Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въпрос за "кантара" на спирачките при терано 2ДБ 2.4 97г.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Въпрос за "кантара" на спирачките при терано 2ДБ 2.4 97г.

Може ли да се изолира "кантара" на спирачната система и дали това ще се отрази съществено на спирачките.Доста е ръждясъл и подозирам че не работи.Задните спирачки почти ги няма а са ревизирани основно(барабаните и накладките са добри, без въздух в с-мата, просто нямат сила и ход да спират в тон с предните ).Някой имал ли е този проблем правил ли е това упражнение.Има ли заменяемост (решение).
    Предварително благодаря.

От: Въпрос за " кантара" на спирачките при терано 2ДБ 2.4 97г.

Първоначално публикуван от nikifori Преглед на мнение
    Може ли да се изолира "кантара" на спирачната система и дали това ще се отрази съществено на спирачките.Доста е ръждясъл и подозирам че не работи.Задните спирачки почти ги няма а са ревизирани основно(барабаните и накладките са добри, без въздух в с-мата, просто нямат сила и ход да спират в тон с предните ).Някой имал ли е този проблем правил ли е това упражнение.Има ли заменяемост (решение).
    Предварително благодаря.
    Може,това е доста срещана практика при автомобилите които се карат по екстремно,още повече че в годините кантара започва да създава само неприятности,клеясва,налага се да се обезвъдушава всеки път когато се обезвъздушават и спирачните апарати,а е изложен на постоянна корозия и трудно се развиват цицките за обезвъздушаването.С премахването му спирачното усилие на предния и задния кръг се разпределя 50 на 50%,спира по добре,и първоначалния замисъл на кантарното устройство разпределител, да упражнява по голям натиск когато се натовари машината - отпада.
    Кантара се маха,на негово място се слага тройник и всичко е О.К.
    LZ1BEL "Mud Angels" Stara Zagora
    Warning: any change to the factory design of your vehicle has potential dangers which could result in injury or death.

Коментар

Задните НЕ трябва да спират в тон с предните.

Иначе, можеш да го откачиш и застопориш в такова положение, все едно джипа е яко натоварен. Дали работи се проверява с мерене на налягането в системата. Другото е хвърляне на боб.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Факт е че от години на всички джипки си ги махаме без значение с дискове ли са отзад или с челюстни ,барабанни спирачки,при всички резултата е един - спирачките ни стават в пъти по добри,хиляди километри градско,извънградско и офроуд във всичките му измерения,натоварени и не натоварени.Който кара без кантар може да го потвърди.
        Warning: any change to the factory design of your vehicle has potential dangers which could result in injury or death.

Коментар

Не може да се застопори(или регулира по някакъв начин) защото ръждата е свършила тази работа и то в неподходящо положение.Май единственият вариянт е махане заедно с ръждясалите тръбички.А те задните барабанни спирачки така или иначе немогат да спират 50 на 50 с предните дискови(поне така си мисля де).

Коментар

Могат да спират достатъчно за да блокират гумите, предвид че тежестта отзад е значително по-малка отколкото отпред, а освен друго задницата при спиране олеква още повече.

Защо реши че ръждата е свършила каквото е свършила? Мери ли? Не се движи лостчето ли?
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Не може да се застопори(или регулира по някакъв начин) защото ръждата е свършила тази работа и то в неподходящо положение.Май единственият вариянт е махане заедно с ръждясалите тръбички.А те задните барабанни спирачки така или иначе немогат да спират 50 на 50 с предните дискови(поне така си мисля де).
              Правилно колега,наистина дори и при премахнат кантар,когато са барабанни,не хващат като предните дискови,има забавяне,и все едно работи на 60 към 40.На мен повече ми допада когато и предните и задните спирачки са дискови,удоволствие е да спираш рязко,непознато чувство до преди да я "Кастрирам".Събрал съм 4-5 кантара за Тойота и един за Сузуки,ако някой ги иска тея гнилочи-негови са.

Коментар

И все пак кантара има своите предимства. Без него е по рисково Спарки правилно го каза.
                Сузуки Витара 1,6 и лодка в морето от мечти.

Коментар

и най-вече липсата на кантар ще я усетиш зимно време когато задните колела започнат на блокират(в някои случаи може и преди предните) и резултата е поднасяне на задницата на страни и по трудно контолиране особено в непредвидена ситуация

Коментар

Първоначално публикуван от akxel Преглед на мнение
                    и най-вече липсата на кантар ще я усетиш зимно време когато задните колела започнат на блокират(в някои случаи може и преди предните) и резултата е поднасяне на задницата на страни и по трудно контолиране особено в непредвидена ситуация
                    Не ми се вярва задните да блокират преди предните,а и зимата се кара по внимателно .Сега лятото е по лошо,пълно е с идиоти които влизат пред теб на скорост и......спират а "гардероба" само се опитва.Не пищат ли и четирите гуми на асфарта за мен няма читави спирачки.Така и така няма ABS поне да спират по твърдо.Скоро ще се кача пак на канала да видя колко и какви тръби ще трябва да се сменят(със сигурност няма да се отвият)и да го напръскам с WD40 .Много неподходящо е мястото на този кантар само той е изгнил и тръбите около него а иначе джипката почти няма ръжда.Ще има операция премахване на "тумора".Да се надяваме че ползите ще са повече от вредите.
                    ps Интересуваме още нещо ,задните спирачки саморегулиращи ли са или не(в смисъл ако се охлабят от прозорчето дали ще си оберат сами луфта) ?
                    Последно редактирано от nikifori; 07-06-12, 08:51.

Коментар

това което се опитах да кажа в предния пост,е че в сухо и дъждовно време няма да имаш проблем като махнеш кантара,но зимата ще береш ядове.имам партнер който г купихме нов 99г. докато беше с оригиналните накладки отзад си беше ок но свършиха бързо и се наложи смяна а си беше сервизно и уж си сложиха пак същите,но от тогава до ден днеше зимата си купон,защото неговия кантар е направен да има по-голямо усилие на задните колела(спрямо лек автомобил,защото е пикап)
                      при сухо или дъждовно време спирачките са един път(кляка цялата кола,а не само предницата)обаче дойде ли зимата в момета който натиснеш спирачката и задницате се опитва да те изпревари
                      а ти като махнеш кантара и притеб ще се получи същото

Коментар

Така и така няма ABS поне да спират по твърдо....
                        Той ABS-а няма да ти помогне да спреш по-бързо. Помага единствено возилото да остане управляемо... до някъде. С цената на по-дълъг спирачен път.

Аз ABS имам, ама съм му махнал бушона. Махнах го след поредната ми грешка да купя части втора ръка (в случая - датчик). А сега се чудя въобще да го оправям ли. Изкарах една зима така и смея да твърдя че без ABS се чувствам доста по-добре зад волана.

За другото - задните колела трябва да блокират при доста по-голямо натискане на педала от това, при което блокират предните. А както и горе ти споменах - начина да ги провериш е като премериш налягането и видиш дали съвпада с написаното в сервизното ръководство.

А то е - при 48 бара в предните спирачки, налягането в задните трябва да е между 18 и 26 бара.

Впрочем, в ръководството за тия след 2000г, ако са с ABS дават че не слагат кантар. Слагат кантар само на образците без ABS. Моето (1999-та) си има и ABS и кантар.

Коментар

мойто макар че е 2000г. пак ги имам и двете

Коментар

Зимата едва ли ще е по зле от S-класата с летни гуми (щото шефчето нема паре)по жълтите павета и драгалевци.За съжаление обаче кантара е пълен труп и блокирал в неподходящо положение.Освен да го махна не виждам друго бюджетно решение .И аз не обичам много-много ABS-а но повече ме плаши да спирам само с две от четирите колела това също е голямо приключение и не само през зимата(то самата зима си е приключение особено за тези с леките коли).От къде мога да намеря тръбички .Предполагам че продават някъде с различни дължини или ги правят по поръчка или по моргите?

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                              Впрочем, в ръководството за тия след 2000г, ако са с ABS дават че не слагат кантар.
                              Колите с четириканален абс кантар не ползват щото не им трябва. (мое и некое изключение да има)
                              И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X