Здравейти!Наскоро се разделих със тераното си, 97г.бензин,къса база.Сега ми предстои покупка на същия,след 99г.но понеже ми се ще да е дълъг, не знам дали да е отново с бензинов мотор.Как ще върви и колко ще гори на по голямото и тежко купе.Ще съм много благодарен ако някой ми даде съвет.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
ТЕРАНО 2 -ДИЗЕЛ ИЛИ БЕНЗИН
Свий
X
-
От: ТЕРАНО 2 -ДИЗЕЛ ИЛИ БЕНЗИН
Здрасти,колега.Въпрос на вкус,бензин или дизел.Моето терано е дълга база 2.7 ТДИ.За големината и тежината си върви прилично добре.Извън градско ми гори 8.5-9л.нафта с 5 човека,с много багаж и до 110км скорост.Градско не съм го засичал,но от написаното и прочетено във форума горяло около 14 зимно време,доколкото се сещам.Потърси във търсачката за повече информация.Късмет във избора.
-
Здравей колега. Съвсем от скоро съм притежател на Терано 2 бензин дълга база и с малкото изминати километри съм засекъл разход на газ със скорост 120-130 км. в час -14/100, с 90-100 км в час 12/100 газ. За градско още не мога да кажа, както и за гората, че с тези снегове не е за разходки. Аз съм с български газов инжекцион. Джипката върви прилично, но предполагам, че по-мощният дизелов мотор ще я бута по-пъргаво.
Коментар
-
Аз имах Терано 2.4 дълго карано само на бензин.Сложих му ГИ последните две г.и бях много доволен.Градско в СФ 14-18 на дълго 12 твърдо но така си беше и на бензин.Карал съм и дизела но според мен бензина е по добре.
Коментар
-
Хайде да се включа и аз във вечната тема...Терано 2 дизел или бензин...
Карам дизел 125к.с., но имам преки наблюдения от познати и върху 2,4 бензин.
Принципно бензиновия дава левова равностойност малко по-малка на 100км....т.е. харчи малко по-малко/акцента е на по-малко като пари/.Принципно е много важно обаче колко километри ще минаваш, защото след като си дадеш паричките за ГИ ще трябва първо да го избиеш като разлика с това какво би ти харчило на дизел/това става с километри пробег, а не с каране от време на време/, и чак след това да мислиш колко по-малко ти гори на 100км от един дизел!!!
За съжаление обаче, в този промеждутък може да се случат и някои непредвидени от нашите сметки неща.ДВГ-то във бензиновия си вариант не е от най-здравото.За сравнение до момента не съм чул с години някой да е правил осн. ремонт на дизел, докато дори и тук във форума има доста теми за правен такъв на бензиновия агрегат!
Това веднага ако се наложи ще отдалечи заветния миг да се порадваш, как на газ джипа ти харчи едни 4-5лв./нека да са дори и 10,00лв. разлика, макар и да мога доста успешно да споря за този момент от сметките/на 100км. по-малко от дизела.
След това...да не забравяме, че бензиновия агрегат макар и с ангренажна верига, обикновено тя се налага да се подмени со все карантий покрай нея, докато коравия дизелов агрегат е с ангренажни колелета и там работата е доживот...
Това отново те отдалечава от заветния миг да се порадваш на разликата в харченето...
Още един момент...при поддръжката на бензиновото има доста по-скъпи нещица.Примерно да вземем виско муфата/нещо което особено на стар автомобил вероятността да се наложи да се сменя е почти 100%/.
Там , за да имаш спокойствие и да не си дадеш париците на вятъра се купува само и единствено оригинално виско/безплодните опити на някои колеги да минат тънкана и пълния провал на тези мисии доказват твърдението/, само, че то е над 300кинта...За сравнение за дизела има добри алтернативи и то барабар с водната помпа комплект/на дизелака виското е капсуловано и се сменя с водната помпа/на под- 200лв....да не споменавам и варианти за под 150лв., които по данни за момента също вършат работа/в момента колега си закупи такава помпа и ще видим как ще се държи през летните жеги/.
Това за пореден път те отдалечава от заветния миг...
Въпроса е, дали докато дойде въпросния миг да се порадваш на малката разлика в разхода няма да си се отървал от Тераното...
П.П.По отношение на разхода на бензиновото Терано.Да с ГИ на дълъг път е нормално да ти гори около 12-13л./100км. , но с една забележка...Това е разход без да е натоварен догоре джипа, без багаж на покрива,без по-големи гуми и ...без да си пипал копченцето на климатика.Всяко едно от тия нещица ще ти бута разхода нагоре и той може да се окаже 14-15/100км.
Отделно от това всеки ГИ е направен така, че зимата трябва да минеш едно не малко разстояние, за да вдигне температура мотора и да прехвърли на гас.При кратки разстояния де-факто придвижването ще е основно на бензин
Това също намалява средно-годишната разлика в харченето на 100км. спрямо дизела
Та имай предвид и тези фактори.
п.П.С две думи, аз лично за себе си не знам защо трябва да си купувам бензинов агрегат.Няма да спестя от разликата в разхода, а и да спестя то ще е неимоверно малко в сравнение с ядовете и харчовете при обслужване и не дай Боже ремонти по мотора.
Затова и аз лично се спрях на дизел.
П.П.П. По-горе написаното е мое лично мнение, базирано на опит, информация от близки приятели и познати, както и работата с която си изкарвам хляба/продавам авточасти/.
Не ангажирам никого с това мнение и ...наистина не ми се иска да пламва вечния дебат относно дизел или бензин и как моето ако ухае а на другия мирише...
С това мнение, аз целя да дам инфо на колегата за някои аспекти извън това...колко харчи даден автомобил, защото много хора не си слагат на сметката останалите масрафи, а гледат само един гол разход.Това не е правилно, защото при едни и същи пари дадени по машините във всяко едно отношение/гориво, обслужване, ремонти, ГИ и т.н./, аз лично вероятно ще мина повече километри с парите които спестявам от обслужване и ремонти, от някой с бензинов агрегат.Най-малкото и да не е така...границата е толкова неизмеримо малка, че аз лично не бих си докарал главоболията с проблемите на бензина спрямо безпроблемието на дизела като агрегат!
Поздрави и дано с това мнение съм помогнал малко поне на питащия!NISSAN FOREVER
-----------------------------------------------------------------------------
Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!
Коментар
-
Честито и от мен!
Много безаварийни километри и то до интересни и труднодостъпни дестинации!
Много да те радва и да не те оставя никъде!
Поздрави и...наистина без снимки не се брои!NISSAN FOREVER
-----------------------------------------------------------------------------
Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!
Коментар
-
причината да се дискутира повече е,че е по разпространен.
като агрегат 2,7тд или тди е направен много по здрав от бензиновия единственото което на мен не ми харесва е че няма такъв бензинов да не изброявам разликите.
бензиновия 2.4 също е много здрав,само че идва малко слаб спрямо дизеловите и от там идва и повечето тормоз на мотора и по краткия му живот.
отделно 90%от екземплярите като ги купи човек не си знаят километрите а на всеки му се иска да изкара още толкова и за това има дебати
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар