Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Скоростният лост загрява

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Скоростният лост загрява

Здравейте колеги,
    от доста време насам ми прави впечатление, че на 3-та и 5-та скоростният ми лост загрява.
    Имам предвид, че като го пипна под ябълката желязото е доста топло на моменти.

Случвало ми се е на магистрала, offroad и дори в града.

Когато сменях скоростната кутия миналата година смених маслото. 3-та и 5-та явно са ми с изядени синхронизатори защото влизат трудно без междинна газ.

Аз лично отдавам грееенето на синхронизаторите...

Вие какво мислите по въпроса?
    One Planet, One Internet!
    We Are All Connected!

Nissan Patrol GR Y61 RB25DET NEO(Skyline)

От: Скоростният лост загрява

Според мен синхронизатора служи само за да изравни положението на зъбчатките при движение и едва ли може да загрява от него.Може да загрява от лагери или неща друго.Загряването е признак че някъде има повишено триене....но няма според мен отношение към синхронизаторите.При износени такива просто не можеш да включваш лесно скоростите.
    П.П.Провери си и отдушниците...да нямаш запучен отдушник и това също може да се отрази на загряването!
    NISSAN FOREVER
    -----------------------------------------------------------------------------
    Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!

Коментар

Според мен по-вероятно е да грее от:
      неправилно масло
      повишено триене от износване
      особенност на ск.кутия-на ТЛК-70 също грее,но не се усеща на лоста чак
      много автомати-слаби резултати!

Коментар

Синхронизаторите работят от няколко мили секунди до максимум секунда, ако шофьора е много бавен. Причината е другаде.
        Ако някой е "лекувал" кутията с по-гъсто масло може да е от него или от вече "тръгнал" лагер.
        [I][FONT=Comic Sans MS]NISSAN Terrano II R20 2.7TD '93[/FONT][/I]

Коментар

На 3 и 5 предавка скоростния лост е в предно положение и е вероятно гумения маншон на лоста да отдава и да пропуска топлина идваща от изпускателната с-ма или просто да е прокъсан
          VEREYA MOTORSPORT TEAM

Коментар

Нормално е лоста долу да е топъл ...ама да грее ...колко да грее...? Синхронизатор няма общо...
            Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
            Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
            Анатолий Пейчинов o8875о9815
            https://dvrbg.com/

Коментар

Аз съм с Терано 2 и скоростният лост винаги си е загрят. Мислех го за нормално, затова не съм си поставял за цел да видя на кои скорости е така. Но да уточним колко загрят. На пипане е доста топъл, но не "пари" толкова, че да си дръпнеш ръката.
              Ако някой от компанията мълчи, причините може да са две : Или няма какво да каже или няма на кого да го каже.

Коментар

И при мене , но само при продължитено каране/2-3 часа/с висока скорост/предимно на пета/, лостовете и на с.к. и на р.к са топли.Нека споделят и други колеги .
                Аз го отдавах на лоша вентилация-маркуча на отдушника го наврях в рамата, че не му намерих мястото, все не остава време да го оправя.

Коментар

Всички скоростни кутии загряват. 3 и особено 5 предавка са най-уязвими, защото предполагат продължително движение с голяма част от мощността на двигателя, а не са директни като предавка 4. Това е и рецептата за охлаждане - минаваш на 4 предавка за известно време.

РК - аналогичен случай, но в повечето парт-тайм раздатки режим 2Н е директна предавка и загряването е минимално. Фултайм-раздатките директна предавка нямат и си греят на общо основание.

Коментар

Ами и при мен се понапичат скоростите след неколкочасово каране на 5-та с висока скорост!И верно...колкото и да карам ,ако е по бавно/и до 4-та/-греене липсва!
                    0899 шест5313нула
                    За всекиго по нещо

Коментар

Зависи къде е колелото за пета, щото на доста кутии е извън основния кожух.

Ясене, какво е значението дали е директна или не предавката за греенето?
                      И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Под греене разбирайте, лоста е топъл но не чак толковоа, че да си дръпнеш ръката, търпи се.

За мен по-странното е, че не го прави постоянно. Примерно днес пътувах от Варна до София. Лоста беше топъл във Варна и в началото по магистралата. След известно време (без смяна на скоростите) лоста се охалди сам
                        We Are All Connected!

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
                          Ясене, какво е значението дали е директна или не предавката за греенето?
                          Голямо е значението. Разликата в отдаваната топлина е примерно 1:40. Директната предавка не прехвърля мощност през триенето на зъбни двоици, затова няма и загуби в това триене.

Първоначално публикуван от hackman Преглед на мнение
                          Под греене разбирайте, лоста е топъл но не чак толковоа, че да си дръпнеш ръката, търпи се. За мен по-странното е, че не го прави постоянно.
                          Ела да те повозя на Нива при околна температура около/над 30 градуса. Трансмисията лъха като жар.

Иначе, скоростите си греят винаги горе-долу пропорционално на моментната мощност на двигателя, но температурата им зависи и от условията на охлаждане, които са силно променливи - скорост, пръски дъждовна вода, околна температура и тн

Коментар

Тъй като не съм го мил отдолу мисля, че проблема може да идва от полепнала кал по скоростната кутия. Ще помисля къде може да ми надигнат колата и да я измият и после пак ще пиша ако има промяна
                            We Are All Connected!

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                              ..Директната предавка не прехвърля мощност през триенето на зъбни двоици, затова няма и загуби в това триене.
                              Коя е тая кутия, дето няма зъбни колела за директна предавка?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X