Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Смяна високоговорители на Терано 2

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Смяна високоговорители на Терано 2

Ама, аз корите съм ги махнал. Тоест, решетките не са проблем. Единствено разстоянието между кората и оригиналния говорител ми е важно. Имаш ли някакъв спомен колко е горе-долу? Вижда ми се предостатъчно за да набутам 5х7 инчов без да режа ламарини, но това без да съм се заглеждал прекалено докато махах корите.

Мисля да взема двойка като твоите говорители (след малко ще скокна до Авител), да премеря как влизат отпред и дали има мегдан за по-дълбокия, който съм си харесал, и ако преценя че мога да набутам по-дълбокия отпред, тия ще отидат за отзад, ако се побират. Ако не мога да набутам отпред нещо по-дълбоко, или ще взема DLS и ще им преместя туитъра горе където са оригиналните (понеже да с външен филтър), или ще взема още един комплект от същите и за отпред.

Тъпото е че джипката ми е на село, а не ми е в гаража за да меря, пък са ме налазили всичките гяволи тоя уикенд да свирне поне наполовина.
    Последно редактирано от sparkybg; 07-04-14, 12:32.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Спомен нямам, но не ми пречи малко по-късно да измеря.
      Само да уточним, интересуват те задните говорители и по-точно колко разстояние има между ламарината на която се монтират и пластмасовата "тапицери" с капака, нали?
      Георги Тонев

Коментар

Първоначално публикуван от VECTOR Преглед на мнение
        Спомен нямам, но не ми пречи малко по-късно да измеря.
        Само да уточним, интересуват те задните говорители и по-точно колко разстояние има между ламарината на която се монтират и пластмасовата "тапицери" с капака, нали?
        Точно. Просто мериш дълбочината между ръба на пластмасата и ламарината, върху която е монтиран говорителя.

Ще имам да черпя!
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Спарки, мерих по десния говорител - от страната на пасажера:
          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:01.jpg
Прегледи:1
Размер:50.7 КБ
ID:5576814
          Оказа се че говорителя стои леко под ъгъл спрямо пластмасата, затова в четирите ъгъла разстоянието е различно.
          На снимката ъглите отбелязани с цифри две и три са от страната на предното стъкло, а четири и едно са откъм багажника.
          Бъркам с острото на шублера докато опре в ламарината и меря до горната повърхност на пластмасата:

Име:02.jpg
Размер:98.9 КБ
ID:5576815

Разстоянията са:
          при ъгъл №1 - 16.5mm
          при ъгъл №2 - 20.9mm
          при ъгъл №3 - 19.2mm
          при ъгъл №4 - 14.7mm

По-малките разстояния отзад те ограничават докъм 15мм, махни още 5мм - да има мегдан мембраната да рипа и ако някой пътник или багаж напъне пластмасата да няма контакт и излиза че разполагаш с 10мм по периферията. В средата ще имаш маалко повече, но мисля че това не помага за нищо.

П.П.
          Хехе, за черпене дума да не става!
          Консултираш два подфорума непрекъснато, то човек направо е задължен да върне поне малко услугата.
          Последно редактирано от VECTOR; 07-04-14, 15:35.
          Георги Тонев

Коментар

Сърдечно благодаря!

Така като гледам нищо не може да ми попречи утре да си поръчам фланци за 7x9 говорители там. Като ида викенда само ще погледна колко място има назад към външната ламарина, макар че мисля че няма да е фактор в случая.

...макар че мисля че и без фланец би станало...

Благодаря отново.

ПП: ...пък, ако ме хванат дяволите може като нищо да му набутам кръгъл говорител със все нова мрежа отпред. Хем и през периферията на мрежата ще хване кората към ламарината с още минимум 3 болта.

Впрочем, доволен ли си от HERZ-овете? Аз вече взех чифт за отпред.

Коментар

Ще те излъжа ако ти кажа че имам мнение за херцовете.
              Доскоро ги слушах на откровено прецаканото ми фабрично аудио и то не беше точно слушане на музика, а по-скоро аудио дразнение.
              Сега съм сложил един прастар касетофон от Опел, на който му бачка само радиото. С него нещата вече звучат прилично, но и той не е най-прекрасното устройство.
              Чакам да натрупам бюджет за УСБ плейър и тогава вече ще мога да им чуя истински гласовете на тия говорители.
              Георги Тонев

Коментар

Мойта дан по въпроса...

Задните си пасват като у тях си. Реших да не пипам пластмасата, с която си идва от завода, макар да е махаема:

Име:20140412_182121.jpg
Размер:131.5 КБ
ID:5584529
                В крайна смета подложих и малко дунапрен, за да притисне и обере луфтовете между фабричната пластмасова периферия и пластмасата на новите:

Име:20140427_154923.jpg
Размер:118.4 КБ
ID:5584537
                Стана перфектно. Чух им гласчето и ми се стори странно добре - повече отколкото очаквах. Ама за малко. Понеже при мен целия интериор беше изтърбушен, звука нямаше нищо общо с крайния вариант. А именно - в крайния вариант, със всичко монтирано, задните говорители дават предимно среди. За баси не са достатъчно големи, а за високи - въпреки пищялките им след слагане на кората звучаха глухо. Просто начина на монторане на говорителя, липаста на уплътнение между него и кората, и самата кора позволяват толкова - акустиката н атая система е ужасна. Ако го правех сега, щях да сложа дунапрен или нещо по-плътно около говорителя, което да опре на кората и да затвори до някъде задния обем. Ама, каквото било - било.

Предните - от снимката се вижда и модела. Същите като на Vector (и задните и те ) - общо взето нискобюджетен HERTZ. Прецених че от повече няма смисъл, при положение че и самия плеар няма да захрани по-мощни, а нямам намерение да се занимавам с усилватели и прочие полюции.

Изрязаната оригинална рамка с говорителя до нея:

Име:20140419_123529.jpg
Размер:228.2 КБ
ID:5584530

Как трябва да се наместят. Неудобството е че периферията на говорителя е по-голяма от оригиналната, макар и с малко. Не влиза в рамката и трябва да се правят магарии за да стане както трябва.

Име:20140419_123543.jpg
Размер:214.0 КБ
ID:5584531

Проба да видя какво от периферията на говорителя да окастря:

Име:20140412_182108.jpg
Размер:139.3 КБ
ID:5584526

Реших че за пореден път ще правя свинщината с епоксидна смола и стъкломат. Идеята е да направя разширение на периферията на оригиналната рамка и там да залепя говорителя.

Облелване с двойнолепяща лепенка по периферията...

Име:20140419_125048.jpg
Размер:168.5 КБ
ID:5584532

...с цел да накарам найлона да залепне плътно по ръба на говорителя, за да може уширението да стане по-прецизно:

Име:20140419_130558.jpg
Размер:231.0 КБ
ID:5584533

...и след изсъхването на смолата - грозна картинка:

Име:20140420_010204.jpg
Размер:171.5 КБ
ID:5584534

Име:20140420_010213.jpg
Размер:203.9 КБ
ID:5584535

С малко шлайфане с дремел придобиха човешки вид, общо взето нямаше изненади и се оказаха достатъчно прецизни за да свършат работата. И достатъчно здрави, което е и най-важното.
                Но, въпросната операция е отново пълна свинщина. Задължително го правете на открито или при наличие на втори човек, дето да държи маркуча на прахосмукачката близо до мястото, което се шлайфа.

Реших да ги залепя с полиуретанов уплътнител, вместо със силикон. От тия, дето се продават на салами. Реших, защото още имам спомени от нечовешки здравото свързване между полиуретаново лепило за автостъкла и епоксидна смола. Само дето се оказа че въпросния полиуретанов уплътнител няма нищо общо в това отношение с лепилото за стъкла. Че се залепиха - залепиха се. Достатчъно здраво, че и отгоре. Но прилепването на въпросния уплътнител няма нищо общо като здравина с лепилото за автостъкла. По-рядък е докато се нанася, и по-мек когато изсъхне. Също съхне по-бавно - не чак толкова бавно колкото силикон, но доста по-бавно от лепилото за автостъкла. Бонусът спрямо силикона е че не мирише никак. Ама никак-никак.

...както и да е. Ето го готово:

Име:20140421_192756.jpg
Размер:115.9 КБ
ID:5584536

Име:20140421_192803.jpg
Размер:109.6 КБ
ID:5584528

Вижда се и че изрязах всичките уши и малка част от ппериферията на говорителите. Най-обикновена дърта ножица за ламарина се оказа най-доброто за целта. В следствие на което не се наложиха интервенции по корите на вратите.
                От тук нататък - работата е ясна. Просто монтирах на оригиналните им места, и толкоз.

Следва да отбележа, че реших да сменям и пищялките в триъгълниците на предните врати. Пак с Hertz, които си се продават с филтрите за тях. Съответно откачих вградените в говорителите пищялки, които предвид положението, в което са (ниско долу) и без друго нямаше да се чуват особено добре, да не кажа никак. То конкретно заради това реших да сменя и заводските пищялки.

Ето и триъгълниците със сменени пищялки и сменени дунапренчета. Найс, а? Все едно са излязли от завода.

Име:20140421_192739.jpg
Размер:131.0 КБ
ID:5584538

Естествено, пластмасите на оригиналните конектори бяха махнати, а кабелните обувки изолирах с термосвиваем шлаух, по спомен 7 или 8мм в диаметър. Тук още не е нагрят:

Име:20140426_165432.jpg
Размер:119.6 КБ
ID:5584527

И най-важното - резултата. Днес сколасах да монтирам практически целия интериор, за да мога най-накрая да им чуя окончателно гласеца. И определено съм доволен - значително по-добри баси от оригинала (хем по-ниски, хем по-силни), и доста силни високи, които дори се наложи да коригирам от еквилайзера на плеара.

Накратко - доволен съм и не съжалявам за избора си. Музиката е на порядък по-добре от заводския вариант, дори когато всички заводски говорители си бяха в ред. А тепърва ще се разсвирва.

...сега ако ме питате, вероятно ще мисля някакви стойки за предните говорители от MDF или фрезована пластмаса. Но пък от друга страна, въпреки свинщината покрай епоксидната смола и шлайфането, както и покрай изрязването на старите говорители от стойката, процедурата е на стойност, клоняща към нула - трябва ви само епоксидна смола в малка разфасовка и неголямо парче стъкломат - горе-долу 15-ина лева. Е, и някой и друг инструмент...
                Последно редактирано от sparkybg; 04-05-14, 01:29.

Коментар

Интересно...при мен заводската музика свири много добре/доста по-добре от очакваното/, и то именно откъм бас смея да твърдя, че нещата са направо супер.Щом се отказах монтаж на бас каса и крайно стъпало, значи за мен е доста добре.Не знам дали има отношение, че при мен са 4 врати, а при вас са 2/при всички случаи би трябвало да има разлика в акустиката-за добро или за лошо/,също така не знам дали тия от Нисан са сложили някъде нискочестотен филтър към задните колони, но при еднакви говорители с тези отпред...отзад определено си свири бас, а отпред повече към среди отива звука/пробвано като си играеш с настройките на баланса предни/задни колони/.
                  Не знам колко по-добре би могло да бъде откъм бас, защото то и сега на някои песни направо всичко започва да вибрира в джипа...
                  П.П. Един въпрос...Имам втори чифт пищялки заводски за отпред.Ако ги монтирам и тях силата на високите ще се раздели между двете пищялки на страна, или ще стане по-голяма.Тоест при монтаж на втори пищялки до първите, как да стане така, че да получа по-голяма сила на звука във високите.Все ми се струва, че идва малко слаб звука от единичните заводски пищялки.
                  Поздрави!
                  NISSAN FOREVER
                  -----------------------------------------------------------------------------
                  Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!

Коментар

Ако задните са ти 5x7 инча като предните ще е малко по-добре. Със сигурност акустиката на вратата е по-добра от тая на задната ми пластмасова кора. Да каже някой, дето ги е сменял на дълго. Но пак няма да слиза толкова ниско колкото въпросния Hertz, и докато заводското търпеше усилване на плеара до към 35/100 без да криви, въпросното държи на 45-50.

...а може и предичния собственик да ги е сменял. Отварял ли си си вратите някога?

Филтри няма. Ако повториш същата операция с изключени пищялки и седейки на задната седалка, ще ти се стори точно обратното - че предните са басови а задните са среди. Филтърчета имаш единствено на пищялките - по един миниатюрен електролитен кондензатрор на кабелчето им. Което е пълен нонсенс, пък и вероятно отдавна вече не е с капацитета, с който е бил като е изязал от завода.

Нямаш вариант да "подсилиш" заводските пищялки, връзвайки още едни. Или ще стане мармалад във високите и музиката ще започне да криви там много преди да започне на ниските и средните (ако ги вържеш успоредно), или пак няма да свирят по-силно, ако ги вържеш последователно или с по 4 ома резистор на всяка. Можеш да ги вържеш на заднинте врати - за пътниците малко ще се промени хавата. Обаче - вземи си пищялки като тия на картинката - слагат се лесно, имат читави филтърчета (предполагам, не съм ги отварял), и ще имаш високи в излишък.

Коментар

Първоначално публикуван от lubashki777 Преглед на мнение
                      Интересно...при мен заводската музика свири много добре/доста по-добре от очакваното/, и то именно откъм бас смея да твърдя, че нещата са направо супер.

+1.Аз съм с друго радио,но е поносимо добре

Коментар

Спарки, отварял съм вратите и дори съм си сменял единия говорител с такъв втора употреба, защото ми се струваше, че криви и бражди.Абсолютно оригиналните са си...
                        Ако няма филтри, направо не знам откъде вади този бас.На всичкото отгоре оригиналните говорители май не са и двулентови, а са еднолентови.Та предвид всичкото това...направо е крайно любопитно как вади този звук
                        NISSAN FOREVER

Коментар

Първоначално публикуван от lubashki777 Преглед на мнение
                          Спарки, отварял съм вратите и дори съм си сменял единия говорител с такъв втора употреба, защото ми се струваше, че криви и бражди.Абсолютно оригиналните са си...
                          Ако няма филтри, направо не знам откъде вади този бас.На всичкото отгоре оригиналните говорители май не са и двулентови, а са еднолентови.Та предвид всичкото това...направо е крайно любопитно как вади този звук
                          Любо, може да е от самото аудио, аз съм с едно сони, което може да се настройва задните говорители да го играят бас каса, демек само баси вадят и се получава доста гот. Като цяло и аз съм много доволен от фабричните говорители

Коментар

Ванка , както казва Спарки...тц...
                            Касетофона си е заводския от Нисан и дори преди да му сложа фабричния чейнджър с трансмитер вадеше много добър звук и солиден бас.Такъв бас, че винаги съм си мислел, че има филтри към задните колони!
                            Поздрави!
                            NISSAN FOREVER

Коментар

Едва от снощи вече си карам джипа и мога да кажа че музиката няма нищо общо с оригинала - високите са в излишък (трябваше да ги намалявам), басите слизат ниско и са достатъчни. Абе предостатъчно за да си направи човек пълна лудница в купето.

За хубав тест на ниски баси - парчето "A thousand years" на Sting. На компа ми дълбокия бас изобщо не се чува.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                                Едва от снощи вече си карам джипа и мога да кажа че музиката няма нищо общо с оригинала - високите са в излишък (трябваше да ги намалявам), басите слизат ниско и са достатъчни. Абе предостатъчно за да си направи човек пълна лудница в купето.

За хубав тест на ниски баси - парчето "A thousand years" на Sting. На компа ми дълбокия бас изобщо не се чува.
                                Здравейте...
                                И аз съм на въпроса с музиката...
                                Свалих корите...според мен всички колони са еднакви 4х6...гледам че говорите за 5х7 отпред и се обърквам нещо... ..
                                Може ли да кажете с точност размерите на предни и задни колони....става въпрос за терано 2 97г., дълга база...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X