Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Саморазхлабващи се хъбове. Случвало ли ви се е?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Саморазхлабващи се хъбове. Случвало ли ви се е?

Преди около 3 месеца монтирах ръчни хубове AVM на тераното. Стегнах както пише по книгите - на кръст и т.н., и съответно забравих за тях от тогава. Каква беше почудата ми, когато днес установих че и шестте болта и на двата хъба бяха хлабави, при това до толкова че се въртяха на ръка, а един от тях се беше развил нацяло, като само алуминиевата капачка му е попречила да изпадне. Няма видими поражения по болтовете, и изобщо, няма видими причини за отвиването им. Стегнах ги, съответно.

Ама се питам, някой има ли идея от какво се е получило? Да не би гарнитурата леко да е слегнала, и от там да са тръгнали? Аз засега друго обяснения нямам?

Ако пак ми направят тоя номер, ще взема вместо гарнитура да му сложа силикон, а в болтовете да цвъкна от ония гадости против саморазвиване (само дето все забравям да си купя ).
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

До: Саморазхлабващи се хъбове. Случвало ли ви се е?

Спарки да разбирам че ти са се разхлабили болтове на хъбовете към главината? Ако е така то да случвало ми се е на мен неколкократно,даже и късах болтове.Решение за Самурая намерих ето тук http://www.izook.com/tech/samurai/dr...erhubbolts.htm изпълних го по указания начин и такава грижа вече нямам.разбира се незнам дали тази магария е приложима при Фероза но предполагам че не е невъзможн.
    ДИМИТЪР ДОРОСИЕВ(Дявол Коледа)Хард Suzuki Samurai 1.6(каквото е останало от него),и паркетен Samurai 1.3.
    тел.088четири 9едно9 4нула4
    -------------------------------------------------------

Коментар

На тераното, не на ферозата.

Ми да, май е вариант. Ама, въпроса е че оригиналните автоматични хъбове не бяха мръднали откак са сложени в завода, пък болтовете са си все такива. Ще сравня колко влизат в главината, в сравнение с оригиналните. Може би там е разковничето.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

залепи ги !
        А малките болчета с конусните глави ги стягай много леко , че с тях се берат много проблеми ....
        Човек първо е изобретил колелото а после премазаните животни !

Коментар

Първоначално публикуван от CJ_ Преглед на мнение
          залепи ги !
          А малките болчета с конусните глави ги стягай много леко , че с тях се берат много проблеми ....
          При Витарата имах подобен проблем, даже миналото лято единия хъб ми падна на сузуки сбирката, излекувах го като нарязах конусчета на струг и сложих шестограмни болтове от неръждавейка намазани с локтайт, от тогава нямам проблеми със саморазвиването.
          DJ Иван Тодоров, Вашият парти диджей: http://djivantodorov.com/

Коментар

Според мен е трябвало поне един път да ги притегнеш след някой екшън, ако не - не знам, не им се полага лепене...

Коментар

Има две причини за саморазвиване на правилно затегнати болтове. Калпави резби, и недопустими за типа съединение вибрации.

Коментар

Убеден съм, че го знаете, но почти винаги натоварените високоякостни болтове работят при доста по- високи усилия на опън в стеблото. В противен случай натоварването ги развива. Затегнете ги с предписаният въртящ момент и го комбинирайте със залепване. Успех!
                LZ1AIV

Коментар

В това е и смешката - тия не са особено натоварени. Затова и не са високояки. Значи трябва да са меки. Ако са твърди, ще разбият женската резба. Което вероятно се е и случило.
                  А виж са фрезенкови, понеже конусите са противовибрационна осигуровка. Ако те са разбити, вече не работят. Възелът е вибрационно натоварен.
                  Пристигнахме.
                  Това което се е случило, сигурно е да са завинтвани какви да е твърди болтчета. Щот нали яки - значи супер. А вероятно са били предвидени обичайните за тоя клас коли, от борна стомана. Която се разтегля в дупката, а не работи като циментов метчик. Или колата е карана с недозатегнати.
                  Пристигнахме на крайната спирка.
                  Нататък може да се ремонтират резбите, а може да се сменят главините. Не съм ги виждал, не знам кое е изгодното в случая. За проверочен калибър може да се използва финишен метчик. Леко, с края на пръстите. Конусите са изядени със сигурност. Ремонтират се с отвърната мед, с калаена композиция, с новите епоксидни композити.
                  От машинните елементи не бие ток като от закона на Ом. Но не прощават също като едноименното напрежение. Съдба, мамка и ...

Коментар

До сега не съм срещал таково жювотно Болтовете си идват с хъбовете и са с твърдост 8.8, а също така (доколкото си спомням) имаше и федер шайби. А ако няма - ще сложиме . Или по една капка локтайт...

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                      .... недопустими за типа съединение вибрации.....
                      Май ще е нещо такова, свързано с "рошавите гуми" и чакъла на траковете На "Джип4о" всичките болтове които държат купето към шасито след първата горска разходка хлопоха, така че стягане и "локтайд"
                      0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

Имаха си федерки. Те тия болтове и федершайби си вървят с хъбовете. Има и тънка хартиена гарнитурка между хъба и главината. Предполагам че точно тя играе въртели.

Лоши резби няма. Не са и хлабави дори. Макар и разхлабен, хъба нямаше въртене, или поне е толкова малко че не съм го усетил. По болтчетата дори нямаше следи от износване. Изобщо, всичко изглеждаше все едно вчера съм го купил и сложил, ама не съм стегнал болтовете.

Изненадаха ме, един вид. Сега ги стегнах толкова, колкото можеше да издържи шестогранното ключе, на леки тласъци, достягайки ги по 5-6 пъти. Ще ги следя за разхлабване. Ако пак го направят, ще мисля друго. А и Митко ще си каже тежката дума днес - и без това си имам разходка натам по друг повод.

Коментар

Проблема може да се крие във федерките с които са окомплектовани болтовете.Правени са тестове и всичко е описано тук има и видео
                          LZ4RP
                          QSO-145,250 MHz.
                          QTH-Варна. KN33WF
                          EchoLink-Node:143125

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                            Преди около 3 месеца монтирах ръчни хубове AVM на тераното. Стегнах както пише по книгите - на кръст и т.н., и съответно забравих за тях от тогава. Каква беше почудата ми, когато днес установих че и шестте болта и на двата хъба бяха хлабави, при това до толкова че се въртяха на ръка, а един от тях се беше развил нацяло, като само алуминиевата капачка му е попречила да изпадне. Няма видими поражения по болтовете, и изобщо, няма видими причини за отвиването им. Стегнах ги, съответно.

Ама се питам, някой има ли идея от какво се е получило? Да не би гарнитурата леко да е слегнала, и от там да са тръгнали? Аз засега друго обяснения нямам?

Ако пак ми направят тоя номер, ще взема вместо гарнитура да му сложа силикон, а в болтовете да цвъкна от ония гадости против саморазвиване (само дето все забравям да си купя ).
                            Вътре в кутията има една бележка за това как се стяга.
                            Проблема идва само от това че резбата е едра и болтовете не са конусни. Ако извадиш болта на оригиналние хъб, ще видиш разликата.
                            Производителя съветва точно да се спазва прилаганото усилие при стягане, както и да се използва лепило за резба (за разглобяема сглобка).
                            Да се проверява, малките болтчета да не се стягат, почти.
                            Ситна им е резбата, малък калибър са и се навиват в алуминиево легло.
                            За АВМ резвни има само гарнитури и болтове.
                            ...TO THE LAST BREATH...ОФРОУД РАЛИ ''ЧЕРНО МОРЕ 2018''- 15 ГОДИНИ ЗАЕДНО

Коментар

Първоначално публикуван от ПЛАМЕН ТЕНЕВ Преглед на мнение
                              Ако извадиш болта на оригиналние хъб, ще видиш разликата.
                              Утре ще погледна, но до колкото помня бяха същите, само по-дълги, поради спецификата на оригиналния автомятичен хъб.

Ако пак се разхлабят, ще сложа лепило за резби, стига да намеря. Някакви предложения откъде? Чувал съм за някакво Виктор Рейнц, и не съм сигурен, но май и на WURTH, но това беше отдавна и вече ми е изветряло.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X