Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Волан на Паджеро 2 93г.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Волан на Паджеро 2 93г.

Здравейте!

Някой разглобявал ли е волан на Паджеро, без възглавница?
    Започна да се клати волана, свалих гумата и реших да развия бялата капачка, но в момента в който я развих и клаксона се задейства. Въпроса е как да стигна до гайката за стягане на волана?
    Станимир Дочев - тел.0888 939 434; 0897 800 790.
    Jeep Grand Cherokee * WJ * 4.7 V8 * Quadra Drive * LPG LR

Ако можеш - дай, ако неможеш - признай!

До: ВОЛАН НА ПАДЖЕРО 2 93Г.

Има едно болтче на задната страна на средната спица на волана. Развиваш го, и след това дърпаш пластмасата – държи се на още две щипки в ляво и дясно.

Волана ти се клати, защото ти е изпаднал игления лагер, който го фиксира в подвижната (регулируемата) част на конзолата. Този лагер не е стандартен и, поне в София, аз не го открих като резервна част. Смених го с близък по размер, който директно набих в конзолата и го законтрих с леко подбиване на нейния борд.

Разглобяването докато стигнеш до там обаче е доста – сваля се цялата кормилна колонка. Лошото е, че точно този детайл с въпросното лачерче не е даден подробно в нито една схема, която съм виждал по ръководствата, така че – пожелавам ти късмет в разглобяването!
    Стадо оФци води ожесточен спор дали вълците или чакалите го обичат повече...

Коментар

Благодаря за съвета.
      Аз имам в предвид, че се клати само волана,не от шарнира за промяната на положението на волана. Ти това ли имаш впредвид?

Коментар

Да, точно така. Въпросното лагерче фиксира кормилния прът в конзолата и като изпадне, пръта почва да мърда радиално с по 2-3мм. Самото лагерче е голямо недоразумение – представлява много тънко иглено лагерче без черупки, вътрешно има една много тънка (0.2мм) стоманена вложка, която ляга върху пръта, а външно – една пластмасова втулка с едностранен борд, която би трябвало да го фиксира в конзолата. Точно тая пластмаса се изхлузва, лагера изпада надолу и се получава този луфт, за който говорим.
        Аз лично разглобявах на два пъти – първия път се опитах да наместя оригиналното лагерче, но изкара около месец. Втория път – както съм го описал горе

П.П. Шансът само да се разхлабила гайката на самия волан и той да се клати в шлиците е съвсем минимален.
        Последно редактирано от stargazer; 23-11-09, 09:42.

Коментар

А като вариант въпросния лагер да се замени с втулка??
          Don't hunt IF you can't kill
          първо 0883 после 333 накрая 448

LZ1BGD

Коментар

Първоначално публикуван от hammer Преглед на мнение
            А като вариант въпросния лагер да се замени с втулка??
            Не виждам проблем, стига да има кой да ти я изработи.

Коментар

Аз пък имам едно гадно чукане във волана при каране по павирана настилка . Дали може да е от гадния лагер?

Коментар

чукането по паваж обикновенно е от разбити шарнири

Коментар

И аз го имам това чукане, но знам от къде е, може и при теб да е от там.
                  Имам лувт в паразитния хебел, но чакам да стане по силно и тогава ще го сменя. Цената му е 82лв.

Коментар

Шарнирите са ОК, има лек луфт в паразитния хебел- май ще трябва да се подменя с нов

Коментар

За паразитния хебел има полиуретанови втулки, които решават проблема доста по-трайно.
                      Леко притропване във волана може да има и от шлицовата връзка на кормилния прът - тази, която е предвидена на обере деформациите при удар.

Коментар

Първоначално публикуван от stargazer Преглед на мнение
                        За паразитния хебел има полиуретанови втулки, които решават проблема доста по-трайно.
                        Леко притропване във волана може да има и от шлицовата връзка на кормилния прът - тази, която е предвидена на обере деформациите при удар.
                        Димо, като установих, че хлопането е от хебела прочетох във форума за него. Има един колега който го е отремонтирвал, но това става с намесата на стругар. По принцип хебела е неразлобяем и се сменя целия с рамото. Правени са бронзови втулки и се слага гресьорка, става почети вечен, но .............

Коментар

Първоначално публикуван от Дочев Преглед на мнение
                          Димо, като установих, че хлопането е от хебела прочетох във форума за него. Има един колега който го е отремонтирвал, но това става с намесата на стругар. По принцип хебела е неразлобяем и се сменя целия с рамото. Правени са бронзови втулки и се слага гресьорка, става почети вечен, но .............
                          Мда, и аз я гледах тази операция. Въпроса е, че има фирми (или поне една фирма) която произвежда и продава въпросните полиуретанови втулки за хебела. В момента с Голди работим по въпроса за вноса - по-точно аз работя по вноса, а той ще поеме продажбите. Като дойде първата доставка (до 10-ина дни, надявам се) ще видим за какво иде реч и разбира се, мойта кола ще е първата на операционната . Тогава ще има и тема със снимки по въпроса.
                          Вече си сложих тампони на горните носачи от същата фирма и в момента предницата ми стана бетон. Надявам се и с хебела ефекта да е толкова добър, макар че моя още се държи и няма сериозни хлопаници.

п.п. Ето как изглеждат:
                          Последно редактирано от stargazer; 24-11-09, 10:11.

Коментар

Първоначално публикуван от stargazer Преглед на мнение
                            Мда, и аз я гледах тази операция. Въпроса е, че има фирми (или поне една фирма) която произвежда и продава въпросните полиуретанови втулки за хебела. В момента с Голди работим по въпроса за вноса - по-точно аз работя по вноса, а той ще поеме продажбите. Като дойде първата доставка (до 10-ина дни, надявам се) ще видим за какво иде реч и разбира се, мойта кола ще е първата на операционната . Тогава ще има и тема със снимки по въпроса.
                            Вече си сложих тампони на горните носачи от същата фирма и в момента предницата ми стана бетон. Надявам се и с хебела ефекта да е толкова добър, макар че моя още се държи и няма сериозни хлопаници.

п.п. Ето как изглеждат:

Ще следя с интерес интервенцията и ако резултата е положителен ще се възползвам.

Коментар

Днес се захванах ме с клатенето на волана, то нали знаете и на коча м**ете се клатят, но не падат та и в моя случай волана няма да падне , но трябва да се въведе в приличен вид. Започна едно разглобяване ........ не ти е работа. Както си и знаех не беше от шлиците и започнахме по надолу. Както и получих напътствия от колегата оказа се този иглен лагер, но при мен беше доста гадна работаsad:. ОТВРАТИТЕЛНИЯ ИГЛЕН ЛАГЕР Е В ГУМЕНА ОБВИВКА И СЕ НАБИВА В КЛЮЧ БЛОКА - ПРОСТО СЕ БЕШЕ ИСУЛИЛ ОТ ТАМ И СИ БЕШЕ НАПЪЛНО ЗДРАВ. Вече е залепен и смятам, че няма да ми прави проблеми за напред. Пичове голямо разглабяне падна малеи.........., то болтове, чопове, пружини, види, копчета, въздоховоди, абе три часа пот и два удара в челото от кормилния прът за нерви няма да пиша нищо.
                              ВЕЧЕ НЕ СЕ КЛАТИ, МАМКА МУ И ВОЛАН.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X