Обява

Свий
Няма добавени обяви.

за ZD-30

Свий
Това е залепена тема.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: за ZD-30

И още за буталата:

Ранни (2003-та година) бутала 12010-VC112:
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20180506_180719.jpg
Прегледи:1
Размер:181.7 КБ
ID:5788309

Последни бутала за не-CRD версията, 12010-VX211 - по-тежки с 50 грама, на дъното се вижда и къде са добавени тия 50 грама:

Име:20180506_180732.jpg
Размер:193.1 КБ
ID:5788310

Бутало за CRD, 12010-DB010 - добавени още 50 грама. Освен по-дългата "пола", отново са добавяни на същото място по дъното:

Име:20180506_180745.jpg
Размер:177.6 КБ
ID:5788311

Ето и разликата между бутало за CRD и такова за не-CRD:

Име:20180428_184418.jpg
Размер:154.6 КБ
ID:5788312

Визуално, разликата в горивната камера:

Име:20180428_184430.jpg
Размер:238.3 КБ
ID:5788315

Както горе писах - различен диаметър, по-дебел ръб, но еднакъв обем - тая на лъкавото бутало (което е за CRD версията) е по-плитка. Дюзите на CRD и старата версия са с еднаква геометрия на впръскване и едно и също положение спрямо буталото. Руснаците имат навика да слагат бутала от CRD на старите. Казват нямало проблем (буталата чисто геометрично са напълно съвместими с блока, коляновия вал и главата).

Вижда се и липсата на оксидно покритие около камерата. На последните за не-CRD веросията 12010-VX211 покритието също липсва.

Ето как изглежда бутало с покритие (снимката е на неоригинално бутало, но това за случая няма значение - оригиналните изглеждат пак така):

Име:PM004300.JPG
Размер:23.8 КБ
ID:5788316

Това е именно и само оксидно покритие с дебелина няколко стотни. Не е набита горивна камера от друг материал.

и още:

Бутален болт, който извадих заедно с 12010-VC112:

Име:20180506_180809.jpg
Размер:158.8 КБ
ID:5788313

И буталния болт, който идва в комплект с по-новите 12010-VX211, както и с тия за CRD:

Име:20180506_180945.jpg
Размер:177.9 КБ
ID:5788314

Не, не са добавяли или разширявали маслени канали, не са сменяли доставчика на бутала, не са правили и никаква черна магия. Просто са усилвали, добавяйки мат'рал. По сервизно ръководство буталата за не-CRD в тоя теглови клас (теглови клас F) трябва да са между 605 и 610 грама. Тоест в 12010-VC112 вече са добавили едни 15-20 грама спрямо най-първите.
    Последно редактирано от sparkybg; 07-05-18, 23:46.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

От: за ZD-30

Направи наука от Нисана. Браво !
      Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Нещо не се оправям с търсачката и заради това поствам въпросите си тук:
        1) някъде из нета съм попадал на инфо, че въпросният двигател (ZD-30) търпи някакъв ъпгрейд през годините (ако не се лъжа около 2004). Въпросите ми са - тези промени съществени ли са? - как се разбира двигателя от кой тип е (примерно при оглед)
        2) Автоматични скоростни кутии на Патрула надеждни ли са?

Благодаря предварително и се надявам въпросите ми да са на правилното място!

Коментар

Промяната става 2007 и му сменят горивната помпа, вече става common rail и Евро 4 и мощността нараства от 158 (154 при терано) на 170 кс. По новия zd 30 не се предлага в терано, само за патрол и някви бусове на рено (мотора е 100% нисанов във всички разновидности няма нищо от рено Слава Богу.
          Старата любов ръжда не хваща, а непоправимо гние!

Коментар

• Juiced
            Juiced коментира
            Редактиране на коментар
            Еинственото хубаво нещо в едно рено е може би дизеловият двигател, а ти и това му отне

• sparkybg
            sparkybg коментира
            Редактиране на коментар
            Мотора няма НИЩО общо с Рено. Нищичко! Поредната градска легенда. И всички двигатели в подобни характеристики от тоя период имат малко или много сходни проблеми. И тойотовия D4D думка бутала, с тая разлика че на оня дюзите са по 1500 кинта едната, а тук са по 150.

Тоест инфото ми е грешно и в периода от който патрулите минават от 2,8 на 3,0 до към 2006-2007 си се вгражда един и същи мотор?

Коментар

Не минават на 3.0. Просто започват да слагат и 3.0. някъде около 2000г. През 2006-2007 става common-rail.
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Ясно - значи 3.0 от 2000-2006/7 е един и същи двг.
              Иначе от тази тема ми е дошло убъркването, че нещо променят по двигателите след 2003: https://offroad-bulgaria.com/forum/%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8-%D1%84%D0%BE%D1%80%D1%83%D0%BC%D0%B8/%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B8-4x4/%D0%B4%D0%B8%D1%81%D0%BA%D1%83%D1%81%D0%B8%D0%B8-%D0%BF%D0%BE-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B8/nissan/6317-%D0%B7%D0%B0-nissan-patrol-%D0%B2%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B0%D1%82%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BC%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B8/page16 мнение #227 "Даже не до 2002-ра а до края на 2003г. мотора на Патрола 3.0тди има конструктивен проблем.Мисля,че беше в по-тесни маслени магистрали,от там по-лошо и недостатъчно мазане и съответно много кратък живот на мотора.След 2004г това е оправено,та затова...да не сложиш таралеж в гащите или 3.0 след 2004г. или ако искаш да го вземаш около 2000-та година по-добре 2.8тди!
              Малко по-слаб е,но...можеш пък да го чипосаш ако не ти стига тягата и пак ще е по-добре от това да имаш проблеми с другия мотор!
              Поздрави! "

Коментар

До към 2002ра управлението на турбината е поомазано и пренадува. Това с маслените канали е градска легенда. Реално промените са по-тежки бутала(но от същия доставчик), по-масивен бутален болт, променено турбо (вече само с маслено охлаждане, преди това и с водно), пооправено управление на турбото. Толкоз. Тоя мотор мре от пренадуване, свещи, и запушен входящ колектор със сажди. CRD-то вече проблеми с бутала няма. Горе съм посочил разликите.

За пренадуването си има ясни симптоми - забива муцуна. За което масово не се взимат мерки ими резултата е думнало бутало в един момент. И го прави в междинните режими, когато е отворен EGR-а.

Коментар

Абе не се втелясвайте толкова какво къде е написано.Факт,че за велики проблеми с 3,0 никой не е споменавал.При Спарки работата е "луд умора няма",той си е маниак на тема Терано и подробно е описал след покупка къде и какво да се провери,за да се избегнат бъдещи проблеми,така че съветвам всеки,който иска пъргав и здрав джип да си вземе Терано 3,0,а който иска здрав и по-муден да си вземе 2,7
                  Спарки,ако ти се занимава харесал съм си едно в София,но не ми остава време да ида да го видя.............Очертава се,че вървя към 4-тото си на брой Терано май.
                  "NISAN TERRANO 2" 3.0 tdi 2003 г.
                  0878739299

Коментар

dvdimov, това е което предлагаш е супер, но аз съм се ориентирал към Патрол, така че ме интересуват неговите специфики!
                    А иначе, нещо аз вече се поуплетох, затова задавам един поясняващ практичен въпрос - двигателя фактор ли при избора ли е за екземпляри 2002-2006 (става въпрос само за 3 литровият)?

п.п. колкото повече чета, толкова повече се убърквам! Тук пак се споменава, че са различни двигателите: мнение # 375 : "От: За Nissan Patrol - впечатления, мнения, размисли.

Първоначално публикуван от ivan pekov Преглед на мнение
                    -Здравеите колеги,искам да попитам дали двигател на Нисан Патрол ГР У61 2004г. 3.0ди, може да пасне в коша на по старото купе на Нисан Патрол 3,0ди от 2002г?Има ли разлика в двигателите,електрониката,скоросна кутия. Просто вадим единия двигател и да сложим другия, на прав поглед са идентични....

-Двигателите са идентични само на пръв поглед.
                    Иначе механично нямаш проблеми да ги преместиш.
                    Ама ще ти трябва и нов компир и евентуално няколко букси."
                    Последно редактирано от Марвин; 02-09-20, 14:52.

Коментар

Много интересна тема, Спарки патрул произведен малко преди 2004г тоест между 2003-2004г 3.0di 158к.с. фейслифт с големите халгени влиза ли в графата с топящи бутала

Коментар

Двигателите са идентични не само на пръв поглед. Все пак съм разхвърлял 2 на кванти. Единствената разлика между патрол и терано са 2 уши на блока и различен номер на колянов вал, и двете заради различната скоростна кутия.

@Mario321: И патрул и терано, колкото по-късно произведен, толкова по-добре. 2003-та вече са пооправени, 2004-та по-добре. Не знам точните години през които сменят буталата с все по-тежки, но 2003-та трябва да са вече поне с втория модел, вероятно дори с третия.

...и не топят бутала. Или по-точно всичките топят, когато някоя дюза не е в ред. Пукат бутала, предимно ранните. И ги пикат предимно заради пренадуване. И трите, на които съм бил свидетел да се скапят, дълго и упорито забиваха муцуна при натоварване, което е явен знак за пренадуване. Въпросното пренадуване е главното нещо, което им разкатава фамилията.

Ако ще купувам патрул, бих търсил Common Rail категорично. Там проблем с буталата вече няма повече от на всички останaли Common Rail джипови двигатели. И дюзите не са проблемни - Bosch са, със сменяеми разпръсквачи и не са пиезо.

Коментар

• Mario321
                          Mario321 коментира
                          Редактиране на коментар
                          Спарки за мен тази информация е много важна, сърдечно ти благодаря .

• ivanivanov5040
                          ivanivanov5040 коментира
                          Редактиране на коментар
                          ..
                          Последно редактирано от ivanivanov5040; 04-11-21, 18:01.

• Спарки имам същия двигател на терано2 и малко нужда от помощ
                            Проблема е следния :
                            На 1ва и 2ра върви и ускорява добре когато сложа 3 и забива и на 4та е така сякаш турбото не надува
                            Закачаха я и грешката: високо налягане турбо
                            Това ми каза човека който я закача
                            След информацията по горе за която ви благодаря разбирам че и моето има същия проблем
                            И как да го отстраня докато не съм гръмнал и аз двигателя
                            Благодаря предварително ако успееш да ми отговориш

Коментар

Знае ли някой какво става с андро 160.Последно се разделихме скарани, явно по моя вина. Искам поне да му се извиня. Телефона ми ми е о877 51 79 65. С червената Кия.

Коментар

Първоначално публикуван от ivanivanov5040 Преглед на мнение
                              • Спарки имам същия двигател на терано2 и малко нужда от помощ
                                Проблема е следния :
                                На 1ва и 2ра върви и ускорява добре когато сложа 3 и забива и на 4та е така сякаш турбото не надува
                                Закачаха я и грешката: високо налягане турбо
                                Това ми каза човека който я закача
                                След информацията по горе за която ви благодаря разбирам че и моето има същия проблем
                                И как да го отстраня докато не съм гръмнал и аз двигателя
                                Благодаря предварително ако успееш да ми отговориш
                            1. Смукателен колектор, EGR клапан и EGR тръба - долу и почистване. Главата също, доколкото е възможно без махане.
                            2. Турбо долу и на почистване и калибровка или смяна на CHRA (средна част), ако се налага. Melett е ОК.
                            3. Смяна на дебитомер (с НОВ, не китайски - има тема по въпроса)
                            4. Ако интеркулера е омаслен - смяна. Има китайски, заварени.
                            5. Ако катализатора е запушен - премахване на вътрешната му част (лесно е, на елемент е).

Ако след всичкото това проблема продължи, може да се сложи механичен ограничител на налягането (Dawes/Tillix valve), може да се проверят и дюзи и помпа.

Ако тераното е преди 2003-та, може да се огледат и цилиндрите/буталата с ендоскоп, да няма тръгнали бутала с пукнатини.

Имам налични комплект оригинални бутала 2-ра група, нулев размер, последна версия за CRD, които никога няма да се напукат. Слагат се и на не-CRD версията.
                            Имам налични и комплект +0.5 китайски бутала. Ако някой го е докарал до смяна.
                            Имам и оборудвана глава и изобщо цял двигател за разкостване, здраво турбо и калибрована помпа със сменена електроника също. И 3 комплекта дюзи, които мога да проверя за изправност, но са свалени от реботещи мотори (едните са си на него все още).

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                            X