Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Присаждане на климатик на Паджеро 2

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Присаждане на климатик на Паджеро 2

Здравейте, колеги!

Както обикновено, винаги някоя муха се върти из главата ми. Този път мухата е да разбера процедурата за присаждане на климатик на Паджеро 2. Разтърсих се из форума, но не успях да намеря такава тема. Ако някой го е правил, ще се радвам да сподели опит и снимков материал.

През лятото на тази година реших да пробвам да продам Паджерото, заради липсата му на климатик. Но нещата се стекоха така, че Паджерото си е още при мен. И сега си мисля да пробвам да му сложа климатик. Като за начало искам да разуча всичко до възможно най-дребния детайл.

Интересуват ме някои по-важни въпроси, като:

1. Купувайки климатична инсталация за Паджеро, какви компоненти да очаквам да вървят в комплекта?
    2. Може ли да се тества за пропуски в системата, преди да се инсталира?
    3. Какви детайли влизат в купето? Трябва ли да имам предназначен отвор за целта или ще се наложи аз да режа купето?
    4. Има ли някой майстор от Варна или региона, който би направил подобна интервенция? Мога сам да си сваля таблото, за да ми бъде все пак и по-евтино.
    5. Колко горе-долу да очаквам да струва климатичната инсталация и колко горе-долу да очаквам да струва трудът за поставянето й?

Благодаря!

От: Присаждане на климатик на Паджеро 2

Здравей колега. По-принцип няма проблем да си монтираш климатик от някое друго паджеро, но има някои важни моменти.
    Първо трябва да прецениш добре дали сам ще можеш.Ако си ръкат и техничар няма проблем, ще се справиш.Пипкаво е.Второ - най-добре е да си свалиш абсолютно всичко от една кола,като преди да демонтираш да се надуе системата за проверка на херметичността.Ако пък може и да се пробва климатика дали работи и изстудява е най-добре.Може и на части да я купуваш но има някои части които са строго специфични като за твоя двигател - стойката на компресора,обтяжната ролка и т.н.
    Принципно не трябва да дупчиш и променяш нищо по купето, но незнам как е на твоята кола.Трябва да имаш готова заготовка за дупките за тръбите които са за изпарителя вътре, както и за дренажната тръбичка.Но не е сигурно.Най-много това да се наложи да разпробиваш, но поне ще е щамповано и няма да се чудиш как да го оразмериш къде.
    Като части вътре в купето ти трябва модула с радиатора - изпарителя.Той е цял модул и се монтира на мястото на преходника между парното и вентиратора.Захватите са стъндартни.Трябва ти копче за климатика и окабеляване.Това е вътре.
    Отпред в коша ти е всичко останало. По двигателя - компресор+ стойка и обтяжна ролка.Стандартни са но има няколко модела.Търси си от твоя двигател специално.
    Другите части са тръбите от изхода на изпарителя в купето до компресора и климатичния радиатор отпред, дехидрататора,външния климатичен радиатор,перката на климатика и окабеляването.
    Търси си обикновен климатик с ръчно регулиране защото климатроника е доста по-сложен.
    Може да съм пропуснал нещо но това е основното.
    Успех ако се захванеш.

Коментар

Благодаря за ичерпателната информация, колега! Правил ли си това "упражнение", защото оставам с такова впечатление? Иначе, както обича да казва баща ми, участвам в кръжока "пречат ми ръчичките", хаха. Има неща, с които мога да се справя, но има други неща, които предпочитам да ги направи майстор или човек с повече опит. Относно частите, нямам представа, дали ще успея да намеря цяло Паджеро, работещо, на което може да се тества климатика. Ако намеря такова, ще е цял късмет. Иначе за момента мисля да се разтърся, за да се ориентирам в цените. А, ако някой знае майстор във Варна, който би се захванал с такава процедура, ще се радвам да даде координати. Отново благодаря, колега, за полезната информация!

Коментар

Както ти е казал колегата играчката е голяма по монтажа. Не знам как е при паджерото ни при повечето коли кутията в която са монтирани изпарителя (вътрешния) и радиаторчето на парното са различни на кола с климатик и кола без. Сменял съм на вектра а , разглобява се таблото и се слага кутия от кола с климатик. По принцип няма нищо сложно в монтажа просто отнема време и ако ти кажат цена за монтаж 200-250 лв няма да ми се стори хич много.

Коментар

Това са елементите които трябва да се подменят вътре в купето.

Автомобил без климатик:
          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:22eb52a343505270abd19a245b2c280b.png
Прегледи:1
Размер:81.8 КБ
ID:5736401

И автомобил със климатик

Име:12-7-2016 9-01-00 AM.jpg
Размер:109.1 КБ
ID:5736400
          Двете са взаимозаменяеми, като прикачване към блока на парното и вентилатора. c0dy^, ти вече си си разглобявал парното, когато си промива радиаторчето, даже снимки беше качвал, така че няма да ти е трудно за замениш двата модула.Не мога да ти дам съвет за вътрешната ел. инсталацията, но ако си направиш труда да разгледаш ел.схемите за климатика мисля че ще се справиш и с това.
          А за парите - като знаеш колко време ти отне разглобяването и сглобяването на таблото преди, може да си направиш сметка дали ти е изгодно да плащаш на друг, колко или сам да си го правиш.Работата вътре в купето не е обвързана с монтажа на частите отвън в коша,и обратното, тъй че може да го правиш на етапи.
          Поздрави.

Коментар

Сега, като разглеждам снимките, обръщам внимание на този момент:

Име:12-7-2016 9-01-00 AM.jpg
Размер:111.0 КБ
ID:5736402

По бегли спомени се сещам, че в тази част имаше отвор, който се чудих за какво е и реших през него да си прекарам кабели. Този отвор е точно в частта, където е тази връзка. Явно е за климатика, което е добре, като за начало.

Като цяло нямам проблеми с помяната на елементите вътре в купето. Стига да си набява нужните части, с удоволствие ще разкача отново таблото и ще сменя всичко нужно.

Също така ми е интересно, дали оградените елементи от долната снимка са с еднакви размери, т.е. дали ще стане само с "махам старото и слагам новото" или ще се наложи друго преправяне?

Име:1.png
Размер:179.1 КБ
ID:5736403

Писал си също така, че са взаимозаменяеми, т.е. би трябвало да са еднакви по размери, но от снимките може и да се бъркам, затова отново питам.

Иначе това, за което искам да си платя, е свързано предимно с работата в двигателия отсек. За монтиране на тръбички, кабели и други, няма проблеми. Но предпочитам да не пипам компресори и ремъци. Отново благодаря за полезната информация!

Коментар

Първоначално публикуван от c0dy^ Преглед на мнение
              Също така ми е интересно, дали оградените елементи от долната снимка са с еднакви размери, т.е. дали ще стане само с "махам старото и слагам новото" или ще се наложи друго преправяне?

[ATTACH=CONFIG]893584[/ATTACH]

Писал си също така, че са взаимозаменяеми, т.е. би трябвало да са еднакви по размери, но от снимките може и да се бъркам, затова отново питам.
              Различни са по форма, но са "махам старото и слагам новото" Връзката между модула на парното и този на вентилатора е стандартна като на този модул който ти е сега на колата.Иначе самия климатичен модул се фиксира към купето чрез три или четири гайки.Няма как да ги сбъркаш.
              Преди да почнеш да разглобяваш, си подготви добре домашното за окабеляването на климатика, за да не разглабяш после отново.

Коментар

Благодаря отново! Преди да започна да разглобявам, каквото и да било, първо мисля да си набавя всички нужни части. И чак след това да разглобявам и сглобявам всичко.

Коментар

здравей колега,аз в момента преправям едно Паджеро 2,5 1993 година десен волан с климатроник.Нещата вървят към премахване на климатроника с всичките му части,ако си заинтересуван обади се.Ако си с ляв волан няма да ти паснат въздуховодите в купето.Поздрави
                  Mitsubishi Pajero 2.5TD 1996 къса база
                  0883 39 72 04

Коментар

Здравей, колега! Да, с ляв волан съм, а и като че ли предпочитам да е климатик. Чак такива глезотии, като климатроник, не ми трябват. Благодаря все пак и поздрави!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                    X