Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Поддръжка на фронтера

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Поддръжка на фронтера

Здравейте на всички, доста четох във форума за поддръжката на фронтера, но така и не ми стана ясно след дългите дискусии на колко време се гресират каретата на кардана, с каква грес както и как се поддържат ресьорите, на колко време се гресират хъбовете (автоматични) и изобщо поддръжката на окачването като цяло.
    Opel frontera 2.4i

От: Поддръжка на фронтера

Първоначално публикуван от filth Преглед на мнение
    Здравейте на всички, доста четох във форума за поддръжката на фронтера, но така и не ми стана ясно след дългите дискусии на колко време се гресират каретата на кардана, с каква грес както и как се поддържат ресьорите, на колко време се гресират хъбовете (автоматични) и изобщо поддръжката на окачването като цяло.
    Привет колега, има писано за всичко, но наистина се иска четене

Ето една тема за гресиране фронтера: http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=13072, относно на колко време, веднъж в годината е хубаво да се гресира.

Ето и тема относно Автоматичните хъбове - гресиране... http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=1406

Относно поддръжката на ресьорите, гледаш дали са здрави тампоните на обеците, при нужда ги сменяш, и при нужда се сменят подложките между листовете, за да няма триене, това в общи линии...

Има писано за почти всичко...

Коментар

Първоначално публикуван от Павел Василев Преглед на мнение
      Привет колега, има писано за всичко, но наистина се иска четене

....Ето и тема относно Автоматичните хъбове - гресиране... http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=1406

...

Има писано за почти всичко...
      Има , ама баш този линк дето си му дал .... Темата е доста "ретро" . И то от времето , когато Фронтера (кой знае защо ) се считаше за екзотика по българско .
      Наистина има написано доста полезни неща - и то в нашия си раздел

Що се отнася до това кое - как и кога се гресира : колегата да си намери ръководство за експлоатация , или да се напъне малко за активност , за да може да си отвори манюълите от систематизираната информация . Там е обяснено конкретно и без излишно философстване .
      Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Сега ще ти отговоря много точно:
        Колкото по-често я гресирас, смазваш, сменяш масла и си оправяш проблемите навреме - толкова по- добре ще ти служи.
        Аз не го правя и все по- лошо ми се отплаща. Нищо не съм правил от няколко години, освен ако няма опасност да остана на пътя.
        Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

Водата мие калта гресира................
          Николай Георгиев 0+
          тел.0887357722

Коментар

Колега,хъбовете не се гресират ! Аз веднъж ги гресирах,след маниполацията споделих с уважаваните от мен колеги във форума и излезе че съм проявил необмислена самоенициатива.Бате Vlado ми обясни че хъбовете трябва да са съвсем тънко смазани.След което пак ги демонтирах измих ги с нафта,намазах ги с диференциално масло и пак ги монтирах.А каретата на малкия и големия кардан се гресират всяка есен, също и всяка гресьорка по предницата се тъпче,аз така процедирам.Но проверявай и нивата на маслото в скоростната кутия и дифовете,провери също така и отдушника на задния диф нали не е запушен от прахоляци.

Коментар

Благодаря за отговорите утре се захващам с гресиране и профилактика ,че идват празници и доста километри се очаква да навърти,
              Opel frontera 2.4i

Коментар

Сигурен съм че "дръгливата" фронтера - както я спомена в твоя тема на Jeep подраздела, ще ти служи безотказно и вярно

Коментар

За сега да след около 1000 лева за ремонти тази година а още и гуми не съм и взел
                  Opel frontera 2.4i

Коментар

За сега да след около 1000 лева за ремонти тази година а още и гуми не съм и взел
                    Не, че те поощрявам да караш с калпави гуми, но само да те успокоя, че и аз карах с галоши дори в онази тежката по-миналата зима. При снеговалеж в града задължително включвах 4х4 и гледах да държа голям дистанция от колите пред мен за да не ги нацепя при рязко спиране. Вече втора зима карам с истински зимни гуми и положението наистина е различно. Есента за първи път гресирах карета и кардан с руска грес Литол 24. Автоматичните хъбове си ги стегнах сам, като купих по-запазени от моите, измих ги хубаво, подсуших и уплътних луфта със специално направени за целта шайби. При сглобяването ги смазах с диференциално масло, а капачката и корпуса залепих с херметик. Сега при демонтаж се сваля целия корпус заедно с капачката и се открива хъба. Все още не съм ги тествал при по-сериозен терен, но щракане се чува само при включване и изключване. По окачването съм сменил тампони на стаб. щанга с оригинални 100лв. долни шарнири на Делфи около 70лв. двата, биалетки АЦ Метал около 50лв. двете.
                    ОФА КБ X20SE + метан

Коментар

Лошото е, не че са галоши, а са малко различни: предни-265/70/15 и задни 255/75/15 и поради тази причина включвам 4x4 само ако закъсам някъде.
                      Opel frontera 2.4i

Коментар

Добре е ( да не кажа - задължително ) да са с еднакъв размер, шарка и по възможност еднакво износени!
                        Казано е:
                        -"Обичай ближния",
                        щото ако заобичаш далечния... баси транспортните разходи!

Коментар

Лошото е, не че са галоши, а са малко различни: предни-265/70/15 и задни 255/75/15 и поради тази причина включвам 4x4 само ако закъсам някъде.
                          Я вземи една рулетка и премери диаметрите . Това което си описал като размери е все 76 см. външен диаметър . За нови гуми , разбира се . Зависи колко са изядени при теб . Но ако разликата е в рамките на плюс-минус 5 милиметра : свиркай си и нема да се косиш !
                          Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Утре ще ги измеря и ще пиша
                            Opel frontera 2.4i

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
                              Я вземи една рулетка и премери диаметрите . Това което си описал като размери е все 76 см. външен диаметър . За нови гуми , разбира се . Зависи колко са изядени при теб . Но ако разликата е в рамките на плюс-минус 5 милиметра : свиркай си и нема да се косиш !
                              Не стават разликата е 2см горе- долу
                              Opel frontera 2.4i

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X