Обява

Свий
Няма добавени обяви.

2.0 бензин работи като дизел - MR20DE

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• 2.0 бензин работи като дизел - MR20DE

Здравейте, моля за мнение по следния проблем:
    От доста време се появи въпросния шум от клипчетата. Чува се през 80% от времето, когато моторът работи. Понякога се променя, когато натисна съединителя, понякога няма никакъв ефект.
    На полусъединител имам виене от лагер помпата, което също не се случва всеки път. Колата е с ръчни скорости. Взех я на 75000км и би трябвало да са реални, тъй като е купена от Нисан София и е обслужвана редовно само там.
    На първото клипче тракането се чува основно под преден ляв калник, докато в момента шумът се е променил малко и като сила и като локация.
    Предполагам няма връзка, но по същото време се появи и друг проблем по ходовата част. При всяко стартиране на колата и съответно достигане на 25-30км/ч се чува едно изщракване под автомобила(взе едно някаква дебела метална пластина се отплесва и удря в нещо), а след това се чуват 4-5 глухи удара. Въпросното изщракване и тупане се чува еднократно, само след запалване на автомобила.
    Още като взех колата смених маслото на диференциала и раздатката, като старите изглеждаха сравнително бистри. Маслото на двигателя също е сменяно вече 2 пъти, като шумът се появи докато беше с ново нисанско масло, но продължи да го има и при втората смяна с Ravenol VSI 5W-40.
    Скоростите влизат сравнително лесно, с изключение на първа, при която не трябва да натискам силно наляво, иначе напред запъва. Няма разлика и дали ще напомпам няколко пъти съединителя. Колата няма газ. Няма и грешки на диагностиката.

Автомобилът е Qashqai J10 2.0 бензин 4x4 2011г, като съм с ясното съзнание, че може би темата ще остане без развитие, тъй като в този форум подобни "кошници" не са долюбвани.
    Ето и клипчетата:
    Преди година
    https://streamable.com/qaa6bo

Сега
    https://streamable.com/7kcv9v

Предварително благодаря на отзовалите се!

Здравейте,
    Според мен проблемът не идва от двигателя, а от двумасовия демпферен маховик. Възможно е и при гасене на двигателя, да се чува и усеща и нещо като удар. При натиснат съединителя, би трябвало това тракане да изчезва. За съжаление, цената на този маховик е доста солена и не подлежи на ремонт, а само на замяна и е от порядъка на 2000 и нагоре лева. Виенето не съм сигурен, че е от лагерпомпата, но е свързано отново със съединителя, определено. Ако се решите на ремонт и подмяна, сменяйте всичко комплект.

Коментар

Определено звука идва от съединителя.
      Двумасовият съединител е доста по сложен и с повече движещи се елементи, и при износване започва да издава такива странни звуци.

А когато се повишат оборотите на място, примерно до към 1200 - 1500 променя ли се звука ?

Според мен трябва колкото може по-скоро да се разглоби защото това тракане може да доведе до сериозни щети и на други елементи които в момента не са за смяна.
      Всичко което човек иска и търси през целия си живот е :
      Място и хора към които да принадлежи ...

Коментар

Маховика ти варира от 1000 лв до 1600 според зависи кой производител ще избереш Лук,Валео или Сакс
        https://www.autopower.bg/%D0%BC%D0%B...12069c117.html

Коментар

В този тип маховоци има едни пружини, които обират плавно вибрациите и предпазват от ударни натоварвания коляновия вал. С времето обаче изсъхва смазката около тези пружини и е възможно да се появят подобни шумове. Важно е ходът при усилие да не е прекалено голям, а ако е - то значи пружините са вече посплескани и тогава вече не обират вибрациите достатъчно и се получават удари и най-отчетливо това си личи при загасяне на двигателя. Различните производители на подобни маховици имат методика за изпитването им за този ход/луфт при натоварване, но за съжаление се тестват само свалени.

Коментар

Благодаря ви за отговорите! Ходил съм няколко пъти на майстор, но естествено не си показа магариите, които иначе прави през 80% от времето. Показвам само клипчетата и всички почват да се чешат по главата дали наистина това е бензин. Не съм забелязал промяна при повишаване на оборотите, но събота ще тествам пак на светло и ще пуша отново. При гасене на двигателя понякога има едно потропване от към двигателя. При спускане на скорост също се чува къркорене точно когато върна газта и минава към моторна спирачка.
            Странното е, че един ден тракането се влияе частично при натискане на съединителя, друг път няма никакъв ефект. Понякога с паленето започва да трака, понякога след като съм минал 5-10км. Относно виенето на полусъединител... по всички симптоми в техническото ръководство отговаря на аксиален лагер-помпа, но със сигурност има връзка с цялата картина.
            В общи линии спор няма, че като се отваря е добре да сменя всичко комплект, но маховикът наистина ускъпява двойно нещата. При последния преглед забелязаха омасляване под скоростната кутия, което най-вероятно също има връзка.
            Преди няколко месеца се беше скъсал маншона на вътрешното каре от страна на скоростите. Всичко отдолу беше в грес. При смянта на маншона смених и маслото в скорстната кутия. Няма как да съм сигурен, но преди това не съм забелязал въпросното омазняване. Колата и сега не прави мазни петна като е паркирана за дълго време.
            Дали можете да препоръчате сервиз във Варна, който да има опит с подобен род проблеми? Не държа да е толкова евтино, колкото да е качествено. Харесвам си колата. Имам и някакъв вариант за купуване на оригинални части с отстъпка, което пък не е прието в повечето сервизи.

Коментар

Търсете майстор, който има отит в шумовата диагностика. Трудно е да се каже със сигурност - вътрешните кухини разнасят звука . Опита ми със съединителите (двумасови) не е никак малък ,но тези шумове не са типичните . Подсказаха ВИ да проверите при гасене (без да натискате педала на съединителя) дали се чува характерното причукване "тък ,тък".
              В по лека форма подобни шумове при едно Мицубиши (излязоха от балансиращ вал и разбити легла в блока) ,с Нонда CR V (пак балансиращи валове ,но са в картера комплект с маслената помпа),в друг случай имаше спукана пола на бутало и т.н. . Преди седмица филм с една малка корейка -разхлабена демферна шайба и звука се разнася във всички посоки.
              За да не се филмирате, първо щателна диагностика. Маховика е лесен за диагностика и всеки с известен опит може без разглобяване да го провери,а с отваряне на картер и клапанен капак ще се проверят всички други "злосторници".

Коментар

Дефазатор на разпределителния вал също не е диагноза за подценяване...
                Фиат Купе
                Опел Фронтера В
                Мицубиши Паджеро Пинин

Коментар

Този двигател няма склонност към проеждевременно износване на балансирашите валове и маслена помпа, особено на толкова малък пробег. Фазорегулаторът, ако създава проблеми от своя страна, ще има загуба на тяга и записана грешка за това, така че също е много малко вероятно да е от него. Много малко вероятно е и да е от веригата - разтягане се получава едва след 150 000 км и тогава има съпътстващи симптоми като трудно палене, неравномерни обороти на празен ход и отново загуба на тяга. Тъй като на тези двигатели няма хидрокомпенсатори на повдигачите на клапаните, не е изключено и те да потропват - производителя си препоръчва проверка и регулировка на всеки 80 000 км, но съм по-склонен да предполагам, че шумовете са породени от двумасовия маховик.
                  Няма да навреди консултация в оторизиран сервизен център на Nissan.
                  Последно редактирано от PeterP@n; 18-11-21, 05:57.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                  X