Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Проблем стабилизираща щанга

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Проблем стабилизираща щанга

Известно време след като взех Фронтерата от подписа разбрах, че при рязко пропадане на дясното колело се получава сериозен удар някъде отдолу. Тъй-като това се случваше доста рядко си покарах така една година, но наскоро вдигнах предницата от торсионите и проблема стана по-осезаем. Най-накрая ми писна и реших пак да проверя какво може да тропа /сменял съм маншон на полуоска от тази страна и уж бях проверил всички шарнири за луфтове/. Този път почнах от стабилизиращата щанга и веднага хванах малък луфт в лявата биалетка, но при по-подробно вглеждане видях, че самата щанга стои на 1-2 милиметра от амортисьора и при по-сериозно разклащане направо си удря в него! По амортисьора и щангата има следи от търкане от бая време, погледнах и разстоянието от дясната страна за сравнение, но там си минава един пръст демек над 10 мм. Първата ми мисъл беше, че щангата е крива, но как да я проверя? Свалих я и я слагам на пода в гаража, мисля че трябва да е строго симетрична и почвам да я въртя насам натам, май опира първо в единия край с около сантиметър разлика - може би наистина е крива, но как става това чудо: пръта е 25 мм дебел и за да се изкриви си трябва сериозна сила, а отдолу няма никакви следи от удари? Дали пък не е качване на бордюр с голяма скорост и най-важното: ко праиме ся?!
    Honda XL600LM, 1987
    Honda HR-V, 1.6, 3 drs, 4WD, 1999
    Opel Frontera B Sport, Y22DTH, 2003

От: Проблем стабилизираща щанга

А провери ли, какво е положението с тампоните на щангата и тяхната позиция? И да не би от другата страна да е издърпана по-навътре и така да излиза повече на проблемното място? Просто някакви хопотези на първо четене в главата ми...
    ОФА КБ X20SE + метан

Коментар

Щангата си беше монтирана правилно, тампоните са здрави, само едната биалетка има малък луфт. По-скоро цялата щанга е усукана малко и левият край се доближава опасно близо до амортисьора. Мисля да търся втора употреба, че това няма изправяне.
      Honda XL600LM, 1987

Коментар

Някой е превзел бордюра с 80.
        Ся по-интересно е как ще я изправиш.... По-добре търси 2-ра употреба без да е крива. и независимо че тампоните са здрави ги смени. Най-лесно се проверяват като увисне хубаво предницата, веднага отварят луфт отгоре.
        no signature no problems

Коментар

Взех щанга, но от дизел дълга база 2000 - казаха ми, че е същата, аз си носих моята и ги премерихме и размера съвпадна. Вече като се прибрах я разгледах по-внимателно и се оказа по-тънка 24, а старата ми е 25?! Отделно има някакви стойности, предполагам твърдост или нещо подобно HWA 020 е старата, а новата HWA 017. Сега някой може ли да обясни как на по-тежката кола се слага по-тънката щанга? Новите биалетки се оказаха менте и даже не мога да ги стегна нормално, та утре ще ги сменям и чак тогава ще разбера дали ще вози по-меко със новата щанга! Егати приключението с нещо на пръв поглед простичко!
          Honda XL600LM, 1987

Коментар

Първоначално публикуван от Edo Преглед на мнение
            Взех щанга, но от дизел дълга база 2000 - казаха ми, че е същата, аз си носих моята и ги премерихме и размера съвпадна. Вече като се прибрах я разгледах по-внимателно и се оказа по-тънка 24, а старата ми е 25?! Отделно има някакви стойности, предполагам твърдост или нещо подобно HWA 020 е старата, а новата HWA 017. Сега някой може ли да обясни как на по-тежката кола се слага по-тънката щанга? Новите биалетки се оказаха менте и даже не мога да ги стегна нормално, та утре ще ги сменям и чак тогава ще разбера дали ще вози по-меко със новата щанга! Егати приключението с нещо на пръв поглед простичко!
            Елементарни обяснения на неспециалист - при Б фронтерите разликата в масите на дългата и късата база не е кой знае каква. И тая щанга не носи колата. А и защо очакваш меко возене с новата. Мекото возене се определя от пружини и амортисьори.
            Добре, че спомена за биалетките, да внимавам, че скоро ще търся и аз.
            ОФБ ДБ X22SE
            Не искам Турция да ме пази от Русия. Стигат ми 500 години.

Коментар

Проверих сега в магазина: късите бази са с 25мм щанги, а дългите с 24мм. Може би дългата е по-стабилна по принцип, а на кубчето му трябва повече помощ да не се претърколи през таван? Само за протокола: Пежото Експерт което карам над 10 години няма и помен от такова устройство, даже проверявах в София Франс Ауто, но си казаха, че заводски не е предвидена стабилизираща щанга!
              Honda XL600LM, 1987

Коментар

... Пежото Експерт което карам над 10 години няма и помен от такова устройство...
                А кое е общото между Пежото експерт и Опел Фронтера ?

....после що съм бил ироничен .....
                Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
                  А кое е общото между Пежото експерт и Опел Фронтера ?

....после що съм бил ироничен .....
                  Клиренса - и на двете е по 20см отпред!
                  Honda XL600LM, 1987

Коментар

Срам не срам, ама аз идеята на тая щанга не я разбирам
                    В Космоса никой няма да чуе писъка ти....

Коментар

Клиренса - и на двете е по 20см отпред!
                      Клиренса си е клиренс . Но :

Първоначално публикуван от bogilloff Преглед на мнение
                      ...... И тая щанга не носи колата.....
                      Освен това реното експерт не e предвидено да се кара по камънаци , черни пътища със странични наклони и ред други особености , нехарактерни за асфалтиран път . Затова и не му трябва стабилизираща щанга като на фронтерата.

Първоначално публикуван от bushiDO Преглед на мнение
                      Срам не срам, ама аз идеята на тая щанга не я разбирам
                      Преди доста време пък тук някъде из темите някои хора се чудеха за задните амортисьори на КБ : защо единия сочи напред , другия назад
                      Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Освен това реното експерт не e предвидено да се кара по камънаци , черни пътища със странични наклони и ред други особености , нехарактерни за асфалтиран път . Затова и не му трябва стабилизираща щанга като на фронтерата.
                        Интересна теория! Нисан Патрол едната биелетка се разкача фабрично и на дисплея пише стаби офф!! Един колега от форума заедно с хилядите модификации по Вранглера взе ,че сложи такива разкачащи се биелетки и отпред и отзад сигурно да си ги разкача на магистралата?
                        Последно редактирано от bocho64; 03-12-15, 09:28. Причина: корекция

Коментар

Първоначално публикуван от bocho64 Преглед на мнение
                          Интересна теория! Нисан Патрол едната биелетка се разкача фабрично и на дисплея пише стаби офф!! Един колега от форума заедно с хилядите модификации по Вранглера взе ,че сложи такива разкачащи се биелетки и отпред и отзад сигурно да си ги разкача на магистралата?
                          Мдааа. Нисан , Фронтера , Вранглер ..... Сега остава да прочетеш постовете отново , ама този път последователно . И като стигнеш до Рено Експерт , да ми кажеш колко му е общото с офроуд машините , изброени по-горе .

..... Сега някой може ли да обясни как на по-тежката кола се слага по-тънката щанга? ...
                          Как се слага е ясно - по същия начин , като по- дебелата . Вероятно обаче имаш предвид защо се слага ? Ами защото не винаги дебелото означава по- здраво . Може да са използвали по- тънка , но с по- висока якост . Има си якостни изчисления , така че вероятно са ги направили.
                          Пък дори да са от еднаква стомана , разлика в диаметъра от 1 мм. не е съществена .
                          Последно редактирано от Vlado_Ts; 03-12-15, 11:20.

Коментар

...Преди доста време пък тук някъде из темите някои хора се чудеха за задните амортисьори на КБ : защо единия сочи напред , другия назад
                            Хитроумна аналогийка, ама обясни ми все пак каква й е идеята, па аз ще ти кажа, защо не ми е ясна
                            В Космоса никой няма да чуе писъка ти....

Коментар

Идеята теоретически е ясна, но е факт че някои коли фабрично си нямат. Аз съм карал и със и без - и двете си имат предимства и недостатъци, без да е нещо фрапантно - говоря от личен опит, с физически постановки и тестове нещата са по друг начин.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X