Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Прегрява при включен климатик

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Прегрява при включен климатик

Здравейте колеги,

От скоро карам Терано 2 2.7 ТДИ. При каране в града и включен климатик всичко си е ОК.

Вчера на магистралата ми вдигна много висока температура при включен климатик и със скорост 120-150 км. Изключих климатика и всичко си дойде в норма! Пак го включих и се повтори това с високата температура.След като спрях, установих, че в преливника има антифриз.

Проверих Виското е ОК, Термостата е ОК.

Та след като се ровя цяла вечер във форума не видях решение на въпроса за проблема ми.

Та има ли логично решение проблема ми?

Има подобна тема във форума на която попаднах и мисля че проблема е сходен : Дискусия по марки > JEEP,

Първоначално публикуван от Стефан ERA Преглед на мнение
    Искам да ви споделя,една конструктивна недомислица според мен,която също да имате в предвид,в случаят имам Grand WJ 3.1 TD VM,двигател,след проверка и смяна на всичко възможно,от два пъти антифриз ,промивка на системата,радиатори,нова водна помпа и от всичкото резултат една голяма кръгла нула,колата в жегите си загряваше около о над 100 градуса,какво се оказа !
    Ако си пусна джипката да работи от студен двигател,с покачването на температурата до към и над 70 градуса,и проверка със списание,вискомуфата така се втвърдява,че реже списанието като ножица,без да се замисли,при включване на климатика обаче,принудително започва да върти една електрическа перка,която охлажда само радиатора на климатика,но конусът и на духане е концентриран точно върху вискомуфата на перката на радиатора и отстои на 3-5 см някъде от нея и я охлажда,и перката на радиатора,почва да се върти бавно,все едно е студен двигател и ми вдига температурата.Е тва е след едномесечно ходене по мъките,без климатик,пробвано е по родопите,с мръсна газ,няма мърдане на температурата от 90 градуса.Включа ли климатика,след един километър се охлажда вискомуфата и тепературата на 120 градуса. Сега мисля решени на тази тъпотия,дали има вискомуфи,които зацепват на по ниска температура и естественно,ефекта през минусовите зимни температури,тогава пък,няма да загрява.Абе имайте го в предвид и това.
    Последно редактирано от Чавдар (V93); 06-07-09, 22:02. Причина: К
    VW Touareg R5 2005
    Ford Ranger 2.5 Double Cab 2005 Х 2 PC
    Ford Everest 2,5 2006
    Крис

До: Прегрява при включен климатик

В момента, в който пусна климатика, и той малко позагрее, се включва виското и се чува отчетливо. В жегата, с пуснат климатик, със 140 по магистралата, подминава средата с милиметър, много рядко с два, и толкоз. Термостата го смених като я взех.

Чуваш ли си отчетливо виското, когато е включен климатика? В смисъл, като се пусне вентилатора на климатика, малко след това зацепва и виското. Ако не, виското не е в ред.

Виското обаче отцепва с включен климатик и на по-висока скорост, защото тогава насрещния поток така или иначе охлажда и климатика, и основния радиатор, барабар с виското. Със скорост над 20-ина километра в час, на мен ми се изключва и вентилатора на климатика, понеже се предполага че насрещния поток стига за охлаждането му.

Накратко, в градско каране, по светофарите, съм си кажи-речи с постоянно зацепено виско, а перката на климатика е почти постоянно включена и изключва само ако се движа с повече от 20-ина километра в час.

Ако си сменял термостат, масово се опитват да пробутват едни, дето не стават. Може и това да ти е проблема. Ако не си сменял - смени. Аз съм сложил ниските градуси. Тия, дето пробутват са с изместен център, и не затварят малкия кръг, когато отворят големия. Съответно охлаждането не е ефективно.

Във всеки случаи, ако всичко е в ред, не трябва да загрява. Мойта дори и в гората не загрява.

Значи:
    1. Мръсни радиатори - набити с гняс, особено между питата на климатика и голямата основна пита.
    2. Промивка на системата и слагане на хубав пресен антифриз. Щателна промивка на радиатора - може да е позапушен, особено ако е карана с вода или стар антифриз.
    3. Капачка на радиатора
    4. Термостат (централно разположен. ако ти предлагат нещо друго - с изместен център - не е тоя, който ти трябва) Ако си от София, ще ти дам тоя, дето смених да обикаляш магазините да търсиш отговарящ на него. Препоръчвам да си сложиш тоя на ниската температура - седемдесе и няколко градуса.
    5. Виско
    6. Водна помпа.
    7. Издухана гарнитура на глава
    8. Пукната глава (едва ли)
    9. Пукнат блок (пак едва ли)

Обикновено е някоя от точките от 1 до 5. Другите са малко вероятни, но не и невъзможни.
    Последно редактирано от sparkybg; 07-07-09, 09:29.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Благодаря ти " sparkybg " за полезните указания!

Да термостата го смених и сложих по " Препоръка на продавача " с изместен център и да отваря на 80 и нещо градуса!!! По добре циркулирала водата!!!

Не съм промивал системата за охлаждане ( ще го направя ).

За капачката и нея ще трябва да сменя!

а по точка 10 ! За бирата не каза нищо, но ще черпя за ПОЛЕЗНАТА информация!

Приятен ден
      VW Touareg R5 2005
      Ford Everest 2,5 2006
      Крис

Коментар

Колко градуса трябва да духа климатика на терано 2 ,2.7тди?В смисъл на духалките в купето?

Коментар

Първоначално публикуван от kpaliev Преглед на мнение
          Благодаря ти " sparkybg " за полезните указания!

Да термостата го смених и сложих по " Препоръка на продавача " с изместен център и да отваря на 80 и нещо градуса!!! По добре циркулирала водата!!!

Не съм промивал системата за охлаждане ( ще го направя ).

За капачката и нея ще трябва да сменя!

а по точка 10 ! За бирата не каза нищо, но ще черпя за ПОЛЕЗНАТА информация!

Приятен ден
          МАНИ ГИ ТИЯ НЕГРАМОТНИЦИ!!! Ако си от София, ела да ти дам оригиналния да търсиш по него. Тоя с изместен център НЕ ЗАТВАРЯ МАЛКИЯ КРЪГ И НЕ ВСИЧКИЯ АНТИФРИЗ МИНАВА ПРЕЗ РАДИАТОРА.

Търси точно копие на стария ти. Ако искаш за 72 или 76 (не помня как беше), ако искаш за 80 и кусур.

Не съм сигурен. УБЕДЕН СЪМ че това, което са ти дали, е неправилния термостат.

ПП:Гледам че си от София. Иди в Евро07, носи си стария термостат и им кажи че искаш същия. Имат със сигурност. Моя е купен от там. Иначе, и на мен се опитаха да ми набутат изместен. Като ти го дадат, отвори кутийката и сравни. Трябва да изглеждат ако не съвсем, то почти еднакви, с много малки разлики.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от kotata75 Преглед на мнение
            Колко градуса трябва да духа климатика на терано 2 ,2.7тди?В смисъл на духалките в купето?
            Няма градуси. Има разлика с външния въздух. Мисля че 12-15 градуса.

Коментар

Първоначално публикуван от kotata75
              моя духа 10 и аз си мислех 4е е малко 4е сам 4ужал 4е на коли духа кам 2 градуса
              Здравей колега,

Първо да те поздравя за чудесната кирилица, която използваш.

Сега сериозно, според мен за правилно работещ климатик е нужно да се прави профилактика всяка пролет, честа смяна на поленов филтър ( градско каране- през 2-3 месеца ), прочистване на въздуховодите.
              А през зимата да се пуска да поработи 10-20 мин. на месец с парното де .

Това за мен са критериите да работи адекватно климатика през лятото.
              VW Touareg R5 2005
              Ford Everest 2,5 2006
              Крис

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                МАНИ ГИ ТИЯ НЕГРАМОТНИЦИ!!! Ако си от София, ела да ти дам оригиналния да търсиш по него. Тоя с изместен център НЕ ЗАТВАРЯ МАЛКИЯ КРЪГ И НЕ ВСИЧКИЯ АНТИФРИЗ МИНАВА ПРЕЗ РАДИАТОРА.

Търси точно копие на стария ти. Ако искаш за 72 или 76 (не помня как беше), ако искаш за 80 и кусур.

Не съм сигурен. УБЕДЕН СЪМ че това, което са ти дали, е неправилния термостат.

ПП:Гледам че си от София. Иди в Евро07, носи си стария термостат и им кажи че искаш същия. Имат със сигурност. Моя е купен от там. Иначе, и на мен се опитаха да ми набутат изместен. Като ти го дадат, отвори кутийката и сравни. Трябва да изглеждат ако не съвсем, то почти еднакви, с много малки разлики.
                Днес отидох до Евро07 и първоначално ми дадоха тоя с изместения център, ама аз си знам (от теб естествено ) какво да търся! Събота ще сменям термостата, взех и гарнитурата към него.
                VW Touareg R5 2005
                Ford Everest 2,5 2006
                Крис

Коментар

моя термостат нямаше гарнитура. Мисля че имаше гарнитура на самата сглобка.

Колкото до климатика, ето ви извадка от сервизното ръководство:
                  Прикачени файлове

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                    моя термостат нямаше гарнитура. Мисля че имаше гарнитура на самата сглобка.
                    Гарнитурата я взех отделно за 2 лв.А термостата оригинален 17 лв.(колко е оригинален не смея да си помислям!
                    VW Touareg R5 2005
                    Ford Everest 2,5 2006
                    Крис

Коментар

Първоначално публикуван от kpaliev Преглед на мнение
                      Гарнитурата я взех отделно за 2 лв.А термостата оригинален 17 лв.(колко е оригинален не смея да си помислям!
                      Друго имах в предвид. Моя си нямаше гарнитура на самия термостат -черната гумичкя по края, или О-прътена, в зависимост от това какъв е термостата. Изобщо и съвсем я нямаше, включително и оригиналния. Така сложих и тоя. До колкото видях имаше само някаква гарнитура на самата сглобка между двете половини на корпуса, в който седи термостата. Съответно нищо не съм сменял - само извадих стария, сложих новия и навих болтовете. Мойта пък не щеше да загрява, като види по-малко зор, или нанадолнище, изстиваше за отрицателно време. Смених термостата, и сега всичко е наред.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                      X