Обява

Свий
Няма добавени обяви.

DIY Монтаж на парктроник Nissan X-trail

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• DIY Монтаж на парктроник Nissan X-trail

Здравейте,

Искам да Ви споделя относно монтажа на парктроник на Нисан Х-трейл 2,2Дци 2005г.

Преди седмица -две, когато в петък заваля снега и се прибрах пред блока, давам назад да я паркирам като знам, че има
    на едно място бариера. Давам и гледам, но нищо не виждам, снега си натрупва по стъклата.....
    Точно набивам спирачка и осещам как допирам леко нещо..., казвам си опааа бариерата (вертикалната стоянка на бариерата)
    Слизам гледам допрял съм я - на нея и няма нищо както и на колата. Тогава си викам ейй ще си сложа парктроника, че в такива зимни дни и сутрешни докато са замръзнали стъклата да не
    стават такива неща...

От там отварям в олх.бг (не е реклама ) и си поръчвам парктроник за 20лв с дисплей, зумер и 4 датчика в цвят светло сив металик (цвета на колата).

Пристигна и започна монтажа - целия монтаж отнема 4 часа спокойна работа от 1 човек.

1) Бронята не се сваля, ако я свалите после ще е мъка с напасването на фугите!
    2) Вземам ролетка и молив - бележи се мястото на монтаж - трябва да е на 7 см под горен ръб на бронята (бронята прави чупка към багажника) и 5 см преди долната фуга/чупка на бронята (цялата вертикална част на фейслифта е 13см, а на тези преди фейса са 7см = 4см от горен ръб).
    3) В комплекта на парктроника си има фреза за отвор 22мм - слагате го на един винтоверт след като предварително сте белязали местата на монтаж (гледайте да направите по 40см между два съседни датчика);
    4) Пробиват се отворите (много лесна работа) като под нея няма пяна. След като пробие бронята не пъхайте цялата фреза в отвора, че после трябва да я извадите!
    5) Монтирате датчиците с ъгъл гледащ нагоре (корпуса на датчик е вертикален но окото е под определен ъгъл). Прекарва се кабела, намажете с веро да хлъзга окото при напъхване в дупката
    (за по-лесно). Крайните два датчика стават лесно и кабела сам излиза под бронята, но за другите два трябва тел за да ги прокарате.
    Аз лично средния-десен датчик го изведох с десния датчик, а средния-ляв с левия датчик. така кабелите два по два ги изолирам и подвързвам зад борнята/под купето.
    6) На мястото на резервната гума има пробит отвор с гумичка за кабел - от там един по един промуших кабелите на датчиците. Те излизат точно до резервната гума.
    7) Отваря се багажника и махаме всичко от там - гума, крик, кутии - всичко , отваря се много място там в задната лява част на колата събирам кабелите и там после оставям главния модул
    на парктроника.
    От под задните седалки излиза един главен сноп кабели отиващ към багажника и там се разделя за леви и десни светлини.
    9) По средата на този кабел между седалките и багажника (вратата) срязвам изолиращата лента и изваждам един кабел бял с жълта ивица (имайте в предвид че ако отворите задните светлини там кабела за задна е зелен с жълто) явно преминава през букса и цвета му се сменя). Аз лично докато го разбера загубих 30мин.
    10) прорязвате изолацията му и запоявате кабела за +12 на паркторника.
    11) Минуса - в лявата част на багажника има едно чекмедже под него като сте го махнали стърчи шпилка 6мм - там слагам минуса!
    12) Свързвате всички датчици и към модула и сте Ок - D, C- лява част и А,В за дясна част.
    13) По мое желание дисплея със зумера го сложих над волана с лепенка, а кабела преминава без дупчене! Прокарвам го между волана и таблото - нали се движи и има място с гума.
    14) Тук вече пак ще ни трябва едно парче тел 60см - от към таблото към пода пъхам телта в колоната на вратата (под таблото) - изкарвам го до пода и изтеглям кабела на дисплея;
    15) от тук започвам и подпъхвам кабела под праговете до багажника.
    16) Свързвам кабела към модула.
    17) Честито вече имате парктроник !

Тези дни ще снимам крайния резултат и ще ги кача!

От: DIY Монтаж на парктроник Nissan X-trail

Аз на колата си сложих електромагнитен. Не се дупчи бронята, но този модел няма лява и дясна зона.
    GSM 0877 08 99 19
    Jeep Grand Cherokee 5.2 V8

Коментар

Да , гледах го и този електромагнитен , който се лепи отвътре на бронята, но както каза няма ляво дясно...
      Другото е , че електромагнитния е с по-висока цена на този етап поради факта , че всичко ново (като технология) в началото е скъпо

За 20 лв няма какво да го мисля след като сутрин при замръзнали стъкла, при снеговалеж, дъжд или мъгла това ми улеснява живота, както
      и ще пазя другите , защото ако случайно стой дете зад колата няма как да го видите - стъклото е високо!

Трябва по закон да ги има на всяка кола - фабрично от завода, ако аз си го купувам за 20 лв представете си един гигант, който ако направи поръчка за милион бройки на каква цена ще са му!
      Парктроника е като 3-ти стоп - за безопасност и за подсигуряване!

Коментар

Всичко това е мнго добре,но сподлете доволни ли сте,вършат ли работа джаджите,помагат ли?

Коментар

И аз си взех парктроник от тоя сайт но съм се минал и го взех за цели 23 лв.Идеята ми е като го монтирам да сложа дисплея при третия стоп и да не тегля кабеляци напред,един съсед така си е сложил и е много доволен.Аз няма да режа изолации,плюса към крушката за задна,масата си я хващам пак там и готово.
          Аз знам че нищо не знам,но други и това не знаят.

Коментар

Както казах по горе, на колата съм с електромагнитен. На джипа съм сложил обикновенен, но монтирах само два датчика и мисля, че са достатъчни като обхват. Имам база за сравнение на двата модела и ще ви кажа , че този обикновенния с очите по ми харесва като точност на работа. Другото оето не ми харесва на електроманитния е че подава сигнал докато се движиш само.
            GSM 0877 08 99 19
            Jeep Grand Cherokee 5.2 V8

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
            X