Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Печка в ТЕРАНО 2

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Печка в ТЕРАНО 2

Привет, колеги !
    Тераното ми е 2.7 TD 1998 г. Докараха ми го от Германия и немецът беше монтирал допълнително т.н. печка. Бутонът за включване е с червена лампичка, монтиран на таблото (между другото на доста неподходящо място - близо до ключа, т.е. можеш неволно да го натиснеш при завъртането и така, че воланът да пречи да се вижда червената лампичка). Включването на печката не зависи от контактния ключ, дори има дистанционно (предполагам да можеш да я включиш десетина минути преди да излезеш от къщи, за да не ти мръзне задника като седнеш сутрин). Та въпросът ми е следния : Печката само за подгряване на купето ли служи или подгрява и двигателя? Доколкото чувам работата й, би трябвало да представлява просто една нафтена горелка. Знае ли някой нещо по този въпрос ?
    Ако някой от компанията мълчи, причините може да са две : Или няма какво да каже или няма на кого да го каже.

До: Печка в ТЕРАНО 2

Зависи от печката, има и от двата вида. Едните подгряват цялата водна система, другите - само купето.

Коментар

Поне я снимай, ако можеш. Ако има и написана някаква марка и модел, също ще са от полза.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Благодаря и на двама ви. Когато прочетох въпроса на sparkybg за модела, смътно си спомних, че сред документите, съпровождащи тераното имаше нещо. Това "нещо" се оказа подробна инструкция (в т.ч. и на английски) с обяснения, монтажни схеми, спесификации, принцип на действие и какво ли не още, ама нали е по-лесно да питаш... чак се засрамих. Сега ми предстои четене.
        За сведение : печката е HYDRONIC, предполагам модел D4WSC (или D5WSC). производител EBERSPACHER (A-то е с две точки отгоре) - Германия. Сайта на фирмата : www.eberspaecher.com (за съжаление само на немски).
        Още веднъж благодаря. Ако мога да помогна на някой с инструкцията, на драго сърце.
        Ако някой от компанията мълчи, причините може да са две : Или няма какво да каже или няма на кого да го каже.

Коментар

Първоначално публикуван от zippel Преглед на мнение
          Благодаря и на двама ви. Когато прочетох въпроса на sparkybg за модела, смътно си спомних, че сред документите, съпровождащи тераното имаше нещо. Това "нещо" се оказа подробна инструкция (в т.ч. и на английски) с обяснения, монтажни схеми, спесификации, принцип на действие и какво ли не още, ама нали е по-лесно да питаш... чак се засрамих. Сега ми предстои четене.
          За сведение : печката е HYDRONIC, предполагам модел D4WSC (или D5WSC). производител EBERSPACHER (A-то е с две точки отгоре) - Германия. Сайта на фирмата : www.eberspaecher.com (за съжаление само на немски).
          Още веднъж благодаря. Ако мога да помогна на някой с инструкцията, на драго сърце.
          Не е само на немски. Горе ляво има бутон за Английски.
          За България дават Промобил за представител

Коментар

Като чета, май грее водата в охладителната уредба. Направо си ударил джакпот. Такива печки май не са от най-евтините екстри.

Снимай, моля, и покажи къде/как е сложено.
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
              Като чета, май грее водата в охладителната уредба. Направо си ударил джакпот. Такива печки май не са от най-евтините екстри.

А не е ли по претеснително защо я е сложил германеца да седи моторя все топъл
              п.п По евтени са от за купето
              НАЙ-ГОЛЯМАТА ПРЕЧКА-СТРАХЪТ

Коментар

Първоначално публикуван от azd Преглед на мнение
                А не е ли по претиснително защо я е сложил германеца да седи моторя все топъл
                Всички притеснения могат мигом да се разсеят с едно простичко мерене на компресия.

Ако пък при настоящите температури сутрин пали от четвърт, според мен няма никакво място за притеснение.

Нагрял водата означава че:
                1. Няма студен старт на двигателя, или поне е значително олекотен.
                2. Започва да духа топло веднага, щом пуснеш вентилатора на парното.

Колкото по-отдавна е сложена, и ако е ползвана редовно, това значи само добри неща за двигателя, според мен. Предвид че е и докарана от Германия - където обслужването на колите е едно от най-добрите по принцип, си мисля че точно с двигателя нама да има никакви проблеми. Проблемите на возилата от Германия се състоят предимно в корозия, или много километри.

Коментар

Какви пари върви такова, поне ориентировъчно?

Коментар

Ще ти пиша ЛС
                    НАЙ-ГОЛЯМАТА ПРЕЧКА-СТРАХЪТ

Коментар

Проверявах миналата година - Webasto автономен отоплител за кола дизел, среден клас струваше към 1300 лева без ДДС и без монтаж. Сега ориентировъчно Termo top C за дизелов автомобил към 920 евра, пак без монтаж. Ако си поръчаш дистанционен старт още 200 - 300 лева поне отгоре. В заключение според мен наличието на автономен отоплитер е голям плюс през зимните месеци.
                      Голяма част от по - новите автомобили имат вградени допълнителни отоплители, които могат де се преработят в автономни, това е доста по евтино, но нямам инфо.

Коментар

EBERSPACHER са по скъпи - намират се чисто нов комплект за каде от 500 евро нагоре - ибеиска цена.
                        Другите - Webasto -са по разпространеи и има повече неща за тях в ибея -нова е с 50 евро по евтина.

Коментар

А не е ли по претеснително защо я е сложил германеца да седи моторя все топъл
                          Нямам притеснения поради следните факти : Тераното го имам от ноември 2006 г. Досега съм минал с него 45 х.км, предимно извънградско и малко off (за градско имам едно петнайсетгодишно Голфче) т.е. минал съм през две зими (е, бургаски все пак...). Не ми е правил никакъв проблем с паленето. Не "от четвърт", но винаги въртя ключа като изгасне реотанчето (не знаех, че може и да се почака. Тази зима ще пробвам). Освен това паленето става след поне 5-дневен престой (обикновено в събота). При тези условия мисля. че е нормално да не е "от четвърт". Интересното е, че така се кефя като сядам в джипката, че бях забравил за печката. Никога не съм я включвал. И това ще пробвам тази зима.

Коментар

Спарки, не съм те забравил. Тия дни ще направя снимки и ще ги пусна, само да имам малко време.
                            Всъщност, сега като си посмиля... Немецът каза, че цената не подлежи на коментар, но иначе си личеше, че джипката е гледана. Нямаше лъжа в километрите (200 х.). Пълна история на автомобила : 4 години при един възрастен човек и 4 при този, от който я купих, сервизна книжка и въобще всичко както трябва. Освен това допълнително : печката, 4 чисто нови зимни гуми COOPER DISCOVERER M+S барабар с джантите, теглич за 3.5 тона и ролбари отпред (четох някъде, че правилното било булбари, не знам). Наближава да направи 3 години експлоатация, само смяна на водна помпа, но било й дошло времето.

Коментар

Първоначално публикуван от zippel Преглед на мнение
                              Нямам притеснения поради следните факти : Тераното го имам от ноември 2006 г. Досега съм минал с него 45 х.км, предимно извънградско и малко off (за градско имам едно петнайсетгодишно Голфче) т.е. минал съм през две зими (е, бургаски все пак...). Не ми е правил никакъв проблем с паленето. Не "от четвърт", но винаги въртя ключа като изгасне реотанчето (не знаех, че може и да се почака. Тази зима ще пробвам). Освен това паленето става след поне 5-дневен престой (обикновено в събота). При тези условия мисля. че е нормално да не е "от четвърт". Интересното е, че така се кефя като сядам в джипката, че бях забравил за печката. Никога не съм я включвал. И това ще пробвам тази зима.
                              Просто изчаквай малко след изгасването. На студено (под около 5 градуса) чакам да изгасне лампата на AIRBAG-а (или ABS-а беше) и тогава паля. Разликата е осезаема. При минус 15 е още по-осезаема. И в двата случая пали, но се върти по-малко.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X