Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Pinin - помощ за предни амортисьори (за по-големи гуми)

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Pinin - помощ за предни амортисьори (за по-големи гуми)

Здравейте,

Искам да сложа на Пинин-а (2000г, къса база, Супер Селект) по-големи гуми. В момента са 215/60/16 (d1=686mm), загледал съм се в 225/70/16 (d2=721mm, d2-d1=36mm). Проблемът е в предните амортисьори: леглото на пружината (на снимката се вижда) е твърде близо до гумата, на около 20-25mm. От четене на Пинин форуми (и най-много тук: http://www.pajerio.com/forum/strut-data) вадя извод, че амортисьори на Каяба, KYB 334813, ще ми свършат работа -- на сегашните амортисьори измерих 243-245mm от "долния" край до началото на леглото; по информация от интернет (без да мога да я потвърдя обаче от сайта или каталога на Каяба) при KYB разстоянието е около 270mm.

Писах две писма на фирма Косер (официален вносител на Каяба), отговор никакъв...

Въпросите, на които търся отговор, са:
    1. Вярно ли е, че KYB 334813 е правилния за целта амортисьор (т.е. става за колата и има разстояние м/у "долния" край и леглото на пружината > 245mm)?
    2. Ако сменя амортисьорите, трябва ли да сменя пружините (мисля, че да, защото при еднаква дължина на амортисьора остава по-малко място за пружината). Ако да, стават ли на Каяба пружините ( KYB RA1958 )? Разликата е 25mm, което не е толкова много, но си е по-малко...
    3. Трябва ли да сменя задните пружини за изравняване на нивото на колата? (може би ще се види след смяната отпред, но все пак...) Пак Каяба, или?
    4. Трябва ли да сменям допълнителни неща (примерно тампоновидните легла на пружините откъм колата, не знам как точно се нарича тази част)?

Ще съм много благодарен на отговори и коментари.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:mms_img-536719067.jpg
Прегледи:1
Размер:51.1 КБ
ID:5988791

От: Pinin - помощ за предни амортисьори (за по-големи гуми)

Няма ли да е по лесно с фланци на джантите ?
    GSM 0877 08 99 19
    Jeep Grand Cherokee 5.2 V8

Коментар

Не знам дали няма да трябват твърде широки фланци... Ще се опитам да измеря утре.

Коментар

При колите с окачване тип МакФерсън,при поставяне на по-дълги амортисьори , има вероятност долната част(от към шенкела) да опре в полуоската при максимално разгъване.Тогава ще се смели карето.Гледам че си от София.Мини да му хвърля един поглед на Пининчето...
        0885 477 440 "Чибуратор-тЕАм"

Коментар

Привет,

barzashki, за съжаление само с фланци няма да стане. Днес сутринта измерих колко влиза гумата под леглото на пружината; около 50mm е, и разстоянието от 25mm намаля до към 15mm при вътрешния ръб на гумата (+/-, мерих с рулетка без да вдигам колата, но намаля със сигурност). Следва, трябват ми 50mm фланци от всяка страна, което ще убие завиването и сигурно някъде ще откъсне нещо при по-голямо натоварване.

ninja_1, да мина, ама къде?

Има ли друг официален вносител на KYB, който да е по-отзивчив към въпроси на крайни клиенти?

Коментар

И АутоПлюс внасят Каяба. Но няма да ти отговорят на въпросите. Те гледат цифри и номера от каталога. Тях и сам можеш да си ги видиш.

Иди при ninja_1. Може да не е правил точно Пинин, но определено има доста опит и акъл.
            Nissan Terrano 2,7 TDI

Коментар

Привет,

Тъкмо мислих днес да обновя темата.

Видях се с ninja_1, на когото съм много благодарен за отделеното време и внимание. След много мисловно разиграни варианти, остана първоначалния -- намиране на "съвместими" предни амортисьори с "чаша" стояща по-високо от тези на оригиналните, като след евентуалното им поставяне да се търси вариант за изравняване на нивото с някакво повдигане отзад. След като се видях с него, отворих пак да чета една тема във форум посветен на Пинин, откъдето почерпих информация за амортисьорите на Каяба: http://www.pajerio.com/forum/lift-op...ook-here-first. За съжаление и разочарование, там са обновили темата и посочват, че амортисьорите на Каяба НЕ стават за целта.

Така че, отново съм на квадратче 1, търсещ съвместими амортисьори, които да имат малко по-висока "чаша". Междувременно се обзаведох с 15мм фланци на Eibach, които пасват идеално, но за да ги монтирам, трябва да сменя с по-дълги болтовете (на главината?), с които се закрепят гумите. Само фланците не решават проблема с по-големите гуми заради голямото (около 50мм) подпъхване на гумите под "чашите" на амортисьорите, а ако ги сложа, заради по-голямата дължина на болтовете, колата ще трябва да се кара винаги с фланци (иначе гайките ще се окажат "плитки", не достатъчно дълбоки за дългите болтове).

Колата се кара предимно "цивилно", така че не искам да прекалявам с повдигане, което ще я направи по-трудна за употреба на междуградски пътища (даже не искам да повдигам окачването изобщо, просто искам да напъхам по-големи гуми). Ако няма вариант без съществени промени, съм по-склонен да отсвиря цялата идея -- и без това идва зима, а текущите гуми са плачевни, и ща, не ща, трябва да ги сменям...

Help?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
              X