпросните 700 и кусур лева.
      LZ1AIV

Коментар

Счупено е в основата. Не става никакъв начин за външно шиниране.
        Ни Митко идеята е близо до моето виждане по въпроса. Понеже отверката (шестогран) е влезла доста плътно, аз си представям нещата така: Вземам някаква шпилка и на шмиргел придавам такава форма, че да влезне максимално плътно в дупката където съм нахакал отверката - мисля че има 10мм дълбочина. Надявам се с подходящо лепило - поскипол или нещо от този род да закрепя тази шпилка. Тогава ще имам нещо да се подава и с някаква шина да закрепя лоста към шпилката. Или да сцепя тръбичка и да я капна за шпилката и залепя от външната страна на лостчето.

Коментар

Не искам да ти казвам....моето не работеше, като я купих. Реших да купя ново. Като чух цената, разглобих го и го оправих. Някакви пластини клеясали имаше. За Астра е 32 лв. За фронтера - 420....Трябва да го поправиш някак, иначе....много пари. Успех, колега.

Коментар

Защо не потърсиш някоя фронтера Б на части може да достигнеш до по-прилична цена

Коментар

Миро по добре на първо време се опитай да си го направиш сам с въпросната шина или втулка и много лепило!Защото тази цена направо.....ме кара да изтръпвам ужасен!Ако случайно не ти се занимава сам свиркаи ще го решаваме проблема заедно!
              Range Rover P38 4,6 автомат 99г. (на въоръжение в момента),Опел Фронтера А КБ. 2.0 94г.(нов проект за гората.
              LZ1NES

Коментар

Аз бих извадил жичките.Ако не става бих ги срязал.Бих пробил отворче в лоста за тях.Отвора да гледа към предното стъкло(към таблото),за здравина-усилия в тази посока няма големи.Бих направил дупчица и в основата,от която се е счупил лоста,където да влизат жичките.Във вече освободената дупка на основата бих навил резба.В дупката на лоста също.Шпилката,която ще навия,бих я подбрал внимателно.Да не се гъне и троши лесно.Значи тръбата, в която тя ще се навива е с по-голям външен диаметър ,а се е счупила .Накрая капка лепилце.
                Това което ни липсва ни кара да мечтаем.

Коментар

Първоначално публикуван от agogov Преглед на мнение
                  Аз бих извадил жичките.Ако не става бих ги срязал.Бих пробил отворче в лоста за тях.Отвора да гледа към предното стъкло(към таблото),за здравина-усилия в тази посока няма големи.Бих направил дупчица и в основата,от която се е счупил лоста,където да влизат жичките.Във вече освободената дупка на основата бих навил резба.В дупката на лоста също.Шпилката,която ще навия,бих я подбрал внимателно.Да не се гъне и троши лесно.Значи тръбата, в която тя ще се навива е с по-голям външен диаметър ,а се е счупила .Накрая капка лепилце.
                  +1
                  Почти описа това, което с безценната помощ на един колега от работилницата във фирмата направихме днес с въпросното лостче.
                  Разглобихме първо лостчето да видим вътре за какво става въпрос. Жичките завършват на една платка, маркиране, разпояване и извадихме кабела. Лошото беше, че докато отворим пластмасите на лостчето потрошихме някакви пластинки вътре но после игра малко лепилце и нещата се оправиха. Така тръбичката (оказа се все пак, че е желязо някакво) дето влизаха кабелите и отиваха до бутоните се освободи за работа.
                  За да се извади основата дето беше останала, се маха волана. Не знам точно как го извади барабар с аербега щото не бях там тогава. Има два щифта, които я държат. После резба в основата и в тръбичката, шпилка и леко капване. Дупки които минават и през шпилката и за да си сложиме щифтовете обратно. Нова дупка за кабелите, запояване за платката и досглобяване на пластмасата по лостчето с помоща на капчица. Бутоните на върха са на щипка и се слагат и отгоре. Монтиране обратно на волана, закачихме акумулатора, врътнахме ключа и нахилената ми мутра озари района около офиса.
                  Трябва да се внимава с една жица, която е омотана в увивна лента и обикаля около ключа за запалване. Най-вероятно е за имобилайзера и ако не се сложи пак по същия начин може и да не запали после.
                  Сега лостчето е по-здраво от ново.
                  Сега отиваме да видим колко ще успеем да изпием и изядем, все си мисля, че няма да достигнем офертата на софияауто.

Благодарности на всички отзовали се на молбата ми за помощ!

Поздрави!

Коментар

Честито ново лостче за чистачките!
                    Range Rover P38 4,6 автомат 99г. (на въоръжение в момента),Опел Фронтера А КБ. 2.0 94г.(нов проект за гората.
                    LZ1NES

Коментар

Ето какво стана след ремонта. Направо не си личи.
                      Извинявам се за праха, който се вижда идеално на снимката ама ми предстоят разни процедури по колата и ще я изчистя после.

Поздрави!
                      Прикачени файлове

Коментар

Първоначално публикуван от nemirko Преглед на мнение
                        Ето какво стана след ремонта. Направо не си личи.
                        Извинявам се за праха, който се вижда идеално на снимката ама ми предстоят разни процедури по колата и ще я изчистя после.

Поздрави!
                        Дано в бъдеще само калта и праха по джипката да са ти проблем
                        ОФА КБ 2.0 '95

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                        X