Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Проблем с гарнитура на главата на паджеро-1 2.5 тди!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Проблем с гарнитура на главата на паджеро-1 2.5 тди!

Здравейте колеги,като за първи пост в този под-форум започвам с проблем....но какво да се прави!
    Та става въпрос за паджеро-1 с 2.5 мотор от 91 година,дълга база(доста дърто,но дотук се простират възможностите).
    Да почна с малко предистория,джипката я взех преди около 2 месеца от приятел(с надеждата че вече си е показала негативите и няма с какво да ме изненада!),малко преди да я взема беше духнала гарнитурата на главата.Главата е носена на майстори ,шлайфана(незнам с колко),надувана,тествана с напасвани клапани,сменени гумички и т.н.Момчето няма да ме излъже ,познаваме се от доста време!
    Но фактите са ,че няма и 500 км след манипулацията джипката изпуши в моите ръце,не съм я прегрявал(ако може да се вярва на уреда),но междувременно съм проверил термостата(и той е сменян при първия ремонт на главата).
    След последвалото разглобяване ,установих че гарнитурата при трети цилиндър е духнала към водната риза (там има доста метал по нея и е явно как беше смлян),разглобих главата и я занесох пак на шлайф да я зачистят(свалиха 0,08 мм,по спомен ако не бъркам).На шлайфиста не му харесаха едни черни петна точно при трети цилиндър,каза че е корозия по алумина(като го взех беше с вода,може и преди това е каран само с вода),спомена нещо за челосване на блока,ма на мен не ми допадна.....
    Както и да е,събрах главата,напасвах клапаните ,смених пак гумичките монтирах всичко ,запалих мотора и два дена е работил по около 2 часа на място без проблеми.На третия ден го изкарах(беше доста студено около -5 ),покарах го малко по асфалт да позагрее и след това щурмувах малко снежни баири, но не съм прегрявал мотора(поне се надявам,разчитам на уреда).
    Днес го изкарах,разгрях го леко и внимателно(само по асфалт),и каква беше изненадата ми като загря мотора ,и пак стана като димогенератор,интересното е че и преди като духна при мен пак пушеше здраво,предполагам че заради антифриза, но не духа в радиатора ами го изгаря ,щото се губи .При предишния собственик като е избил ,е духал в разширителния съд(каран е с вода),а при мен веч за втори път ми се губи течността и пуши здраво(карам само с антифриз).
    Не знам карък ли съм,всичко уж направих като хората и след няма изминати и 50 км пак съм на изходна позиция!
    Знам че така виртуално никой не може да ми помогне,но просто съм обезверен.

От: Проблем с гарнитура на главата на паджеро-1 2.5 тди!

Ами сваляй главата... Освен гарнитура, тези двигатели (4д56) са склонни към пукане на глави. Шлайфистът хубаво е казал за челосване на блока, но това е доста трудоемко. За свое спокойствие можеш да го провериш с хубава линия във всички направления, след като го почистиш добре. Това, че е каран с вода, не е много добре. Важен момент е каква гарнитура си използвал и как си притягал главата (ред, усилие, състояние на болтовете, добре почистени и продухани с въздух резбови отвори)
    "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Ами гарнитура ползвах на Виктор Реинц,най дебелата щото незнам колко е шлайфана тази глава вече,реда за стягане го има с гарнитурата пък и свалих мануал тук от форума.Стягах на два етапа,първо на 8 кг и след това на 12 кг.
      Преди да сглобя главата ,след шлайфа я измих с нафта и продухах с компресора.
      Главата незнам дали е спукана ,разчитам че при предишния шлайф е проверена!Вече се съмнявам че съм взел джипа с издухана гарнитура!
      Защото беше и с прецакана капачка на радиатора(която замених с нова) и губеше течност през нея,след замяната и почнаха проблемите.
      Явно и моя приятел е закупил джипа с този проблем,и го е карал така без да знае,докато не е избил окончателно ,така си мисля вече.Нямам логично обяснение(докато не го разглобя пак) за проблема.

Коментар

Ivonta,при дизеловия двигател дебелината на гарнитурата се подбира според това колко надстърча буталото над блока. И ако се докаже,че няма проблем с главата,никакняма да вреди да провериш блока по начина на Skrapheap
        Последно редактирано от jeko47; 21-01-12, 02:50.
        Човешкият прогрес е резултат от обмен на информация?Аз поне съм съгласен.

Коментар

Според мен нищо не ти остава, освен при това сваляне на главата да я провериш пак за пукнатини, за да си сигурен и да занесеш блока на шлайф.
          Аз залагам на крив блок.

Коментар

Ползвах по дебелата гарнитура ,щото видях че освен буталата, и клапаните надстърчат ,и при шлайфането би трябвало колкото се отнема от главата те с още толко да се покажат!Видях че в буталата има фрезовани отвори за клапаните,и понеже незнам кой поред шлайф на главата беше това се застраховах с по дебела гарнитура 1.6 мм.
            Но както и да е,като гледам ще трябва да се сваля двигателя,блока на шлайф ,главата на проверка и да се надявам да се реши проблема.

Коментар

Има натрупване на грешки.
              Какво значи "почистих блока"!? Взимаш един подходящ диск и на ръка шлайфаш блока до метал.
              Това Паджеро не търпи друга гарнитура освен оригинална. Купуваш оригинална.
              Стягането е на 3 етапа:
              1 - 40
              2- 80
              3- 120
              Проба на главата за пукнатини в доверен сервиз.

Коментар

Първоначално публикуван от ivonta Преглед на мнение
                Ползвах по дебелата гарнитура ,щото видях че освен буталата, и клапаните надстърчат ,и при шлайфането би трябвало колкото се отнема от главата те с още толко да се покажат...
                Няма такова нещо! Обади ми се да ти кажа къде да отидеш да ти проверят и направят главата.

Коментар

Има два отвора и процепи на блока между цилиндрите, тях почистихте ли ги добре. Те са единственото което охлажда гарнитурата между цилиндрите и ако са запушени гарнитурата заминава много бързо.
                  При стягането пробвай като стегнеш както ти е казал Андро, стягай през повече време. След това, като минеш 100-тина километра - пак я мини главата с динамометричния, обикновено се отпускат след няколко топлинни цикъла.
                  А и друго, не ми се вярва да ти гори антифриза без да духа във водната система... има нещо гнило... Да не би да ти тече водната помпа, и ако е с вода тя да се изпарява...
                  Don't hunt IF you can't kill
                  първо 0883 после 333 накрая 448

LZ1BGD

Коментар

Засега работата по джипката е в застой(заради метеорологичните условия),"парализиран" съм като пътните условия в нашата страна!
                    Значи, пропуснал съм да спомена че като взех джипа установих че е с прецакано уплътнение на капачката на радиатора,смених я съответно и горе-долу по това време почнаха проблемите ми!
                    Колегата по горе е писал за някакви отвори м-у цилиндрите,не съм много сигурен ,но мисля че са част от водната риза и именно там беше избила гарнитурата.
                    Онзи ден си направих експеримент и върнах старата капачка,интересното беше че с нея минах близо 40 км без грам да пуши и да пипа антифриза,в момента който сложа новата и покарам зад мен става димна завеса!?

Коментар

Виждал съм подобен "предпродажбен тунинг" само че на Паджеро спорт - там гърлото на радиатора дето ляга уплътнението на капачката беше с прорязано малко каналче. По този начин капачката не задържа налягане - вместо 0,9 атм. налягането в системата е нула. И купувача си мисли "не надува"....
                      Don't hunt IF you can't kill
                      първо 0883 после 333 накрая 448

LZ1BGD

Коментар

Днес занесох главата на проверка,и "заека изскочи от храстите" оказа се че уж проверената и снимана глава е спукана! Приятелчето от което взех джипката я е дал за ремонт и проверка някъде в Орландовци,и там май са попретупали нещата,аз му се доверих че с главата няма проблем(за което сам съм си виновен),и я дадох само за зачистване първия път(особенно пък като видях и калпавата гарнитура).
                        Сега се надявам като се завари и ремонтира да нямам повече проблеми ,че ми дотегна!
                        ps. Покрай тая камионетка,ще взема диплом за автомонтьор....

Коментар

Днес занесох главата на проверка,и "заека изскочи от храстите" оказа се че уж проверената и снимана глава е спукана! Приятелчето от което взех джипката я е дал за ремонт и проверка някъде в Орландовци,и там май са попретупали нещата,аз му се доверих че с главата няма проблем(за което сам съм си виновен),и я дадох само за зачистване първия път(особенно пък като видях и калпавата гарнитура).
                          Сега се надявам като се завари и ремонтира да нямам повече проблеми ,че ми дотегна!
                          ps. Покрай тая камионетка,ще взема диплом за автомонтьор....
                          Ще си спестиш още повече проблеми ако направо вземеш нова глава
                          Y61

Коментар

Идеята като се взе тази джипка беше да е максимално евтина,здрава за да върши работа на село!А в момента не е нито здрава,нито евтина! Главата вече е при заварчик,занесох и клапаните на момчетата за да могат да мерят, напасват и каквото там трябва да се прави.А междувременно ще поизмия остатъците от двигателя,ще сменя някоя и друга гарнитура и ще се подготвям за събиране(надявам се за последно,щото Надин е опасно близо).
                            До няколко дни се надявам да имам по оптимистични резултати!

Коментар

Идеята като се взе тази джипка беше да е максимално евтина,здрава за да върши работа на село!
                              Напълно те разбирам. И аз като теб се подведох и исках да спестя 300лв и си занесох главата да я заварят. Два месеца по-късно главата пак спукана. Заварката всъщност беше здрава просто се беше появила нова пукнатина. Този път направо взех нова глава за около 600лв и забравих за проблемите. Равносметката накрая бе, че вместо да спестя 300лв аз ги загубих
                              Успех
                              Y61

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X