Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Проблем с аварийните мигачи, централно заключване и пр. на Терано 2

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Проблем с аварийните мигачи, централно заключване и пр. на Терано 2

Колеги, колата ми е внесена от Швеция, северно изпълнение с два акумулатора, 4 допълнителни халогена по 100 вата единия, нафтова печка, подгряване на седалки и пр. До тук - добре! След 5-6 години вярна служба акумулаторите умряха. Не съвсем и изведнъж, а за около месец, два. Естествено, за да не се охарча пробвах да ги дозареждам. От начало искаше да се кара всеки ден и това беше достатъчно. После искаше вечер да ги зареждам с изправител. Докато преди два дни тотално умряха... Това беше очаквано от мен, ясно е, че ще се купуват нови акумулатори, че и два при това (единият е за стартера, като на всички коли, а другият е за допълнителните консуматори и се зарежда от основния през диод). Днес се обадих в магазина и се уточнихме за марка, модел, цена, отстъпка и пр. Междувременно запалих с кабели и се оказа, че аварийните мигачи мигат на поразия, без да е натиснат ключа за включването им. Няма спиране. Едновременно с това и не ми работи централното заключване, оригиналната аларма и не мога да отворя никоя врата дори и отвътре, ръчно. Всъщност може да си отворя само шофьорската врата с ключа, паля и карам нормално, но през всичкото време на аварийни мигачи...
    Въпросът ми е -има ли някой опит с подобен проблем, или поне идея как да се справя? Пропуснах да кажа, че днес реших да си обуча ключовете, да не би от загубата на захранване за два дни да са се разкодирали оригиналните дистанционни, интегрирани в ключа. Не успях да свърша тази работа. На моменти само колата влизаше в режим за програмиране, но до там. Направи ми впечатление, че мигачите мигат понякога по веднъж, три, пет, осем, та чак до тринадесет пъти, на без някаква логическа връзка. Понякога изгасват сами, или като откача минусите на акумулаторите, но след време сами се включват пак. Също така осветлението на купето свети без да изгасва при заключени врати или при работещ двигател.
    Дали има някакви натрупани грешки, макар да бях чел, че при изключване на захранването се трият сами.
    Утре ще отида до сервиза на Нисан, ще си нося пяна за бръснене, та да не ме дерат на сухо
    Нуждая се, Колеги, от помооощ!

От: Проблем с аварийните мигачи, централно заключване и пр. на Терано 2

Не знам колко годишно е Тераното, сигурно е по новичко. Такъв проблем имах с алфата на жена ми. Мигачите останаха да светят на кръст. Ама светят.Контакт,неконтакт. Там се наложи да се ремонтира компютър. Италианеца шибнал цялото/ама цялото/управление на всички лампи,мигачи,плафони ,заключване ,имобилайзера и каквото се сетиш- там. Освен двигателя- за него има друг комп.Та отваряне компютър,смяна транзистори и два чипа някакви и така. Добре че намерих правилните хора.И правилен комп за части в моргата,че номерата на чиповете са онли фром фиат груп.
    Чакай че се отплеснах.Търси някой "компютърджия"защото ако е това,в Нисан ще ти оферират нов компютър.
    Дано излезе нещо елементарно и приликите с колата на жена ми да са само в моето въобръжение.
    Последно редактирано от zorod; 28-01-14, 00:30.

Коментар

Аларма има ли колата?
      Ако да...иди първо при някой специалист "алармаджия", да не би при загубата на захранване алармата да е минала в някакъв авариен режим или пък да се е бъгнала нещо.Според мен ще е ебати и съвпадението да ти паднат акумулаторите и точно тогава пък да се бъгне комп или някакъв електронен блок...
      Причината е най-вероятно свързана с оставянето без захранване на джипа и от там нещо се е случило.
      Поздрави!
      NISSAN FOREVER
      -----------------------------------------------------------------------------
      Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!

Коментар

Първоначално публикуван от simontu Преглед на мнение
        ...................... Междувременно запалих с кабели и се оказа, че аварийните мигачи мигат на поразия, без да е натиснат ключа за включването им. Няма спиране. Едновременно с това и не ми работи централното заключване, оригиналната аларма и не мога да отворя никоя врата дори и отвътре, ръчно. Всъщност може да си отворя само шофьорската врата с ключа, паля и карам нормално, но през всичкото време на аварийни мигачи.......................
        при паленето с кабели искри имаше ли?

Коментар

Първо смени акумолаторите /и двата/ пък ако не се промени нищо върви в севиз.
          Terrano II R20 TD27Ti

Коментар

Първоначално публикуван от hr.zlatarev Преглед на мнение
            Първо смени акумолаторите /и двата/ пък ако не се промени нищо върви в севиз.
            Това задължително.

Коментар

Първоначално публикуван от lubashki777 Преглед на мнение
              Аларма има ли колата?
              Според мен ще е ебати и съвпадението да ти паднат акумулаторите и точно тогава пък да се бъгне комп или някакъв електронен блок...
              Според мен именно това е причината да се сбъгясат нещата - резки промени на напрежението могат да съсипят електрониката.

Дано да е нещо малко - лоша маса или изгорял бушон.

Успех
              Нула 8 Седем 8 500 225 Ogi Lazarov
              Nissan Terrano II 2.7TDi '01 (дълга база)
              Opel Campo 3,1 TD '99
              Надпис в каменоломна: "Повече камъни за народа"

Коментар

Първо да благодаря на отзовалите се!
                Проблемът е вече история за мен... Ще споделя, за да бъде от полза на някой след мен:
                Вчера още подмених акумулаторите - основният го избрах да е Т_д_р, така, както в Швеция предпочитат тази марка. Ако Модераторът прецени, моля, нека изтрие името, да не би да се сметне споменаването му за реклама. Вторият го взех друга марка и със стотина лева по-евтин, щото не е толкова важен като не участва в паленето. След това се сетих, че трябваше да взема дори полу-тягов, ама късно е вече.
                Такааа, акумулаторите смених, но аварийните мигачи си мигаха на поразия, че и лампите в купето си светеха на общо основание. Централно заключване - няма. Всички врати останаха заключени и не можеше да се отворят отвътре на ръка. Алармата също я нямаше никаква.
                Днес бях на авто ел. монтьор първо, пък след това щях да ходя в Нисан. Момчето първо извади релето на мигачите, което си цъкаше. Мигачите продължиха да мигат все едно нищо не се е случило. Стъпка по стъпка стигнахме до една кутийка над бушонното табло, която задава разни времена и в нея е също приемникът на ентралното заключване. Като я извадихме от местото и мигачите изгаснаха, но и не можеше да се ползват. Двигателят можеше де се пали и колата да се кара, макар и в нарушение на ЗДП и Правилника за приложението му без работещи мигачи. Междувременно през някой процеп на същата тази кутийка прокапа вода. Като я изтръскахме излезе около двадесетина милилитра вода. Шаш и паника! Намира се на място, което не би трябвало да се мокри, камо ли да проникне толкова много вода. Изключихме токовете, разглобихме кутийката и следваше миене със спирт и сушене няколко поредни пъти. Платката - с повърхностен монтаж, че и многослойна... С просто око не се виждаха поражения по пътечки и елементи, но в последствие се оказа точно обратното. Поставихме на място, но никаква промяна. Пак миене, сушене и монтиране. След няколко неуспешни опита извадихме ектронния блок и тръгнах към моргите. Да, но в Пловдив знам само две морги за японски коли. И на двете места имаше от по-старите модели, кутийката на които се отличаваше от моята. Междувременно минавайки през фирмения сервиз проверих цената на нов ел. блок и срока за доставка - 774 лв. за от една до две седмици време. Ужас! Както и да е, отидох в една друга морга в близко населено място и за мое щастие се оказа, че намериха каквото търся. При това срещу скромната сума от 60 лв. Естествено, с отрязани кабели на буксите, прашна и без гаранция. Но пък 100% съвпадение на всичко. След монтирането и обучението на двата ми ключа всичко си дойде на място. Пътьом си купих един спрей с безцветен лак и лакирах няколко пъти от двете страни платката с последващо изсушаване във фурната на 50-60 градуса Целзий за по половин час. Работа проста като гъбеното семе!
                Неми стана ясно от къде се е взела тази вода само. Няма видим теч от никъде, както отгоре, така и отдолу. Единствената възможност е да е проникнала вода през вентилатора ня парното при миене на автомивка със струйката. След това през тръбите и да е изкапала върху кутийката на този електроно блок. Не ми се сваляше поленовия филтър да провера за следи от намокряне там, щото от там трябва да мине струйката, но някой от следващите дни ще свърша и тази проверка. Чисто логически тази вода е била първопричината за изтощаването на акумулаторите, а не е както си мислех отначало, падането на напрежение да доведе до бъркотиятя с мигачи, плафони, аларма, централно заключване и какво ли още не.
                Та това беше кратката ми одисея, пълна с негативни емоции и стрес. Дано описаното бъде полезно за тези, които ще го прочетат. За мен със сигурност ще бъде обеца на ухото при миене на автомивка!
                Последно редактирано от simontu; 28-01-14, 23:09.

Коментар

Негативни емоции и стрес, но поне се оправи бързо и сравнително евтино. Явно електронния блок е рядко срещан проблем,за да го продават на такава цена по автоморгите.
                  А за автомивката, то филтъра или тръбите ако са мокри ,като пуснеш парното трябва да е като в сауна,ще се потят стъкла и такива работи май.

Коментар

Колега може ли да снимаш въпросния ел. блок?
                    Коя година е това Терано 2?
                    Принципно като се разглоби пластмасовата решетка под предния прозорец, има на купето 2 капака.Те са разглобяеми и имат уплътнения.Много често се случва там да пропуска вода/дори имаше и тема някъде по въпроса/.Лечението е сваляне, почистване и силиконизиране с качествен НЕУТРАЛЕН силикон!
                    Поздрави!
                    NISSAN FOREVER

Коментар

2000г. R20, съжалявам, че не съм поставил линийка или друг ориентировъчен предмет за размерите, но нямах готовност към онзи момент...

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:back.jpg
Прегледи:1
Размер:114.6 КБ
ID:5558939Натиснете снимката за да я уголемите

Име:front.jpg
Размер:130.6 КБ
ID:5558940Натиснете снимката за да я уголемите

Име:pcb.jpg
Размер:130.5 КБ
ID:5558941
                      Последно редактирано от simontu; 29-01-14, 23:35.

Коментар

Колеги, водата се оказа, че е от люка. Запушена тръбичка с топче от липа. При слаб дъжд явно е преминавала водата и проблеми е нямало, но при силен направо е течало през колонката, та чак върху електрониката. Никакво парно и никакъв вентилатор! Почистих маркуча и видимо се оправи, но до следващия як дъжд. Пак течове, при това - локва в краката ми. Добре, че платката беше дебело лакирана и издържа на "миенето". Закарах си колата в сервиз за люкове и стъкла. И почти като в приказките, само че не три дни яли, пили и се веселили, а работили... В крайна сметка - сменени предни отводнителни маркучи, цялостен ремонт и стягане на люка. Сега всичко е наред, даже при движение по неравен пък изчезна противното тракане от тавана/люка. Заслужиха си парите майсторите, бравос! Единствено след ремонта не се наеха да дадат гаранция за извършеното, на което мога само да кажа - хубава работа, ама българска...

Коментар

Колеги, водата се оказа, че е от люка. Запушена тръбичка с топче от липа. При слаб дъжд явно е преминавала водата и проблеми е нямало, но при силен направо е течало през колонката, та чак върху електрониката. Никакво парно и никакъв вентилатор! Почистих маркуча и видимо се оправи, но до следващия як дъжд. Пак течове, при това - локва в краката ми. Добре, че платката беше дебело лакирана и издържа на "миенето". Закарах си колата в сервиз за люкове и стъкла. И почти като в приказките, само че не три дни яли, пили и се веселили, а работили... В крайна сметка - сменени предни отводнителни маркучи, цялостен ремонт и стягане на люка. Сега всичко е наред, даже при движение по неравен пък изчезна противното тракане от тавана/люка. Заслужиха си парите майсторите, бравос! Единствено след ремонта не се наеха да дадат гаранция за извършеното, на което мога само да кажа - хубава работа, ама българска...
                          А какво излезе като сума подобен ремонт?
                          Аз лично люк нямам,но за колегите имащи и евентуално предстоящи им подобни проблеми няма да е излишно да знаят с какво да ес подготвят!
                          Поздрави!
                          NISSAN FOREVER

Коментар

150,00 лв., от които 12,00 лв. струва маркучът, останалото - тридневен труд с пот на челото на майстора, или майсторите - не разбрах точно. При силните дъждове теч няма, но за сега... Като се замисля, бях я оставил миналата есен под една липа с отворен люк. Нищо чудно тогава да се е търколило топчето...

Коментар

Закарах си колата в сервиз за люкове и стъкла. ....
                              Колега, дай повече инфо за този сервиз, ако може телефон. Аз имам проблем с механизма на люка. Благодаря!
                              Nissan Terrano II 2.7TDI 2000г. R20 и Detlefs RT2

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X