Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Молба за съвет - съединител и долен шарнир

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Молба за съвет - съединител и долен шарнир

Пиша с молба за Вашия съвет.

От няколко месеца съм в Sheffield, UK и наскоро имах проблеми с колата ми: Vauxhall Frontera 2.2, 16V, бензин, дълга база, май 1998. Всъщност проблема започна още в България. При ляв завой с навит волан около 15% и скорост 10-15 км върху паваж се осещаха леки притропвания от ляво. Даже според мен усещах лека вибрация почти незабележима и във волана. Закарах колата в сервиз Стефанов и ми казаха че шарнира е добре.
    Ефектите се засилиха след около 7000 километра по асфалт, появи се и едно много неприятно скърцане. В крайна сметка вчера смених долен ляв шарнир (30GBP за шарнира и 50GBP за работа). Сега това притропване го няма - направих около 20 км и не съм го усетил засега. Дано да е идвало от шарнира - който беше с увредено уплътнение и имаше луфт от около 3-4милиметра при мърдане с ръка.
    Майсторът ми каза че не било необходимо да минавам геометрия на ходовата част - само че аз не съм сигурен в това и искам да чуя Вашето мнение по въпроса. Според него при моето окачване смяната на долния шарнир не оказвало влияние върху геометрията на ходовата част.

Има и още един проблем според мен в съединителя - надявам се да не е в скоростната кутия. При натискане на педала на съединителя особено при около 2300-2500 оборота се усеща едно много фино трептене в педала - като че ли си стържа крака по гладък асфалт обут в обувка. Освен това се чува един слаб шум като приглушено засмукване, ако мога така да го опиша. Въобще смяната на скорости не е така гладка както преди.
    Мислите ли че този проблем е от съединителя или от някъде другаде? Съединителя може ли да се настройва
    или трябва да се смени?

Очаквам Вашите съвети с нетърпение. Скоро ми предстои пътуване и до Франция и трябва да оправя тeзи проблеми преди това.

До: Молба за съвет - съединител и долен шарнир

Първо за шарнира . Провериха ли ти и другия поне ? Иначе за реглажа - ако преди това не ти е дърпал волана или не износва гуми , т.е. ако геометрията е в норми новия шарнир няма да окаже влияние.
    За трептенето на съединителя - признаците са в него - т.е. износване на феродовия диск , а може и притискателния да е на път . Просто трябва да се разглоби , за да се види. Но може още да кара така , стига да не почнат много да "хъркат" скоростите при включване.
    Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Благодаря за съвета!

Нищо не ми казаха за другия шарнир. Дано да е наред. Като покарам ще си проличи. Преди около 2 месеца отидох профилактично на проверка на геометрията и всичко беше точно, така че сега смятам да не ходя щом и Владо е на това мнение.

Явно съединителя вече му изтича живота и ще трябва да се сменя. Звуците са още доста незабележими, така че мисля да покарам още един месец (около 300км) и без това в момента не мога да си позволя смяната. Попитах на едно място и ми казаха 200-250GBP за съединител в зависимост от марката и около толкова още за работата . Но няма как колите искат подръжка, ако искаме да ги караме.

Междувременно ще попитам на още няколко места за всеки случай.

Любо

Коментар

Аз също след смяна на шарнирите ходих да проверя сходимостта на джипа,нормално отклонение го дават до 2 градуса,моят имаше 1 градус,но реших да мина да проверя и това и не съжалявам,по принцип след смяна на шарнир не се качва на стенд защото вадиш слагаш другият нищо не се рагулира и настройва,но не е лошо да се мине,ето така за всеки случай

Поздрави

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
        X