Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Смяна на семеринг на ботуша на заден диференциал на Терано 2

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Смяна на семеринг на ботуша на заден диференциал на Терано 2

Здравейте, колеги. Преди 2 седмици разбрах,че имам теч на диференциално масло, което изтичаше от семеринга на левия ботуш преди главината на задния диференциал. Събрах пари за ново масло и вчера реших да го сменя. Понеже ми хрумна да снимам какво правя, реших и да пусна една темичка за това как става тая работа, за да може нагледно да го има и във форума да може и други хора да се възползват. Ето как става:
    - Първо вдигате колата на крик и я подпирате добре така че да не се клати и да се избегне нейното падане от него.

-След това взимате два болта и ги завивате. На барабана има 2 дупки с резби, на които се завиват болтовете.

- След като навиете болтовете равномерно, барабанът трябва да падне. От долу се показват накладките. Хубаво е да ги издухате с компресора и да ги почистите.

-След като сте почистили добре и сте свалили накладките, отиваме към по-съществената част - демонтаж на главината. Хубавото при Терано 2 е, че главината се сваля заедно със полуоската. За да свалите главината, трябва да откачите жилото на ръчната, което не е толкова лесно като на снимките. Трябва също да разкачите датчика на АБС-а , тръбичката на спирачното цилиндърче и накрая се развиват четирите гайки, които държат главината.

-Преди да издърпате главината не забравяйте да източите МАСЛОТО!!!Защото иначе ще изтекат към 30 40 лв. в най-добрия случай . То се точи от тук.

А от тук се налива новото и се проверява нивото!

-След като сте източили маслото и сте развили четирите гайки, издърпвате главината към вас, както е показано по долу.

- След като измъкнете полуоската, ще видите семеринга в края на ботуша на дифа, взимате кука с обратен чук и го изваждате такъв инструмент се използва ,но ако нямате може да се допусне и вадене с чук и отвертка или секаче, но изобщо не е за препоръчване аз го извадих по втория начин за което съжалявам понеже сега ми е леко наранено гнездото и може евентуално да текне масълце (дано да не стане). След като сте извадили гадината почиствате добре леглото, за да може спокойно да вкарате новия семеринг. Аз почистих и леглото на главината но това е по желание.

-След като сте изчистили всичко набутвате някакъв парцал за да не влиза прах и боклуци в любимия ви диф.

-Така стигнахме до етап -Монтаж на нов семеринг. Взимате новия семеринг, който сте закупили, надявам се не от Еврото, и го мажете с грес.
    Освен него мажем и леглото, в което ще го набивате.

-След като сме се оляли обилно с грес вкарваме семеринга в ботуша и го повеждаме равномерно в леглото, където седи. После взимате някаква вложка, ако имате толкова голяма или намирате нещо с големината на семеринга, и го набивате с леко почукване с чук.

Това е цялата история. Следва обратното -монтажа на полуоската с главината. Но ако искате преди това може да реставрирате детайлите като ги почистите и боядисате, както съм направил аз по-долу.

Бояджията, ако не си носи очилата на главата, казва, че му стича боята

-Така освежихме детайлите - време е да ги върнем обратно!

Преди да ви покажа как се налива маслото, осъзнах, че БИАЛЕТКА на Терано 2 се сменяла много лесно- вижте.

Така бяхме стигнали до наливане на новото масло, поне в моя случай е ново. Ако сте хвърлили старото и трябва да взимате ново, задължително при Терано 2, което е с ЛСД диференциал (диференциал с ограничено приплъзване) се взима МАСЛО с ПРИСАДКА ЗА ТАКЪВ ТИП ДИФ.!!!Вижте на снимките какво масло сложих аз, марката не я гледайте, че не е много добра. Маслото го купих от еврото, но след 10000км. с маслото на двигателя ще го сменя пак, просто нямаше друго масло никъде другаде в събота вечер и се принудих да сложа STRATOIL.Моят теранозавър е с ЛСД.Вижте снимките.

След като сте намерили точното масло, завивате пробката за източване и отвивате ревизията т.е. горната пробка. Взимате шприц за масло и наливате. В моя случай моя шприц беше малко пре@бан и го направих по по- труден начин. Удължих шприца с маркуч и наливах малко по малко от страната на десния калник. Вижте снимките

А това е бояджията от преди малко (Брат ми ). Решил е, че маслото цапа повече от спрея и е сложил куртката, но очилата са пак на главата. Демек сега маслото ще се стича по - бързо за това е с тях.

Така наляли сте маслото тогава завивате пробката и отивате да го разклатите по някои чукари.

Та така хора .. това беше цялата процедура. Дано да съм бил полезен.
    ПОЗДРАВИ!

Последно редактирано от nickbochev; 26-10-13, 19:26. Причина: снимки

От: Смяна на семеринг на ботуша на заден диферинциал на Терано 2

Кво ли да кажа , ако му беше малко износен барабана и компенсаторът сработил-с тея две болтчета скубеш и накладките! Като освободиш компенсатора и отхлабиш ръчната , е по-лесно се демонтира А семеринг(ът)-кука с обратен чук.Никога не удряйте по леглото на семеринга! Та така.
    Иначе добра работа.
    Човешкият прогрес е резултат от обмен на информация?Аз поне съм съгласен.

Коментар

Първоначално публикуван от jeko47 Преглед на мнение
      Кво ли да кажа , ако му беше малко износен барабана и компенсаторът сработил-с тея две болтчета скубеш и накладките! Като освободиш компенсатора и отхлабиш ръчната , е по-лесно се демонтира А семеринг(ът)-кука с обратен чук.Никога не удряйте по леглото на семеринга! Та така.
      Иначе добра работа.
      За другия ще си взема кука

Коментар

Първоначално публикуван от jeko47 Преглед на мнение
        Кво ли да кажа , ако му беше малко износен барабана и компенсаторът сработил-с тея две болтчета скубеш и накладките! Като освободиш компенсатора и отхлабиш ръчната , е по-лесно се демонтира...
        Колега с двете болтчета аз го свалих без проблем незнаех как да освободя компенсатора и на кое му викат компенсатор просто съм свалял заден барабан и знам че се сваля с тия два болта.Гледах дали има някъде ревизия да развия кантара но не видях.Ако бяха тръгнали наклатките щях да осетя и да спра защото вече съм го правил.Ако може кажете или покажете на гледно как точно се сваля барабан на Терано 2 ще се радвам да видя че да знам за другия път,а аз темата я постнах защото преди да се хвана с тая работа ми беше тъмна индия как става но прочетох тук там и разбрах и за да не се лутат колеги като мен написах темата.
        Последно редактирано от nickbochev; 26-10-13, 09:50.

Коментар

От: Смяна на семеринг на ботуша на заден диференциал на Терано 2 (2)

Втори опит успешен...Поздравления!
          П.П. Темата със сигурност ще е полезна на много хора,които или нямат възможност да ходят по сервизи,или пък ги кефи да си правят колите сами!
          Поздрави!
          NISSAN FOREVER
          -----------------------------------------------------------------------------
          Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!

Коментар

От: Смяна на семеринг на ботуша на заден диференциал на Терано 2

Семерингите са 2 - вътрешния е за маслото, външния - за греста на лагера. Понеже снимките все още не се виждат, ти кой смени? И гресира ли лагера? Вътрешния се сменя, до колкото знам, без въобще да сваляш барабан. Цялата главина се сваля от ръкава и се издърпа навън. Виж за външния си иска разглобяване.
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
              Семерингите са 2 - вътрешния е за маслото, външния - за греста на лагера. Понеже снимките все още не се виждат, ти кой смени? И гресира ли лагера? Вътрешния се сменя, до колкото знам, без въобще да сваляш барабан. Цялата главина се сваля от ръкава и се издърпа навън. Виж за външния си иска разглобяване.
              ...и продължавам. Сега се вижда - сменил си вътрешния семеринг. От къде течеше масло? От барабана, от датчика на ABS-а, от ъплътнението между ръкава и главината?

Боядисването - най-късно до напролет барабана ще е в изходно състояние, а вероятно и по-зле. Там държи само тъничко боядисване с обикновенаалкидна боя. Ама тъничко. Не знам дали грунд би помогнал. По окачване/шаси изобщо кво да е на спрей, колкото и да е марково, за няколко месеца става на юфка в добия случай. В лошия - за няколко седмици. Поцинковане е по-добър вариант. Евентуално пясъкоструй отвън и после някакъв леплив грунд и боя, тънко.
              Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Мисля, че вече всичко със снимките е наред и вече може да продължи дискусията в темата.
                Извинявам се за забавянето, но ме е погнал някакъв вирус и не се чувствам много добре, затова и влизам за малко във форума.
                proud founder of Anna Veith fan club Bulgaria
                NISSAN Terrano II R20 2.7 TDi [A1 Rh+]
                Заедно в борбата срещу злокачествените мозъчни тумори

Коментар

Да...темата е вече цяла и със снимки!
                  Колегата трябва да почерпи...
                  Поздрави!
                  NISSAN FOREVER

Коментар

Ми аз смених вътршния понеже ми течеше диф. масло външния си е ок нямам истичане на грес при накладките.За да смениш вътряшния трябва да свалиш барабана понеже трябва да се разкачи ръчната понеже иначе не може да извадиш полуоската.

Коментар

...и продължавам. Сега се вижда - сменил си вътрешния семеринг. От къде течеше масло? От барабана, от датчика на ABS-а, от ъплътнението между ръкава и главината?

Боядисването - най-късно до напролет барабана ще е в изходно състояние, а вероятно и по-зле. Там държи само тъничко боядисване с обикновенаалкидна боя. Ама тъничко. Не знам дали грунд би помогнал. По окачване/шаси изобщо кво да е на спрей, колкото и да е марково, за няколко месеца става на юфка в добия случай. В лошия - за няколко седмици. Поцинковане е по-добър вариант. Евентуално пясъкоструй отвън и после някакъв леплив грунд и боя, тънко.
                      Знам колега то какво е значението от къде тече дали от датчика.Ако протече от датчика или от уплатнението значи пак е за смяна на семеринг (вътрешен) понеже оплътненията на датчика и това между ръкава и главината са само за вода вече ако е в барабана може и да е от външен семеринг.А относно боядисването то го направих е така че да не го връщам в старото полужение ако реша да го правя като хората ще го направя както ти казваш с подцинковане но тогава вече всичко се сваля долу остава по шаси е си се работи както трябва ,но ако реша да правя такава маниполация ще пусна пак една темичка за да видите как съм го направил

Коментар

Първоначално публикуван от nickbochev Преглед на мнение
                        Мисля, че вече всичко със снимките е наред и вече може да продължи дискусията в темата.
                        Извинявам се за забавянето, но ме е погнал някакъв вирус и не се чувствам много добре, затова и влизам за малко във форума.
                        Благодаря иначе целия труд ми отиваше на кино.

Коментар

Първоначално публикуван от lubashki777 Преглед на мнение
                          Да...темата е вече цяла и със снимки!
                          Колегата трябва да почерпи...
                          Поздрави!
                          Черпенето най-лесна работа само требва да се видиме заредил съм в мазето 1 тон джибре скоро ще я печа мисля да стигне за почерпка.И едно прасенце за мезенце

Коментар

Първоначално публикуван от mulio_motorista Преглед на мнение
                            Черпенето най-лесна работа само требва да се видиме заредил съм в мазето 1 тон джибре скоро ще я печа мисля да стигне за почерпка.И едно прасенце за мезенце
                            Ще стигне...ние ще пием по по-малко...
                            NISSAN FOREVER

Коментар

Първоначално публикуван от mulio_motorista Преглед на мнение
                              Знам колега то какво е значението от къде тече дали от датчика.Ако протече от датчика или от уплатнението значи пак е за смяна на семеринг (вътрешен) понеже оплътненията на датчика и това между ръкава и главината са само за вода вече ако е в барабана може и да е от външен семеринг.А относно боядисването то го направих е така че да не го връщам в старото полужение ако реша да го правя като хората ще го направя както ти казваш с подцинковане но тогава вече всичко се сваля долу остава по шаси е си се работи както трябва ,но ако реша да правя такава маниполация ще пусна пак една темичка за да видите как съм го направил
                              Много просто - ако тече от външния са за смяна и двата. Лагера трябва да е гресиран, тоест до него не трябва да ходи масло. Затова те и попитах от къде тече - защото ако масло е стигало до лагера, там грес може и да няма вече, което рано или късно ще довете до смяна на лагер.

Не ме разбирай погрешно - не те упреквам или нещо от сорта. Само споделям личния си опит. Например - барабаните съм боядисвал вече 3 пъти, всеки път с една идея по-добър резултат. Сега издържаха около 2 години и вече имат отново ръжда тук-там. Първия път издържаха 3 месеца. Фабрично са пръснати с една тънка боица, с каквато и шасито, и изкарват по 5-6-7-8 години. След пясъкоструй ще имат по-грапава повърхност и боята ще държи по-добре например. Това поне е сигурно. Колко ше изкарат поцинковани - не знам.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X