Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Проблем със зареждането - моля за съвет!!!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Проблем със зареждането - моля за съвет!!!

Проблемът е следният. След като, преди два дни ми светнаха познатите три лампи Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Photo-0038.jpg
Прегледи:2
Размер:43.4 КБ
ID:5962250 замерих напрежението на зареждане и установих, че алтернаторът не зарежда. Проверих всички ел. връзки до и от алтернатора и след като се оказаха наред, свалих алтернатора и се оказа релето.
    Днес взех реле и след като смених всичко по алтернатора - лагери, семеринги (на 4D56 на алтернаторът отзад има куплирана вакумна помпа) и разни там О-пръстенчета, доволен от свършеното, сглобих всичко и ... отново проблем - при даване на контакт забелязах, че ми светна само лампата за маслото. Въпросните три лампи от горната картинка не светеха. Запалих и се оказа, че отново алтернаторът не зарежда.
    При вторият опит за палене, при даване на контакт не светна и лампата на маслото.
    Сега нищо освен лампата за коланите не свети при подаване на контакт. Когато двигателят е запален няма никакви нередности - всички останали крушки по таблото си светят.
    Утре ще меря и ще гледам откъде е проблема, но бих се радвал, ако споделите вашите предположения, защото с "токовете" съм малко скаран. Има ли някой бушон или реле, от които да е възможно да идва проблема? Или нещо друго, за което не се сещам?
    Благодаря предварително!
    Последно редактирано от radikyokushin; 23-02-12, 20:01.

От: Проблем със зареждането - моля за съвет!!!

Нарушена маса към двигателя?

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
      Нарушена маса към двигателя?
      Възможно ли е? Ще я проверя.
      Мисля си и нещо друго. Като сложих буксата на алтернатора не усетих да щракне осигурителното палче, въпреки че влезе добре.
      На въпросната букса има два кабела. Единият е постоянен +12V за релето, а другото е тънко кабелче именно за крушката (крушките) на таблото за зареждане. В същият сноп е и дебелият кабел за зареждането от диодната плочка към акомулаторите, и кабелчето за датчикът за маслото, който е под алтернатора.
      Възможно е, ако не съм поставил добре буксата на динамото после при сглобяването да съм дръпнал снопа и да са се извадили всички кабели (без зареждащия, защото се завива с гайка).
      Въпросът ми е ако е извадена "захранващата" букса на алтернатора то е ясно, че няма да зарежда, но как ще се отрази това на лампите на таблото - ще светят постоянно или както е сега при мен въобще няма да светят?
      Мисля, че тука е заровено кучето и дано да е така, че ако трябва пак да свалям алт. ще се гръмна!

Коментар

Първоначално публикуван от radikyokushin Преглед на мнение
        Въпросът ми е ако е извадена "захранващата" букса на алтернатора то е ясно, че няма да зарежда, но как ще се отрази това на лампите на таблото - ще светят постоянно или както е сега при мен въобще няма да светят?!
        Няма да свети лампата за зареждането, защото тя затваря веригата си през възбудителната намотка на алтернатора.

Коментар

Yes!
          Там е проблема. Почти съм сигурен, но утре ще видим!
          Мерси много, Паджеровод - оправи ми настроението !!!

Коментар

За съжаление тази сутрин проверих всичко и се оказа, че не е от буксата!
            Маса също има.
            Странното е че тази сутрин като подадох контакт, отново светна лампата за маслото, а снощи след първото запалване престана да свети при подаване на контакт!

Някой знае ли, има ли някъде предпазител преди алтернатора, който да проверя преди да го свалям пак?
            Възможно е новото реле да е дефектно, но преди да стигна до него, ми се ще да проверя всичко останало!

П.П. Също така има ли начин, ако се стигне до сваляне на релето, да го проверя с измерване за някакъв дефект, че в документацията, която имам никъде не е описана такава проверка на самото реле???
            Последно редактирано от radikyokushin; 24-02-12, 08:08.

Коментар

Има нещо сбъркано в алтернатора според мен.Ти на части ли го разглоби?
              Mitsubishi Padjero 2, 2.5
              тел 0898-31-о8-41

Коментар

Да и го измерих - всичко е ОК, според указанията в документа, който ползвам - 16.pdf

Коментар

А статора с мегер за пробив проверихте ли?Ако да значи остава новия блок да е дефектен.

Диодите здрави ли са?
                  Последно редактирано от ledenia1973; 24-02-12, 08:39. Причина: допълване
                  Mitsubishi Padjero 2, 2.5
                  тел 0898-31-о8-41

Коментар

Не.
                    Може и четките при сглобяването да са се повредили и да не контактуват.
                    Отивам да свалям алтернатора.

Коментар

Много е вероятно и диодния блок да е гръмнал, тогава светват повече лампи. Имал съм такъв случай.
                      Когато изгори регулатора светва само лампата за зареждането.(а може и нищо да не светне)
                      Последно редактирано от karosa; 24-02-12, 16:25.
                      TLC 73 4.2-TD
                      Автоматик
                      Тел.0887859269

Коментар

Първоначално публикуван от karosa Преглед на мнение
                        Много е вероятно и диодния блок да е гръмнал, тогава светват повече лампи. Имал съм такъв случай.
                        Когато изгори регулатора светва само лампата за зареждането.

Абе мерене му е майката. При мен регулатора се предаде, а никаква лампа не светна, иначе си светеше на контакт. Добре, че съм с нафта та се прибрах от Беглика чак. Та вече съм и с волтмер.

Коментар

Да дам кратък отчет от днес.
                          Проблема е решен. Преди малко запалих. Алтернаторът зарежда - имам 13,8V на акумулаторите .
                          Какво се оказа. Много тъпа работа.
                          Вчера като взех новото реле, в кутийката с него имаше и две болтчета необходими за монтажа на релето към корпуса на алтернатора. Много се чудих, дали да не си използвам старите, но накрая реших да сложа новите.
                          От тук е тръгнал целият проблем.
                          Когато започнах да затягам болтчетата едното се нави горе-долу лесно, но другото започна да се навива добре и към средата на резбата започна да затяга. Отвих го, разгледах резбата - беше перфектна. Тогава реших, че резбата в корпуса си е "тръгнала". Опитах пак да завия болтчето, като този път го "запънах" яко и последните няколко оборота едва вървеше. Тъй като се навиваше много трудно се губи онзи усет, който ти казва кога да спреш когато стягаш болт и понеже ме беше страх да не го пренатегна и да се счупи пластмасовото "ушенце" на релето, когато видях, че главата на болта опря в релето, навих още малко и реших, че е достатъчно.
                          Да, ама не! Точно през това "ушенце" при въпросния болт, релето взима маса от корпуса на алтернатора и се оказа, че не съм го бил притегнал достатъчно, за да опре.
                          Дотук добре - приех, че вината си е моя и няма на кого да се сърдя.
                          Но каква беше изнненадата ми когато, като започнах да слагам отново релето, реших да пробвам да го стегна със старите болтчета и .... и двете се навиха на ръка - леко на перце. Първоначално не можах да "вдена" какво точно става и развих болтчето от проблемното място. Отново сравних и разгледах, този път още по-внимателно резбите и на двете и пак установих, че са с еднаква стъпка и са просто перфектни. Взех съвсем друго болтче със същия размер и резба, и установих, че и то се навива с лекота.
                          Отидох и измерих новото болтче от новото реле, което едва се завиваше и се оказа, че просто е ПО-ДЕБЕЛО от 5 мм. и затова му е толкова трудно да се завие, и затова ми вгорчи живота последните два дни ... и те така!!!!!
                          Това е. Рапорт даден.

Благодаря на всички колеги за съветите и помощта!

Коментар

Рапорт приет. Еми честито.
                            Животът е това, което се случва, докато ние кроим планове....

тел. имаше преди, ама сега е в профила щото ...

Коментар

Първоначално публикуван от radikyokushin Преглед на мнение
                              Алтернаторът зарежда - имам 13,8V на акумулаторите .
                              А аз имам 14.3v. на акумулатора, това нормално ли е.
                              MITSUBISHI MONTERO 3.0 V6
                              (А1+)
                              О877ООО98О

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X