Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Nissan Terrano II - ABS системата се активира без причина

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Nissan Terrano II - ABS системата се активира без причина

Здравейте,

Имам следния проблем - ABS системата се активира след натискане на педала на спирачката без причина, само при ниска скорост. Не се проявява всеки път, няма ясна зависимост кога ще се прояви, което води до изненади и няколко пъти настръхващи ситуации дали ще успея да спра преди да съм целунал автомобила пред мен.

Нямам сигнализация за грешки и лампи по таблото, както и визуално не виждам прекъснат кабел на ABS сензорите по колелата.

Как мислите, дали OBD диагностика би ми помогнала в случая или трябва да се проверяват сензорите и ABS модула индивидуално? Страх ме, ако тръгна да вадя сензорите да не излязат на парчета и да си докарам още по-голям проблем на главата.

Препоръчайте ми сервиз за Варна за скенер за грешки (OBD диагностика) за модела: Нисан Терано 2, 2000г., 2.7 tdi, 125 hp

Мерси предварително!
    Toyota RAV4 III 2.2 D-4D 136 Hp
    Nissan Terrano II R20 2.7 TDi 125 Hp

Най-вероятно някои датчик е тръгнал да си заминава. Подобна ситуация при Опел Зафира, махнах бушона на ABS докато сменя датчика, че е доста неприятно като се включи с малка скорост зад някоя кола. С диагностика на живи данни лесно би трябвало да се види къде е проблема.

Коментар

Допитах се до изкуственият интелект, който ми даде следните съвети:

Проблемът с преждевременното активиране на ABS системата при Nissan Terrano II е сравнително често срещан и може да бъде причинен от няколко основни фактора. Ето какво показват източниците и как може да се подходи към решаването му:
      🛠️ Чести причини за фалшиво сработване на ABS:
      1. Замърсени или корозирали сензори за скорост на колелата (ABS сензори)
      ◦ Това е най-честата причина. Сензорите могат да подават грешни сигнали към ABS модула, особено при ниски скорости (3–15 км/ч), което води до ненужно активиране на системата
      ◦ Решение: Почистете върха на сензора и проверете зъбния пръстен (tone ring) за ръжда или замърсяване. Регулирайте въздушната междина между сензора и пръстена.
      2. Повредени или прекъснати кабели към ABS сензорите
      ◦ При Terrano II често се поврежда кабелът към предния ляв сензор, особено в участъка с гумената обвивка
      ◦ Решение: Проверете кабелите с мултицет (съпротивление около 1.1–1.3 ома). Ако има прекъсване, може да се поправи с поялник, термосвиваем шлаух и нов кабел.
      3. Корозирали болтове и монтажни елементи
      ◦ При опит за демонтаж на сензора, болтовете често се чупят поради реакция между алуминиевата основа и металния болт
      ◦ Решение: Използвайте проникващ спрей (напр. WD-40 или PB Blaster), оставете да подейства, и внимателно демонтирайте. Ако болтът се счупи, може да се пробие и да се направи нова резба.
      4. Проблеми с ABS модула
      ◦ В редки случаи, проблемът може да е в самия ABS модул – например грешна комуникация между сензорите
      ◦ Решение: Модулът може да се изпрати за ре-програмиране вместо да се сменя изцяло, което е значително по-евтино.

✅ Стъпки за диагностика и ремонт:
      1. Скенер за грешки (OBD диагностика) – Извлечете кодовете за грешки, за да локализирате проблемния сензор.
      2. Почистване и визуална проверка – Проверете всички сензори и зъбни пръстени за замърсяване, ръжда или механични повреди.
      3. Проверка на кабелите – Използвайте мултицет, за да проверите за прекъсвания.
      4. Ако е необходимо – ремонт или подмяна на сензора – Внимавайте при демонтаж, за да не повредите монтажните елементи.
      5. Проверка на ABS модула – Ако всичко друго е наред, може да се наложи ре-програмиране или подмяна на модула.

Ще започна с OBD диагностика, сред което продължавам с проверката на сензорите.

Та, отново се връщам на въпроса, колега или сервиз във Варна със софтуер и кабел за диагностика на Терано 2 ??? Давайте предложения...
      Toyota RAV4 III 2.2 D-4D 136 Hp
      Nissan Terrano II R20 2.7 TDi 125 Hp

Коментар

1. Кабела за диагностика на Терано се нарича "кламер" има цяла тема по въпроса.
        2. Има и сервизно - там пише за диагностика на ABS-а, но общо взето ако не ти свети лампата на ABS-а диагностиката нищо няма покаже
        3. Изкуствения интелект нито е карал, нито сервизирал Terrano 2. Горното са общи приказки със стойност 0 (Н-У-Л-А).
        4. Нови датчици за 2.7 мисля че много отдавна няма, а преди това бяха на перверзни цени. Скапва им са кабела, не самия датчик. Оправиятя е - сваляш и мерейки започваш да гънеш кабела, за да видиш къде е прекъснат.
        5. На моята 2.7-ца бях изключил ABS-а. Не ми се разправяше, а и ползата при терано 2.7 е силно под въпрос, осоебно ако не е в стоков вид. При 3.0 се справя по-добре, но те и на 3.0 спирачките са по-добри.
        6. Може да пробваш да сменяш датчици/модули за претоварване. Възможно е да е от тях, не от датчиците, макар че не съм си играл лично.

В общия случай ако е кабел при определени ъгли на завиване ABS-а започва да "дъдри". И за съжаление няма "типичен" датчик, който се скапва. По-често са предните, но както писах, след 3 смени на моето зарязах тая работа и и си карах без ABS. 3/0 общо взето нямат грижи с датчици. Но там са различни, намират се (последно като търсих) и сравнително евтини.
        Последно редактирано от sparkybg; Вчера, 19:33.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
        X