Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Драма със съединител на Патрол Y60

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Драма със съединител на Патрол Y60

Първо действие:
    Трудно включват първа и втора и задна. Мъкна се при МАЙСТОР 1 и той охлабва докрай реглажния болт ва педала, което решава проблема временно докато след седмица съединителя умира тотално. Следва влачене на въже при майстора. Сваля се скоростна кутия и се разглобява съединител. Паднала демпферна пружина и заклинила така, че да не може да отдели. Междувременно от напъване счупих вилката. Следва смяна на феродов диск и вилка. Вилката била от Навара. Уж ставала... Притискателния бил ОК. Вземам джипа съединителя работи и отделя някъде по средата. Питам да върна ли болта на педала както си е бил? Както искаш вика. Връщам го и съединител- ЙОК! Нагласям го криво ляво но болта е охлабен почти докрая. Карам - работи, викам си не барай щом работи!
    Второ дейстивие:
    Газ по магистралата за морето. Някъде там вече чувам странен шум на празен ход като пусна педала на съединителя. Като го натисна изчезва. Така докато умря в една локва в гората на кънда в дивия преди Резово. Псувни,... нерви, жени мрънкат, деца ревът...търся камион да ме тегли... та така...до сервиза на МАЙСТОР 2 в Царево. Следва второ сваляне и разглабяне. Феродото черно прегоряло, притискателя синьо-лилав. Викат всичко е аут. Съгласям се щот няма на къде и ревъ... Сменят феродов и притискателен, лагера незнайно защо не. Не ме и попитаха. Моят си бил ОК. Вероятно са го откраднали. Все тая, не мога да го върна. Въпроса е че пак тръгвам и карам и пак отделя някъде по средата. Питам за реглаж дали се прави. Не вика, тя вилката от навара, дето са ти я сложили беше дълга и ние малко я отрязяхме. Въздишам..., плащам и си тръгвам.
    Трето действие:
    Нещо все ме чопли как така, тоя болт на педала няма значение колко и отвит. Клякам и го завивам докрай. Тоест почти опря навътре в педала и става чудо- съединителя почва да отдаля долу, на два пръста от ламалината. Кеф. И си седя и си мисля Майстор 1, Майстор 2 или аз съм за трепане, щото тоя съединител до тук ми легна вече 850лв. и не знам какъв ще е финала на Трето действие?
    Четох сервизното ръководство /на руски/ пишат че тоя болт регулирал само свободния ход на педала. Ама де да знам? Дали тоя първия съединител не го препекох от нерегулиране и чиста глупост? Дали не трябваше там в гората само да завия проклетия болт, вместо да влача машината в сервиз? Дали не трябваше отдавна да емигрирам от тая страна пълна с некадърнеци наричащи себа си МАЙСТОРИ.
    Ами ако, просто бях блондинка... Ма не, тогава сигурно нямаше да се дерзая за такива глупости...
    Nisan Patrol`92, GR, RD28T дълга база

От: Драма със съединител на Патрол Y60

Знаеш ли как дразниш!
    Майсторите нема да ги ебеш!
    Ако знаеш какво да обсъдиш с тях-обсъдил ! Ако не - шо ревеш?Ми така сте решили!
    Баси форумът не е за реване на корави момчета на рамото на ...
    Човешкият прогрес е резултат от обмен на информация?Аз поне съм съгласен.

Коментар

Първоначално публикуван от kalio_kkk Преглед на мнение
      ..... МАЙСТОР 1 той охлабва докрай реглажния болт на педала.... съединителя умира тотално. .....Следва смяна на феродов диск и вилка. Вилката била от Навара...........Така докато умря в една локва........ Майстор 2 сменят феродов и притискателен......вилката от навара.....ние малко я отрязяхме.
      Аз прочетох това до тук и се питам, защо си причини всички тези мъки . Аз едно съм научил от практиката - когато дойде въпрос за проблем с алтернатора или съединителя - сменя се ВСЧИКО!!!
      Особено при смяната на съеднител - феродов диск + притискател + лагер + вилка ако се наложи (оригиналната е ~100лв). По лостовата система и хидравличната задвижваща система НЕ се пипа нищо преди да се монтира нов комплект от горните.
      Сега е добре да си намериш сервизно ръководсто ако няма и да си регулуираш свободния ход на педала както трябва. После ако не отделя или буксува, начи вилката не е резната като ората . За да ти е мирна главата и за да не влизаш във филми пак, те съветвам да си намериш доверен сервиз, където да свалиш кутията и да смениш лагера и вилката. Незнам как точно беше при Патрол-ите но при някой жИбки има вариант вилката да се свали без да се сваля скоростната кутия.

Поздрави

Коментар

Първоначално публикуван от jeko47 Преглед на мнение
        Знаеш ли как дразниш!
        Майсторите нема да ги ебеш!
        Ако знаеш какво да обсъдиш с тях-обсъдил ! Ако не - шо ревеш?Ми така сте решили!
        Баси форумът не е за реване на корави момчета на рамото на ...
        Аз поне мисля, че форума е място за "обмен на информация", предполагам си съгласен? Това, че съм описал случката малко по детайлно и драматично и ти не можеш да отсееш в това какъв е въпроса... и се дразниш...и приемаш това за "реване" си е твой проблем. Аз съм пуснал тема понеже имам нужда от съвет.

И все пак за да е по-ясно въпросите на които не мога да намеря отговор са следните:
        1. При първата смяна на съединителя, понеже болта на педала беше отвит докрай, може ли диафрагмените пружини да са били леко под напън, тоест съединителя да е бил в състояние на първоначално отделяне, което тък е предизникало преплъзване и боксуване и затова да е прегрял.
        2. Вилката за Навара, взаимнозаменяема ли е с тази за Патрол, или наистина е с по-друга геометрия, което може да е довело до напрежение в съединителя. Майстор 2 ми каза, че е по-дълга... Но аз така и не можах да го видя разглобен шибания съединител за да преценя сам.
        3. Как е правилно да се регулира педала и дали така както съм го направил сега т.е. болта е завит/прибран навътре/ почти докрай е добре. Сега съединителя отделя когато педала е долу на два пръста от ламарината и в горно положение има няколко милиметра празен ход. Няма шум при отпуснат педал на нулева скорост.

Благодаря предварително на тези, които ми отговорят със конкретен съвет!

Коментар

Празния ход е задължителен! Без него се получава описаното от теб.
          Калин Владов,09РСПБЗН

Коментар

По обясненията ти разбирам следното - имал си съединител за смяна още първият път . Съединител се сменя комплект - притискател , феродов и лагер , грешката на майстора е , че се е съгласил да сменя само феродо ... Вилката от Навара е различна по дължина и форма и не бива да се слага на Патрол , тъй като няма пружина която да я държи в задно положение е натискала леко аксиалния лагер и издава шум при въртене (който си е бил за хвърляне още първият път ) съединителя леко и по малко е бил натегнат и си го опекъл като си карал - това е твоята грешка че не си усетил че съединителя буксува , миризмата няма как да я объркаш ... Болта е за регулировка на празния ход на педала и няма отношение къде отделя съединителя - нормалното положение за регулировка е 202 - 212 мм от челото на педала до ламарината на пода измерено перпендикулярно под педала . С натягането на болта докрай има вероятност да си натиснал леко съединителя и аксиалния лагер отново да опира в диафрагмата на притискателя . Сега ще трябва отново да се дръпне кутията и да се смени вилка и аксиален лагер с нови и за този модел , обезвъздушете и работния цилиндър (долната помпа) . И го давай малко по спокойно , няма кой да псуваш освен себе си , защото преди да си закараш джипа на ремонт , увери се че човека който ще ти го прави разбира от тези неща ...
            VEREYA MOTORSPORT TEAM

Коментар

Гоо-о-оре долу нещата ми се поизясниха. Явно различната/неоргинална/ вилка и отвития докрай болт на педала са довели до боксуването на съединителя, поради това че не е имало луфт и диафрагмената пружина е била постоянно под напрежение. Вазможно е и самата пружина на стария притискател, да е била поомекнала и поизкривена от много служба. Странното е защо не усетих никаква миризма. Поне десет пъти се муших отдолу и душих като лисица. Новия ми - стар препечен фародов диск е марка SECO, Made in Korea. Може и той да не е бил много стока. Хубавото което разбрах след телефонен разговор с вторите майстори, е че все пак лагера е бил нов, сменен от първия майстор и не са го сменили поради това че са объркали модела и лагера в комплекта на Valeo, не паснал. Това не че много ги оправдава, защото трябваше да ме попитат, но решили че този който е бил на място е читав и го оставили. Както и първия майстор, който смени само феродовия диск, а оказва се и лагера, не ме попита дали да смени целия комплект, както и дали да ми сложи вилка от Навара, защото просто такава е имал под ръка. Не че не настоявах/при първия/ да остана да гледам, на което получих отговор "ако много знаеш, вземи си го направи сам..." При такъв отговор, просто трябваше да стана и да си тръгна, но бях сигурен, че човека е опитен, така че преглътнах просташкото му отношение и му се доверих. Грешка! В интерес на истината мастора от 20 години се занимава само с джипове и то предимно с Нисани. Явно този път се е издънил и то не вярвам да е от незнание, а по-скоро от прекалено самочувствие, че може да прави и прекроява кое както му дойде на него. Обаче грешката му - за моя сметка. Така че, не е особено лесно да намериш читав майстор, който е достатъчно сговорчив и има доброто желание да ти обясни и обсъди с теб какво смята да прави и защо точно така смята да го направи и какво ще стане ако не го направи така.
              Мерси на колегите, които се отзоваха със съвети. Смятам да покарам известно време така, ослушвайки се за признаци на боксуване и странни шумове от съединитела. Ако се появят - на канала, ако не ще се ослушвам още. Все пак се оказава, че всичко е сменено освен вилката, която е "подстригана" по мярка.

Коментар

Никой не гледа маховиците, износването им. Никой не гледа диафрагмата как се позиционира при стегнати болтове, периферният и ринг,- там където става деформацията и от където идва силата .

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                X