Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За колеги с Митсубишита,датчик за АБС от Волга или Лада.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• За колеги с Митсубишита,датчик за АБС от Волга или Лада.

Колеги днес след ровене из форумитие открих тази статия. Колега от друг форум си е сложил датчика на коляновия вал на този за АБС на Митсубиши Галант, пасвал и такъв датчик от Лада и струвал 7 лева. Та това ,което казва ,че датчиците на коляновия вал на Волга,Лада и Уаз от по-новите модели ,пасвали на датчика за АБС на Митсубиши.Предполагам ,че и на Паджеротата да могат да се побългарят. Дано да съм от полза на накой колега. А ето и статията ,но на руски. Ремонт АБС с использованием датчика коленвала от ГАЗ

Предистория: На моем галанте с покупки не работала АБС - отсутствовал датчик вращения заднего правого колеса, на диагностике в Анкаре сказали, что еще не работает передний, а в остальном должно быть все нормально. Узнав цены на датчики, я немоного прифигел и решил оставить ремонт ABS до лучших времен, потому как ~600 уев за пару датчиков - это довольно накладно для бюджета. На разборках задний датчик - не найти, он оказался свой для полноприводного Галанта, передние от 20 уев, но нафиг мне передний если нет заднего Ладно, ближе к теме. Порыскав по архивам авто.ру, было найдено несколько заметок, что народ вместо родных датчиков вращения ставит датчик положения коленвала, угадайте чего? ;-) Правильно - всеми любимой Волги. С этого момента я начал разработки в данном направлении. Смысл датчика от Волги тот же: магнитный сердечник и обмотка, на приближение/удаление металла дает некий импульс. Было куплено 2 датчика от Волги по 130 рублей за штуку пр-ва г. Калуга, были еще бошевские по 500 руб., но ну их нафиг, вдруг не прокатит эксперимент. Сопротивление волговского датчика порядка 0,7 кОм, родного 1,1 кОм, однако это не мешает, при пробном подключении, без инсталяции датчика, АБС проходила самодиагностику, лампочка зажигалась, а потом гасла. Ну думаю, нормуль, значит комп проверяет датчики на диагностике только на обрыв\к.з. Дальше самое интересное, подгонка датчиков под штатные отвертия. Процедуру выковыривания старого дохлого датчика описывать не буду - просто грубая физическая сила. Датчик от Волги немного короче штатного, пришлось поработать ножевкой и напильником, это не сложно, благо корпус датчика пластиковый, по толщине передний практически 1 в 1, задний пришлось чуток обработать напильником, далее примерно выставив зазор 1-2 мм (все работы производились без разбора подвески, без ямы и подъемника) оба датчика были посажены на красный абровский герметик так, чтобы сердечник датчика стоял паралельно зубцам гребенки. Потом подсоединил провода датчиков к старым проводам (без пайки), заизолировал изолентой и резиновой трубкой на все том же герметике, кстати о полярности как-то не задумывался, тем более, что у 2-х волговских датчиков оказались провода абсолютно разного цвета Далее уложил провода датчиков по штатным местам на стяжках, еще раз проверил - самодиагностика прошла нормуль, дялее выезжаем, разгоняемся, тормоз в пол, с превеликим удовольствием слышим абс"овское тыр-тыр. Разгоняемся сильнее еще раз тормозим в пол и с небольшими просвистами резины, тыр-тырами абски останавливаемся как вкопанные. В итоге АБС - работает, заднее подруливание 4WS, на большой скорости не отключается (оно также пользует датчики колес), возвращался с дачи, шел местами под 160 - все ОК, лампочки в движении не загораются. Единственное заметил, что АБС иногда ложно срабатывает на небольших скоростях (тыр-тыр) - скорее всего надо почистить гребенки и/или выставить зазор поменьше, напомню выставлял на глазок. Экономия налицо: ~10 уев вместо ~600 ;-) Так что дерзайте, товарищи! Зачем платить больше, если результат тот же (с) реклама стирального порошка
    ЗЫ. Японцы наверное офигели бы, увидев, что творят с их машинами русские кулибины
    ЗЗЫ. На все вопросы постараяюсь ответить - велкам, мыло открыто, или тут в конфе.
    Терано2 2.7 тд 99к.с 1995г.,Мерцедес С200 - 1995г. Ню Битъл -лимитед 1.9 тди
    0885544754 Светослав Стоянов

От: За колеги с Митсубишита,датчик за АБС от Волга или Лада.

Доста полезно. Браво. Линк нещо? Заради снимки, ако има де.
    п.с. Намерих. http://mitsubishi-faq.auto.ru/649/65.../1621_in1.html
    п.п.с. Даже сега видях, че и на Ксантия работи.
    Последно редактирано от Стоян Боюков-Sariones; 16-02-12, 14:28.
    Животът е това, което се случва, докато ние кроим планове....

тел. имаше преди, ама сега е в профила щото ...

Коментар

Колеги много полезна информация при мен преден десен датчик не работи а такъв датчик е 380лв.Имам същия ладов датчик ще пробвам да го монтирам и ще пиша за резултат.Ако стане тоя вариант ще почерпя
      Pajero 2.8 tdi GLS къса база

Коментар

Абе на мен ми е интересно евентуално с какъв датчик (подобно задния) може да се замени преден датчик. Щото предния е малко по-различен. При предния магнитната сърцечина стърчи около 20мм. Хайде задната е ясно, че става.

Коментар

Единственное заметил, что АБС иногда ложно срабатывает на небольших скоростях (тыр-тыр) - скорее всего надо почистить гребенки и/или выставить зазор поменьше, напомню выставлял на глазок.
          Какво има предвид автора под лъжливо сработване на АБС?

Караш си с 5 км/ч и изведнъж ти сработва сама спирачката? Или нещо друго се има предвид?

Отговора ще ме насочи към правилно диагностициране на друга кола.

Коментар

Ами освен автора, няма кой друг да каже. По горе съм качил линк, ама там не пише нищо по-различно (освен снимка). Да не би да чува помпа нещо? Знам ли. Не вярвам да сработва спирачка по време на движение.

Коментар

Статията е отпреди 8 години.. Сега ще му драсна един мейл на автора, ама нещо много ме съмнява да отговори.
              Проблема е точно със сработване на спирачка на предно ляво колело - на кола, оборудвана с ABS, BAS, ESP - еднократно, след всяко запалване и тръгване. Диагностиката не открива грешки. Ама да не спамя полезната тема - като му дойде времето, ще открия нова тема.

Коментар

Първоначално публикуван от Veni1 Преглед на мнение
                Какво има предвид автора под лъжливо сработване на АБС?

Караш си с 5 км/ч и изведнъж ти сработва сама спирачката? Или нещо друго се има предвид?

Отговора ще ме насочи към правилно диагностициране на друга кола.

Не Вени .... колата реално не спира, само са задейства помпата и евентуално някой от клапаните.
                Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

Първоначално публикуван от CarTest™ Преглед на мнение
                  Не Вени .... колата реално не спира, само са задейства помпата и евентуално някой от клапаните.
                  май спира - осезателно отрицателно ускорение се усеща..
                  Ще отворя нова тема, ако някой модератор не я разцепи тази..

Коментар

Първоначално публикуван от CarTest™ Преглед на мнение
                    Мда, постоянно я чуваш да бръмчи. Друснеш някъде, или тръгнеш да завиваш, и отпред - бзззззт. Е, и ако си натиснал спирачка. усещаш на педала, кято при редовно задействане.

Аз махнах бушона, и не съм сигурен дали някога ще го сложа пак.

ПП: Реално спиране без да си натиснал педала може и да се получи ако имаш ASR или нещо друго, дето ползва тия датчици. Лично не съм имал "удоволствието" да се бъзикам с такова, обаче.
                    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Монтирах датчик колянов вал от Лада Нива 1.7 отпред от дясно като измерих разтоянието м/у левия датчик на АБС и гривната от която взима информация подложих малко шайби на руския датчик иначе на диаметър е едно към едно с оригиналния и АБС заработи без никакъв проблем.Така спестих 380лв за оригинален датчик руския струва 18лева.Благодаря на колегите за информацията

Коментар

Можеш ли да измериш диаметъра на стария?

ПП: За такъв датчик всичко над 30-ина лева е чисто обирджийство. Вътре се мъдри само една бУбина и нищо повече. За съжаление и на тераното са скъпи. Към 170 кинта бройката.
                        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                          Можеш ли да измериш диаметъра на стария?

ПП: За такъв датчик всичко над 30-ина лева е чисто обирджийство. Вътре се мъдри само една бУбина и нищо повече. За съжаление и на тераното са скъпи. Към 170 кинта бройката.
                          ОК утре ще го мерна и ще пиша.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X