Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Смяна прахоуловители на амортисьори X-trail

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Смяна прахоуловители на амортисьори X-trail

Искам да споделя с вас продцедурата по смяна на прахоуловители на предни амортесьори. Всичко започна преди 3 години, когато отказах да купя за новите амортесьори прахоуловители на цена от 120 лв/бр. от Нисан България. Е тогава ми сложиха старите, но всичко си има живот и този на прахоуловителите приключи. Новите взех за 60 лв и двата и хайде на работа.
    Надявам се да помогна на начинаещите ентусиясти, а за професионалистите по-нататъшните редове може да са безинтересни.
    1. След повдигане и подсигуряване на колата и след сваляне на колелото се вижда и задачата за днес
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:r-1.jpg
Прегледи:1
Размер:83.2 КБ
ID:6024906
    2. На следващата снимка се вижда и проблема - скъсана и напукана от времето и солта гума

Име:r-2.jpg
Размер:74.2 КБ
ID:6024907
    3. След като разкачим маркуча на спирачния апарат и този на АБС-а

Име:r-4.jpg
Размер:79.7 КБ
ID:6024908
    4. Трябва да развием и извадим двата болта държащи макферсона за диска и спирачният апарат

Име:r-5.jpg
Размер:87.4 КБ
ID:6024909
    5. Следва и развиването и освобождаването на горната част макферсона, там има три болта. Важна продцедура преди да развием гайките, е че трябва да разхлабим и гайката на стъблото на амортесьора. Трябва САМО ДА СЕ РАЗХЛАБИ, НЕ ДА СЕ СВАЛЯ. Ако се развие, както се досещате ще се разпадне макферсона на съставните си части. То това е целта , но не сега.

Име:r-7.jpg
Размер:154.5 КБ
ID:6024910
    6. Изваждаме макферсона

Име:r-8.jpg
Размер:60.0 КБ
ID:6024911

Име:r-9.jpg
Размер:122.0 КБ
ID:6024912
    7. След като вече е свален, следва и по-пипкавата и по-опасна продцедура а именно, поставяне и натягане на скобите за пружини. Важно е скобите да са срещуположни за да се уравновесят силите. Съвета ми към по-неопитните е да повикат някой с опит. Неправилното боравене със скоби може да завърши със сериозни наранявания и дори отрязани пръсти. ВНИМАВАЙТЕ!!!

Име:r-10.jpg
Размер:126.8 КБ
ID:6024913
    -това е разгобения до някъде макферсон, вижда се разликата между стария и новия прахоуловител.
    Друг съвет от мен е да подреждате някъде частите по реда на тяхното сваляне, друга важна особеност е да се спази посоката на стрелката намираща се на горната сфера държаща пружината. При поставен макферсон стрелката трябва да сочи към колелото.
    8. Накрая се сглобава по обратният ред и ако всичко е наред - не трябва да има останали части

Име:r-11.jpg
Размер:95.2 КБ
ID:6024914
    -сглобен и поставен на място макферсон. И за последно накрая проверете всички болтове и гайки.
    П.С. Нека горенаписаното да не звучи на някой като че съм "последна инстанция", просто аз така го правя - за мен.
    Поздрави на хората с нерви да прочетат до края.
    Колкото по-проходим джип имаш, толкова по-далеч ще ходиш за трактор.....
    0882 52 00 52 - Жоро

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
X