Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Terrano II - 2.7TDI - "задържа" задно дясно колело?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Terrano II - 2.7TDI - "задържа" задно дясно колело?

Днес се появи проблем, за който моля някакви насоки. Накратко : При потегляне от място и използване на спирачка (за спиране, за да пропусна автомобил) ясно чух и усетих звук като "пукане". При последвалото потегляне се появи задържане до степен почтти на блокиране на задно дясно колело. Включих на "задна" и потеглих леко, при което усетих отново леко "пукане" и ...проблема със задното колело изчезна. Последва обикаляне из града, за да се ориентирам какво става. При ново използване на спирачка за спиране - отново "затягане" на същото задно дясно колело.
    "Постарах" се, за да провокирам проблема и се ориентирам за причините - проявява се при използване на спирачка. Чува се нещо като "пукане" и веднага след това задното дясно колело "затяга" до степен почти на блокиране. Т.к. при тестовете се движех доста бавно (на 1-ва, или задна скорост) колелото се блокираше почти до провлачване. При това има и промяна в ръчната спирачка - при "затягане" видимо се ограничава хода на лоста за ръчната, все едно е силно натегната. Проблема се отстранява с промяна на посоката на движение - ако има блокиране при движение назад и спиране, при вклюване на 1-ва и потегляне напред, отново се чува "пукане" и продължавам без проблем, а на ръчната спирачка се нормализира хода на лоста. Аналогично е при движение напред и спиране - "пукане и затягане"...задна, "пукане" и потегляне.
    Някой имал ли е подобен проблем?
    Извинявам се за питането , т.к. винаги съм предпочитал при проблеми да търся сервизно решение. В момента обаче Тераното е в гр.Твърдица и с този проблем не бих се решил да тръгна за Сливен. А тук, в Твърдица, нямам гараж подходящ за ремотни работи, както нямам и "майстор" при когото да отида за ремонт.
    Автомобила е Terrano II - 2.7TDI,125 к.с., къса база, модел 2001 г.
    Последно редактирано от hhris08; 01-02-26, 14:30.

Мяза на отлепено феродо. В завивимост от това кое е (на коя накладка), в едната посока заклинва.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Благодаря за мнението . Моите идеи бяха подобна посока, още повече, че започнах да чувам много лек звук като от триене в нещо "гумено" (т.е. в нещо по-меко от метал). Ама за това последното не бях съвсем сигурен - дали не ми се причува, поради което не го посочих. При всички случаи - каквото и да е, ще пиша в темата, ама за сега май трябва да чакам за по-добро време или "майстор" на място.

Коментар

Първоначално публикуван от hhris08 Преглед на мнение
        Благодаря за мнението . Моите идеи бяха подобна посока, още повече, че започнах да чувам много лек звук като от триене в нещо "гумено" (т.е. в нещо по-меко от метал). Ама за това последното не бях съвсем сигурен - дали не ми се причува, поради което не го посочих. При всички случаи - каквото и да е, ще пиша в темата, ама за сега май трябва да чакам за по-добро време или "майстор" на място.
        Не ти знам техническите способности, но смяната на челюсти не е чак ядрена физика. Прост гараж и 2 часа за двете страни, с уговорката че може да закрепиш положението, сменяйки само на проблемната страна.

...сега, може да се окаже и че тече цилиндърче и други подобни "хубавини" - човек никога не знае. Но не трябват никакви спец инструменти освен ключ за гуми и някоя и друга отвертка/лост и чук.

Е, не е приятнои при тия температури, но то смяна на челюсти никога не ми е било от приятните неща.

Купи хубави челюсти, че аз бях сложил едни (не помня дали не бяха Delphi, което е опаковчик и не знаеш на какво ще попаднеш), които ма мокро докато изсъхнат буквално ковяха при съвсем леко натискане до степен да влачи задница в първите 1-2 спирания.

Сега на колата на синковеца са някакви такива, хем е с дискови и отпред и отзад - натискаш леко и ти къса главата. Ще ги сменям, обмислям с керамични. Колата е неприятна за каране чак.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Ако не си правил такива неща - намери някой който разбира.
          Моя съвет е да не караш колата, за да няма неприятни изненади.
          Малка тънкост е, че когато махнеш челюстите, вече няма какво да притиска спирачното цилиндърче.
          Трябва с нещо да го пристегнеш, за да не изтече спирачната течност.
          Ако си решил сам да го правиш - клипове в интернет колкото искаш.
          Нула 8 Седем 8 500 225 Ogi Lazarov
          Nissan Terrano II 2.7TDi '01 (дълга база)
          Opel Campo 3,1 TD '99
          Надпис в каменоломна: "Повече камъни за народа"

Коментар

• Двигателист
            Двигателист коментира
            Редактиране на коментар
            Какво имаш предвид, че ще изтече спирачната течност от цилиндърчето след махане на челюстите? Защото, аз досега не съм го фиксирал с нищо и буталцата си седят на място. Разбира се, ако някой натисне спирачния педал ясно какво става, но при нормални условия...

• ogimaster
            ogimaster коментира
            Редактиране на коментар
            При мен се случи да се отворят много и започна да сълзи.
            Затова давам съвет, който не е задължително да се следва.

Сменял съм челюсти на барабанни спирачки преди доста години - не ми се е налагало след това, но принципно съм запознат как става. Проблема ми е с гаража - моят не е подходащ най-вече като размери, а и осветлението не е съвсем о'к. Е, ако съм "на зор", ще намеря как да осветя достатъчно, но мястото за работа си остава като проблем. Ще изчакам времето се задържи за 1-2 дни без валежи и ще се пробвам на открито, ако до тогава не съм намерил друг начин за ремонт.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
            Мяза на отлепено феродо. В завивимост от това кое е (на коя накладка), в едната посока заклинва.
            Колегата е прав както обикновено. Минах през същата процедура. Имай в предвит, че едната накладка отзад е много тънка фабрично, не е износена!
            Последно редактирано от sparkybg; 06-02-26, 11:04.

Коментар

• hhris08
              hhris08 коментира
              Редактиране на коментар
              Да, най-вероятно ст.д. точно за такъв проблем. Надявам се в следващите дни да го отстраня и ще споделя в темата.

Аз имах проблем с задържане на задно дясно колело и се оказа запушена спирачна тръбичка

Коментар

Да докладвам: Вярната диагноза в моя случай, както може да се предположи, е на.....Спарки !
              Отлепено феродо, което докато закарам автомобила до сервиза бе успяло да се "намести" доста качествено. Ситуацията на моменти бе като в комедия - "две напред...зацепване, една назад и...отново". За мой късмет, времето не се оправи достатъчно, за да започна сам ремонта, защото опредлено щях да има проблем със свалянето на барабана - заради начина по който отлепеното феродо се бе заклинило!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 28,243 в 08:27 на Вчера.

Зареждам...
              X