Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Добавяне на климатик на Терано II '95г - Възможно ли е?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Добавяне на климатик на Терано II '95г - Възможно ли е?

Привет на всички,

Тераното е '95г. 2.7td, 101к.с., къса база. Кара се много по черни пътища и лятото е кошмар - при отворен прозорец или шибидах вътре не се диша от прах, да не говорим как се чисти тази мръсотия. Интересува ме може ли да се монтира климатик (виждам че по-новите версии имат) за колко време, на каква цена и разбира се къде? (Аз съм във Варна)
    Поздрави!

От: Добавяне на климатик на Терано II '95г - Възможно ли е?

Здравей, имам някакъв спомен ,че колегата дамянски се беше нагърбил с подобна задача наред с обръщането на волана. Той ти е градски и е с бензиново терано, но хамалогията е същата. Дамян 92 май му беше ника тук

Коментар

Натрупаната досега практика е показала че такъв напън няма никакъв смисъл освен да си докажеш че можеш. Цената на колите на старо с / без климатик е незначителна.

Коментар

Климатика от новото има някаква връзка и с компютъра (вдига и сваля обороти, включва със закъснение след като се вдигнат). Климатикаджия не съм и не знам подробности и дали може без компютър. Другото е че се чувства даже и на 125 коня 2.7TDI, при това значително, в ниските. На 101 коня вероятно ще е по-зле. В гората това няма никакво значение де. Иначе климатика е прост, чисто механично. Не вярвам да имаш особени грижи по монтирането му, пак чисто механично. Просто трябва да вземеш всички компоненти. В купето влизат 2 тръби за вътрешното радиаторче и толкоз. Всичко друго е при двигателя. Ако помня добре - задвижва се от коляновия вал, има и обтяжна ролка. Тоест шайбата на коляновия ти вал трябва да е тройна. Двигателя механичено е същия със все блока, тъй че захвати и прочие би трябвало да станат само със завинтване.

Ще трябва да махаш табло. Ще трябва да вземеш цялата вътрешна вентилаторна част вътре вероятно, която е под таблото.

Като изключим тоци/жици, и при наличие на всички компоненти, предполагам поне за себе си че мога да го свърша в рамките на ден. Имам предвид накачурването на компонентите по местата им. Уточнявам - НЕ СИ предлагам услугите и нямам сервиз. Просто вече имам опит - например таблото съм в състояное да го сваля за 20-ина минути и да го кача за още толкова. Първия път си играх цял ден само за да го сваля.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Ха!? Естествено, че може! Лично съм правил подобна процедура на съвсем различно возило. Е, разбира се изработих захвата на компресора (не за друго, ама тогава нямаше откъде да сдобия). Прерових и едно мазе с части да намеря подходяща шайба на коляновия вал. Ма наистина направата на подобно нещо е безсмислена! Да не говорим, че автомобил 115 к.с. буквално умираше при пускането на конструкцията. Всъщност доказах на себе си, че мога да направя това. Пускал съм така направения климатик не повече от десетина пъти.
          Ти разбира се, ако чак толкова много го искаш това, аз на драго сърце бих помогнал, с каквото мога!
          Животът е това, което се случва, докато ние кроим планове....

тел. имаше преди, ама сега е в профила щото ...

Коментар

Не се плаши градски нищо сложно няма. И без връзка с компа пак няма да имаш проблеми. ТАБЛОТО НЕ се маха. Маха се само жабката. Сваля се кухия въздуховод свързващ вентилатора и общата кутия на парното с клапите. Става много лесно като развиваш 3-4 болта и дърпаш към себе си. Намери си един несвален донор и сам си свали нещата - така после, ще ти е по-лесно. Чисто монтажната работа е супер лесна. Някой имат и ел вентилатор за климатика но аз заводско нямам. Вземи си и копчето за пускане. На твоето има едно капаче, което се маха и се нанизва копчето. Подвързването става както си го направиш. Е няма да вързваш електрониката за обледеняване но като ти стане много студено ще го спреш малко. Монтирал съм и от опит знам, че на нисан климатиците не са толкова силни като на други коли. Примерно на тераното по спомен взимаше около 750 грама фреон а на дърта вектра кило и 100. Ако има нещо питай. Цената на старо за пълен комплект не трябва да е повече от 400-500 лева според мен. И да заслужава си с климатик е по-добре. Аз все още не съм приключил с моя, защото ми трябва пита и тръбите към нея за нормалната дирекция. Искат ми 180 лева за тия неща и до сега не съм видял смисъл да им ги дам. Търся някаква далавера ама за сега не виждам. От дясна дирекция става само компресора радиатора и някой тръби.
            Terrano 2.4 LPGi тел. 0888536080

Коментар

Подкрепям казаното от колегите Дамян и Спарки. Аз преди 2 г. сам си монтирах климатик. Нищо сложно няма. Моето бешe 125к.с. при включване леко трепваше двигателя и после си възстановяваше оборотите. Около 100лв. струва климатикаджия да ти го зареди с фреон и да ти направи ел. системата, която не се управлява от компа на двигателя. Доколкото си спомням беше с две релета. Имам схема ако имаш нужда мога да я кача. Шайбата на двигателя е с 3 канала, най-вътрешната е за ремъка за компресора. Обтяжната ролка се слага много трудно, защото дупките за болтовете, които са на блока обикновено са запушени с мръсотии, трябва да ги прогониш с метчик. Аз си сложих едно термометърче от 6лв. и като станеше температурата под 7-8 градуса го изключвах за да не става много студено, може и някакво термо реле да се сложи. Ако имаш нужда от помощ съм насреща. Даже имах снимки от монтажа, ще се разтърся ако има нужда. Успех.
              Издържах вчера, ще издържа и днес...

Коментар

Имам пълен комплект(компресор,радиатор,тръби и т.н.) от бензиново 2.4 за 1000лв.
                П.П. От лява дирекция е.

Коментар

Първоначално публикуван от goshko-loshko Преглед на мнение
                  Имам пълен комплект(компресор,радиатор,тръби и т.н.) от бензиново 2.4 за 1000лв.
                  П.П. От лява дирекция е.
                  Успех с продажбата!

Коментар

Благодаря за мненията колеги!

Ясен, първата ми мисъл бе да купя друг автомобил , но баща ми си е харесал този и отказва да го смени. Жегите на тази възраст обаче не му понасят и затова реших да проверя може ли да се сложи климатик допълнително. Според постовете и цените в моргите, такава интервенция е безсмислена, така че напролет просто ще му купя друг и ще си изтърпя мрънкането.
                    Тъй като за ок 6К освен Терано, се намира и Теракан, да попитам за мнения? Не искам да местя темата в "Какъв джип да си купя", тъй като тук сте доста собственици на Терано и предполагам повечето имате представа що е то няколко километъра в калта. Теракана вози по-комфортно, но с това LSD не зная ще се справи ли с чести преходи в калта (машината се ползва за земеделие, най-често оглед на полетата след дъжд). С тегленето на 0,5 тона ремарке предполагам и двете машини няма да имат проблем. Тераното се е показало досега като изключително корава машина, не е засядал никъде, всяка есен влиза в сервиз за основен преглед и рядко има нещо за смяна, но е доста тесен автомобил и изморява при по-дълго шофиране. Моля ако някой има впечатления и от другия автомобил да сподели.

Коментар

Ако тераното ти е тясно пробвай дълга база патрол или 4рънър но с 3.0 литровия дизел.

Коментар

Първоначално публикуван от damyan82 Преглед на мнение
                        Ако тераното ти е тясно пробвай дълга база патрол или 4рънър но с 3.0 литровия дизел.
                        Не знам кой Патрол визираш, но специално GR Y60/този с кръглия фар, като моя бившия/ без значение къса или дълга база е значително ПО-ТЕСЕН от Терано 2.
                        За 4 рънър ситуацията е същата...там пък купето е и доста плитко/т.е. седалките са много ниско до пода и стойката е доста неудобна особено при по-дълго пътуване и по-едра фигура/
                        Та...гарантирам, че и двата са по-тесни от Терано 2!!!
                        По отношение на ...дали Терано или Теракан...Ами вземайте теракан ако искате талареж в гащите!!!
                        В пъти Теракана е с по-скъпа подръжка от едно Терано, но за сметка на това...не е по-здрав и проблемите му се решават обикновено с повечко средства.
                        Та за вашата работа...Тераното, другото според мен не става...не и за безпроблемието ви с досегашния джип!
                        Поздрави
                        NISSAN FOREVER
                        -----------------------------------------------------------------------------
                        Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!

Коментар

Паджерото е по-широко. Ама читавите май отдавна свършиха.

2.7 дизела на терано е почти безалтернативен като надеждност, комбинирана с достъпност и цена на поддръжка. Има трупъри с подобен, ама да се намери е проблем. Има и патроли с 4.2, ама да се намери читав е абсурд. Има и тойоти с 4 и нещо дизел, ама читаво е колкото 3-4 теранота.

Че съм пристрастен е ясно. Ама просто не се сещам за друго, освен някой дърт бензин, примерно 3литров бензинов или 3.3 дизел патрол 160/260. Ама и на тях годинките са им повече и читав е кауза пердута.

С 2 думи, за парите, които си приготвил, търси терано с климатик. Без трилитровия дизел след 2000г.

ПП: Тойота 90/95 с трилитров 1KZ също е вариант. Трилитровия бензин на 4-runner ми се стори куц кон, сравнен с тераното. Може и да не съм прав, ама с такова впечатление останах след кратко каране на такова.
                          Последно редактирано от sparkybg; 08-12-14, 21:10.
                          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Аз си монтирах почти сам климатик на късата фронтера 115 коня на газ. Имам тема някъде, 3 дена труд след всички необходими части. След напълване в колата не се седеше, не успях да намеря модула който се връзва с компютъа но и без него моторчето за празен ход изравняваше оборотите перфектно а пресостата си вършеше работата да изключва компресора при по-високо налягане. Доста години вече си работи без проблемно.
                            no signature no problems

Коментар

То оборотите ще изравни. При тераното обаче не ги изравнява, а ги вдига малко. Примерно от 725 на 850. Поне на дизела. А тоя, ня който искат да го монтират е без компютър, тоест няма какво да ги изравни и е възможно да паднат малко. Може да се мисли нещо да го лъже че температурата на двигателя е по-ниска, ако има такава компенсация, ама не знам дали има.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X