Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ABS сензори за Терано

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• ABS сензори за Терано

Здравейте,

Както много от вас АБС-ът ми се прецака. Както не много от вас, обаче, съм решил да го оправя, а не да му вадя бушона Неработенето се изразява в светене на лампата, иначе интересно, но свличайки се по някой баир все пак си работи като ми бута педала Т.е. дава някакви индикации, че работи, но едва ли е коректно, предвид, че лампата свети.

След диагностика знам кой датчик е проблемен и започнах да търся колко пари е нов. В един онлайн магазин, който аз лично намирам за много приятен и информативен, има два модела датчици.

Единият е този, другият този. (снимката на втория в сайта е глупава, може да се види в гугъл как изглежда) Според инфото от БОШ, моя е втория, защото колата ми е произведена преди еди-кой-си-месец 2002г. Разликата в цената е двойна. Това, което ме кара да търся под вола теле, а именно да искам да се окаже, че и по-евтиния ще свърши работа е, че в сайта на БОШ пише, че по-скъпия е спрян от производство през 2013. От друга страна двата датчика изглеждат аналогично в предната си част.

Възможно ли е да са взаимозаменяеми? Въобще някой проучвал ли е въпросът с нов датчик, алтернативни производители и т.н.?

Благодаря!

P.S. Да попитам и за саморегулиращият механизъм на задните спирачки, та да не пускам нова тема. Има ли някой при когото това нещо работи и да смятам, че задължително трябва да си оправя хлабините на ръка?

От: ABS сензори за Терано

Коя година ти е тераното, и каква кубатура? На терано преди 2000г. целите са метални, тоест първия със сигурност не е твоя.

При мен и кантара, и саморегулиращите се механизми си работят перфектно. Смених наскоро жила, накладки, и цилиндърчета, с по-големи (от дълга база), и сега ръчната кове и имам спирачки каквито никога не съм имал. Но и като махах старите, механизъмчетата си работеха. Много лесно се тества - махаш барабана и гледаш какво става, докато някой помпа спирачка или дърпа ръчна. Много са лесни - просто пружинката им трябва да е усукана, така че да ги натиска към тресчотката. Даже и да ги оставиш хлабави, след 20-30 натискания на спирачката си се наместват.

Моите са ей-такива (месец 10 1998-ма):
    https://images-na.ssl-images-amazon....L._SL1500_.jpg

И не са взаимозаменяеми с другите. И самия датчик е изцяло метален, съответно по някое време ръждясва в гнездото.

и... не съм сигурен дори ако струваха по левче парчето дали да оправям ABS-а. Без тая хуйовина спира на порядък по-добре.
    Последно редактирано от sparkybg; 01-08-16, 13:46.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

2001, 2,7 TDI. Изглежда горе-долу така датчика отпред.

Със саморегулирането това, което става е, че лостчето не мърда достатъчно, за да завърти зъбното колелце. Ако това стане все пак стане (голям луфт) лостчето се заклинва в пружината и не може да се върне в начално положение освен ако не му помогна.

Коментар

Еми тия от втория ти линк са датчиците. По-скъпите демек. И мойте са такива. Не можеш да ги сбъркаш - другите са без ламаринки по кабела и захвата на кабела към носача и шенкела е съвсем друг.

Ето ти го твоя (и моя) в ляво и другия в дясно, един до друг:
        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:sensor-wheel-speed-japanparts-abs167-1.jpg
Прегледи:1
Размер:8.3 КБ
ID:5721949Натиснете снимката за да я уголемите

Име:sensor-wheel-speed-japanparts-abs168-1.jpg
Размер:8.1 КБ
ID:5721950

До колкото ми е известно не са взаимозаменяеми, но не мога да съм сигурен.

За кви пари говорим? Аз като търсих някога бяха над 500 кинта бройката.
        Последно редактирано от sparkybg; 01-08-16, 14:03.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от ivokbg Преглед на мнение
          Със саморегулирането това, което става е, че лостчето не мърда достатъчно, за да завърти зъбното колелце. Ако това стане все пак стане (голям луфт) лостчето се заклинва в пружината и не може да се върне в начално положение освен ако не му помогна.
          Нещо не сглобяваш като хората, ти или някой, дето е бърникал преди теб. Или са слагани пружинки дето нямат нищо общо с оригинала. Ако ми снимаш как е сглобено ще ти кажа точно къде ти е грешката. Задни спирачки съм отварял таман 4-5 пъти в последната година, последни път преди примерно 2 месеца. И никакви проблеми не е имало с тия механизъмчета. Само първия път падна малко чесане където не ме сърби.

Коментар

Име:20160702_163530_resized.jpg
Размер:92.0 КБ
ID:5721957

Без да съм специалист, мисля, че това е правилната сглобка.

Иначе датчикът е с редовна цена 320 и малко лева. Дали го има по магазините - не знам. Някой ако даде информация за заместители или място, където е по-малко кинти...

Коментар

При теб конструкцията е друга. Аз си имам отделна ламаринка с пружинка за тоя механизъм. При теб ги няма, или не се виждат.

Бях забравил - някъде от след 2000г. увеличават и диаметъра на барабана, и явно променят конструкцията на тоя механизъм.

Но ей-така, както си е отворено, при "помпане"с ръчната или с педала, би трябвало да виждаш как работи или не работи механизма. Ако нещо някъде опира, заклинва и т.н., просто нещо не си е на мястото.

За датчика - няма заместители. МНОГО съм търсил. Накрая купих на старо, изкара половин година и пак прекъсна, извадих бушона и мъките ми приключиха.
              Последно редактирано от sparkybg; 01-08-16, 15:32.

Коментар

А има ли специален начин по-който се мери съпротивлението на датчика, т.е. дали има някой или не?

В ръководството са дадени някакви стойности, но с омметър с по една сонда на всеки от двата пина на куплунга не намирам нищо дори на уж здравия датчик. Или нещо не меря като хората или и е "издумкал" и другия... Предполагам това е пасивен елемент, не му трябва захранване или каквото и да е. Да не би да трябва да е в движение?! о.0

Коментар

Датчика е бобина. До него стига екраниран кабел. Прекъсва кабела, не датчика.

Сърцевината на датчика е магнитна. като покрай магнита мине зъбче от колелото, индуцира в бобината електричество. Тия импулси ги чете компира.

Коментар

Колега, ако си с първия датчик(0 265 006 756), мога да те уредя с доста под 200лв.
                    Пиши ми на лично, ако искаш че аз нещо не мога да ти пиша
                    Масла и други консумативи за джип-ове с ниски надценки на www.charkove.com

Коментар

Първоначално публикуван от peter3d Преглед на мнение
                      Колега, ако си с първия датчик(0 265 006 756), мога да те уредя с доста под 200лв.
                      Пиши ми на лично, ако искаш че аз нещо не мога да ти пиша
                      За 100 ли?
                      Като цената в магазина е 180 лв.
                      Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

Зависи от магазините
                        Не искам да си правя чак такава реклама, за това ЛС-то ми е отворено за въпроси
                        Масла и други консумативи за джип-ове с ниски надценки на www.charkove.com

Коментар

Спора е безсмислен. И без друго не са тия датчиците. Явно все още алтернативи няма. Когато се занимавах с това, купих от морга, но както казах - изкара я има година, я не. Сега ако се хвана и им сменя кабелите, сигурно ще се оправят, ама не виждам никакъв смисъл от това, тъкмо обратното - ще започне да спира по-зле. Отделно, нито гумите нито окачването ми имат нещо общо с оригинала, а това е съвсем достатъчно за да не работи системата както трябва, дори в заводски вариант да е перфектна, а тя е далеч от това.

Коментар

[QUOTE=sparkybg;2999493]При теб конструкцията е друга. Аз си имам отделна ламаринка с пружинка за тоя механизъм. При теб ги няма, или не се виждат.

От Маверик 1995 г.

Име:IMAG0454.jpg
Размер:82.5 КБ
ID:5722271

Коментар

Точно такива са мойте. И механизма си работи перфектно към момента. Сложик и по-големи цилиндърчета, смениш и жилата наскоро, и в момента имам ръчна и задни спирачки, каквито никога не съм имал.

Но, за спирането отзад има значение и какви предни накладки си сложил, колкото и да е странно. Смених старите с TRW, ръчката за ръчната се удърви та трябваше да я охлабвам, и в момента, в който олегнаха предните накладки по дисковете (10 километра каране с малко по-интензивни спирания), спирането рязко се подобри. Оня ден ги и премерих - задните от едва вдигащи 1600-1800 нютона преди смяната на предни накладки, сега вдигат 3000, ръчната от 2000 и тя отиде на 3000. При това и двете без да се "наемам" на педала и ръчката на ръчната, а при нормално натискане/дърпане.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X