Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въпрос за "кантара" на спирачките при терано 2ДБ 2.4 97г.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Въпрос за " кантара" на спирачките при терано 2ДБ 2.4 97г.

Първоначално публикуван от nikifori Преглед на мнение
    Зимата едва ли ще е по зле от S-класата с летни гуми (щото шефчето нема паре)по жълтите павета и драгалевци.За съжаление обаче кантара е пълен труп и блокирал в неподходящо положение.Освен да го махна не виждам друго бюджетно решение .И аз не обичам много-много ABS-а но повече ме плаши да спирам само с две от четирите колела това също е голямо приключение и не само през зимата(то самата зима си е приключение особено за тези с леките коли).От къде мога да намеря тръбички .Предполагам че продават някъде с различни дължини или ги правят по поръчка или по моргите?
    Здравей колега,ако ти трябват тръбички,нашата фирма ги произвежда.Имаме и тройници,които мога да се ползват за целта.Тръбичките са медни и с дължини от 200мм. до 4500мм.Предлагаме и преходници така,че...можеш за си свържеш ако се налага една с друга.За да можеш да си купиш,трябва да знаеш каква дължина ти трябва и дали накрайниците са с еднакви резби от двата края/10Х10/ или са с различни/12Х10/.Също така трябва да знаеш дали и не е женско от едната страна.
    П.П.Виждам ,че си от София.Ние имаме магазин там ,но за повече инфо или на ЛС или ми звънни по тела,че да не ни бият модераторите!
    Любо-0894633023
    Поздрави!
    NISSAN FOREVER
    -----------------------------------------------------------------------------
    Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!

Коментар

Я кажете, кантара, като натиснеш спирачките задницата се повдига и прожината се отпуска? ако е по-тежко няма да се вдигне толкова задницата? нали така или греша как работи. Тоест ако искаш да я настроиш да хващат спирачките и при по-малко тегло отзад какво трябда да направиш, да я изпънеш или отпуснеш? гледал съм схемата ама не мога съвсем да вдяна )
      Maverik/Terrano 2 2.7 TDI, 1997
      X-trail 2.2 Di 2003
      Maverik/Terrano 2 2.7 TD, 1994

Коментар

на стария бус навремето след като му смених кантара,стария го отворих от любопитство да го вида кво представлява.в общи линии колкото повече кляка задницата вътре механизма отваря по голям отвор за да има по-голямо усилие на задните колела
        незнам дали при всички коли кантарите са еднакви(в което силно се съмнявам особено при новите с тия електроники)но идеята е същата и според мен неможе да се коригира усилието кой както си иска поне в моя случай неможеше,това може да се получи с подмяна на кантара

Коментар

Когато погледнах кантара забелязах че и моя е блокирал че даже и се скъсала пружинката между буталото на кантара и моста ама така си карам,мисля че си хващат добре спирачките и не го барам,че като гледам тръбичките са ръждясали доста.Преди време на старата ми кола смених кантара и развалих резбата на едната спирачна тръба,вече не смея.
          Terrano 2 2,7td 1994
          Keeway atv 100

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
            Колите с четириканален абс кантар не ползват щото не им трябва. (мое и некое изключение да има)
            Има. Мойто.
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от akxel Преглед на мнение
              на стария бус навремето след като му смених кантара,стария го отворих от любопитство да го вида кво представлява.в общи линии колкото повече кляка задницата вътре механизма отваря по голям отвор за да има по-голямо усилие на задните колела
              незнам дали при всички коли кантарите са еднакви(в което силно се съмнявам особено при новите с тия електроники)но идеята е същата и според мен неможе да се коригира усилието кой както си иска поне в моя случай неможеше,това може да се получи с подмяна на кантара
              Показано е в упътването че се коригира от болтовете, които държат пружината към задния мост, ама в коя посока? Като натиснеш спирачки задницата би трябвало да се повдига и кантара да преценява, ако е по тежка няма да се повдигне толкова? аз така си го обяснявам ама дали е така )
              X-trail 2.2 Di 2003

Коментар

При по-вдигната задница "кантара" намалява спирачното усилие. Като влезеш под джипката се преценява много лесно кое-що. Ако има лифт на окачването например трябва да се коригира и лоста, държащ пружината, премествайки го нагоре. Моя е изместен нагоре с около 4см.

Ако искате по-силни спирачки лоста се коригира в посока да има по-малко усилие върху пружината, ако помня добре. От там можете да прецените и в каква посока трябва да се коригира в зависимост от това какво искате. А най-очеизвадно става когато започнете да вдигате задницата и гледате кое как се измества. Лесно е - махате амортисьорите от долните им захвати и викате някой да клати джипката докато вие гледате лостчето на кантара. Без амортисьори задницата се клати уникално лесно, та не е нужно "клатещия" да е с размерите на Дан Колов.
                Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

"Ако искате по-силни спирачки лоста се коригира в посока да има по-малко усилие върху пружината, ако помня добре."

Това с клатенето го правех, ама отначало си мислех че трябва да е по-обтегната прожината, а тя всъщност май трябва да е по-хлабава за по голямо спирачно усилие, при мен при клатене пружината се изпъва, когато задницата отива надолу и се отпуска когато отива нагоре. Тоест ако я нама пружината спирачното усилие би било максимално винаги май? Ще взема да я откача и да пробвам каква е разликата.
                  X-trail 2.2 Di 2003

Коментар

Еми клати и гледай. Когато задницата отива надолу, спирачното усилие е по-голямо. Дали трябва да се опъва или охлабва допълнително пружината зависи от това какво се случва с нея, когато задницата слиза надолу. Аз може и да бъркам, защото това го правих преди една година. Не че съм забелязал кой-знае каква промяна де.

Коментар

При мен при натоварване пружината се опъва , и има някакъв болт които ограничава лоста в отпуснато положение.Скоро я натегнах (без ефект разбира се) сега мисля да я сваля може да се размърда нещо в тоя кантар.Ако не стане нищо ......тройник.

Коментар

Последно някой реши ли ребуса с пружината на кантара, кога е най-силно спирачното усилие отзад, като е по-разхлабена или по-обтегната ? След доста опити въобще не мога да преценя кога е по-добре? Скоро на прегледа пак ми заявиха, че нямам задни спирачки... иди им обяснявай как работи кантара..
                        X-trail 2.2 Di 2003

Коментар

Като слесеш под джипката и погледнеш, ясно се вижда какво става като ходи джипката нагоре/надолу какво се случва с пружината.

И на мен ми се чудиха - моите хващат постепенно. А то и така трябва, иначе зимата ще си гониш гъза на всяко спиране.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                            Като слесеш под джипката и погледнеш, ясно се вижда какво става като ходи джипката нагоре/надолу какво се случва с пружината.

И на мен ми се чудиха - моите хващат постепенно. А то и така трябва, иначе зимата ще си гониш гъза на всяко спиране.
                            Да аз виждам какво става с пружината но не знам какво става в кантара? Лостчето на кантара като се прибира към него усилва ли спирачките или ги намаля, или по друг начин, като се отваря лоста на кантара какво става ) Ти си с къса база и си по-лек, даже и да не сработва много няма да ти прави много впечатление, но дългите бази спират по-мудно. Точното настройване на ръка става с мерене на разтоянието между 2 дупчици, има го в ръководството, но при точно определено тегло /трудно постижимо/, а и трябва да си съвсем хоризонтален....и пак няма да го измериш точно.. пак ще има експерименти изглежда )
                            X-trail 2.2 Di 2003

Коментар

Вчера легнах по моето Терано за да сменям задна биелета и се сетих за кантара,ама...моето НЯМА такъв.
                              Четох преди мнения,че има модели които нямат и моя явно е от тях.Опита ми е базиран от старата ми любов Патрола.Когато го лифтнах преди време,не съобразих да коригирам кантара/там си имаше такъв/,и в следствие на това джипа започна да не спира както трябва.Добре ,че бързо ми дойде на акъла къде е проблема.
                              Значи на Патрола кантара имаше лостче,което беше закачено за напречната греда свързваща рамата посредством една пружина.При повдигането естествено че рамата се отдалечава от моста,пружината се изпъва,издърпва въпросното лостче и кантара се ЗАТВАРЯ!!!
                              Какво направих аз....Просто разпънах пружината малко и лостчето се върна в нормално положение,както преди повдигането на джипа,а съответно с това машината започна и да спира както преди!
                              Както и Спарки писа...Слизате отдолу и оглеждате схемата на задействане.
                              Кантара е максимално отворен при клекнал автомобил!!!Знаейки това е лесно да противодействате в посоката в която желаете.Не разбирам кое му е сложното...
                              Разбира се при корозирал и клеясал кантар,каквото и да правите си иска или подмяна или премахване и свързване директно.При последната манипулация обаче има малко риск особено зимно време да се губи управлението и задницата да поднася автомобила при по-рязко спиране.Сега не знам при мен като фабрично няма кантар какво регулира усилието на задните спирачки/вероятно може и ABS-а да го прави/,но при мен нещата са си както трябва и спирането е като на лек автомобил/дори и по-добро от на някои автомобили-като се кача на Реното на жената и имам чувството,че има проблем със спирачната система,а преди пък смятах,че няма по-добри спирачки от неговите.../
                              Поздрави!
                              NISSAN FOREVER
                              -----------------------------------------------------------------------------
                              Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!

Коментар

Късните модели (след 2000г) с ABS нямат кантар. ABS-а се грижи за това, което прави кантара. Междинките като мойто ги има и в трите варианта - без ABS и със кантар, със ABS и със кантар, и със ABS и без кантар.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X