Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Демпферна шайба - Pajero 3.0 - 1999г

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Демпферна шайба - Pajero 3.0 - 1999г

Здравейте,
    след силен, стържещ звук загубих сервото на волана. Оказа се прецакана демпферна шайба, която е скъсала болта към коляновия вал на 1 см навътре и яко го е запецнала там. По силата на обстоятелстватa попаднах в някакъв сервиз, където не успяха да изкарат болта. Това става във Велинград, а съм от Бургас. И като поискаха да свалят двигателя, за да им е по-удобно - на платформа и вкъщи. По пътя проверих всички морги - нямаха. Ако можете да помогнете - демпферна шайба и болта й за Pajero - 3.0, 150 коня - 1999г. Има някакъв номер на талона - V234001958. Слагам и една снимка, за всеки случай.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:01.jpg
Прегледи:1
Размер:99.9 КБ
ID:5956680
    Последно редактирано от flippo; 15-01-12, 17:36.
    ------------------

... когда кто то тупой, это навсегда !

От: Демпферна шайба - Pajero 3.0 - 1999г

Мога само да ти кажа парт номерата на шайбата и болта: MD141468- шайба, MD138069- болта, MD096930- шайбата на болта. Извадих ги от азиатската ASA с твоя VIN.
    Хипопотамът е интересно животно- колкото по-затъва в калта, толкова по-голяма уста отваря.
    0878226696; 0876927507

Коментар

Благодаря, Ahead70.

Със сигурност това ще помогне. Утре ще търсим :-)
      ------------------

Коментар

Първоначално публикуван от flippo Преглед на мнение
        Благодаря, Ahead70.

Със сигурност това ще помогне. Утре ще търсим :-)
        С един широк или с два тесни канала е тази шайба, защото имам една с двата канала?

Коментар

Първоначално публикуван от radikyokushin Преглед на мнение
          С един широк или с два тесни канала е тази шайба, защото имам една с двата канала?
          не съм я разгледал подробно, но по-скоро беше с един канал.. и покрай него беше разчупено. ако беше с два канала щях да ги видя сякаш... утре ще я снимам.
          ------------------

Коментар

Колега, имах точно твоя проблем, когато купих джипа, само че моя е двойка. Обаче попаднах на много кадърен майстор и двамата успяхме да се справим. Ще ти кажа какво направихме, а ти си прави сметката.
            Никакъв двигател не се сваля, то ако се свали и баба знае. Сваля се всичко пред шайбата - радиатор, въздуховод - всичко.
            Старата шайба, като я извадиш я прегледай - тя е чугунена и може да има отчупено парче. Ако няма, добре. Тия шайби, поне в София ги поправят, разглобяват ги, заливат с гума и набиват отново. Но процедурата не е евтина, струва колкото половината цена на нова шайба.
            При нас шайба за Паджеро 2, тази с двата канала, струва 270 лв. Като я извадиш, трябва да видиш и състоянието на шийката на коляновия вал. Хубаво е да си купиш и двете "лунички" - това са шпонките, които предават движението. Тук са по 9 лева едната.
            Когато се извади всичко, се използва едно приспособление, което се монтира на бормашина и пробива отвори на 90 градуса. Тук най-важното е да улучиш средата на скъсания болт. това се прави с елементарен дорник, направен на струг по отвора на вала, като в него се вкарва закален център.
            Щом удариш центъра, пробива се с подходящо свредло и болтът се вади със т.н. "свинска опашка".
            Когато се монтира новата шайба, имай предвид, че болтът се натяга с определено усилие, мисля, че беше 140 Нм, но трябва да се провери в някое ръководство за ремонт. Тук динамометричният ключ е просто задължителен. Не е лошо болтът да се намаже с Локтайт за винтови съединения - мисля, че е син на цвят. Когато всичко е готово, наливаш антифриз догоре и като запалиш, изчакваш да вдигне работната температура и доливаш още.

Всичко, което пиша го правих в края на октомври, отне почти цял ден, но го оправихме. Желая ти успех. Така написано, изглежда сложно и страшно, но като почнеш, всичко става. Приспособлението за пробиване под прав ъгъл тук го продават в "Бриколаж", сигурно и при вас го има. Струва 25 - 30 лева по спомени.
            Поздрави и още веднъж - успех.
            Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
            имат право да гласуват на избори.

Коментар

Благодаря Hala, много полезна информация.
              Гледах шайбата - с един жлеб е само и ръбовете на този жлеб са "леко" зачупени. Вариантът, дефектите да се възстановят по някакъв начин, е още под въпрос. Колега Hala, дали този вид счупване го оправят там при вас?
              В същото време търся по магазини и морги.
              Засега това.
              ------------------

Коментар

Аз под оправяне имах предвид ако има отчупено вътре, около шпонковия канал в центалния отвор.
                Наваряват го с чугунен електрод, после се прави на струг на размера. Когато превърти тъпата гума, някак я избиват
                на преса ли, знам ли? После заливат с течна гума и запресоват отново. Това по разкази на един собственик на Паджеро,
                който има магазин за авточасти. Доволен е от резултата, но не и от цената - взели са му към 130-140 лв., а шайбата за Паджеро 2 е 270 лв.
                чисто нова - аз лично ако ремонтът е наполовина на цената на ново, купувам ново, както и направих.
                Твоята шайба с един канал може да се окаже и по -евтина от тази с двата, така че провери.
                При тебе ако има отчупени парчета от периферията е по-лошо. Консултирай се със заварчик дали може да ги залее и после да минат
                през стругаря. Така не може да караш, защото първо - ще къса ремъците и второ, вече е дебалансирана, а там натоварването и оборотите са големи
                и ще направиш голяма беля. Моят съвет - купи нова шайба, болт, шпонки. Едно на друго ще се върже около 300 лв. мисля.

Между другото, лично за мен, тая демпферна шайба е измишльотина. Лично мнение, разбира се.
                Какви точно огромни вибрации и трептения гаси там? Не, че няма такива, но 90% от автомобилите са с обикновена шайба, а пък си вървят, както виждаш.

Коментар

a бе тя ситуацията от ден на ден се обогатява :-)
                  - първо - около шпонковия канал на шайбата е разчупено и това налга нова шайба, ама няма никъде по магазините. Нямало, щото колата била с японски VIN и някакви номера не съвпадали. И се отнася и за болта и за шпонката. А това вече води до наваряване, и струг, и самоделие, и ниска надеждност на крайния резултат.
                  - второ - 'майсторите' от Велинград, в опитите си да пробият счупения болт, са скапали резбата на коляновия вал и сега ще трябва и той да се сваля.
                  ------------------

Коментар

Това излезе в E-Bay с парт номера за шайбата.http://www.ebay.co.uk/itm/Dorman-OE-...item519be9be12 Да, VIN-a е японски.
                    Хипопотамът е интересно животно- колкото по-затъва в калта, толкова по-голяма уста отваря.
                    0878226696; 0876927507

Коментар

a бе тя ситуацията от ден на ден се обогатява
                      - второ - 'майсторите' от Велинград, в опитите си да пробият счупения болт, са скапали резбата на коляновия вал и сега ще трябва и той да се сваля.
                      Това е, щото и центъра са ударили без дорник, и са пробивали без дорник. А може и въобще да не са ударили център. Майстори.
                      То това иска мозък, а не конфитюр да имаш в главата...
                      А шайба ще намериш, ако не от магазин, както ти е писал колегата по-горе - от Ebay.
                      Последно редактирано от Hala; 17-01-12, 16:32.

Коментар

Включвам се, за да довърша темата.
                        Шайбата се оказа голям проблем. Официалният вносител се чуди върху нея, че не бил виждал такава. Счупването й обезкуражи "наварчиците", стругарите и фрезистите. Никой от тях не гарантира, че ще стане. Ето я :

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P1190003.jpg
Размер:35.1 КБ
ID:5342530Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P1190004.jpg
Размер:30.7 КБ
ID:5342531

Нова, неоригинална, от e-bay, струваше колкото оригинална от Германия - около 500-600лв. Освен това нямаше и болт и шпонка.
                        Коляновят вал беше отчупен около шпонковия канал колкото лещено зърно. Всеки майстор имаше свое виждане за подхода. От сваляне на двигателя и коляновия вал за ремонт, през нови шайба и колянов вал, до нова шайба на струг, или цял нов двигател....

Както и да е - вече имах опит в избора на майстори и този път не сгреших. Свалиха само радиатора. Изкараха за по-малко от час счупения болт със заварка с аргон. Не знам как, но бяха намерили от някаква морга същата шайба (за 270лв), при положение, че вече бях звънял на около 50 морги от цяла България. Те я намериха с едно обаждане. Леко запълниха дефекта на вала с наварка, направиха нова шпонка, взеха от морга болт, но от VW.

И пак се чу оня мазен, гъргорещ звук на шесте цилиндъра.

Изводите - има различни майстори :-) :-)
                        ------------------

Коментар

Включвам се, за да довърша темата.
                          Шайбата се оказа голям проблем. Официалният вносител се чуди върху нея, че не бил виждал такава. Счупването й обезкуражи "наварчиците", стругарите и фрезистите. Никой от тях не гарантира, че ще стане. Ето я :

[ATTACH=CONFIG]413505[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]413506[/ATTACH]

Нова, неоригинална, от e-bay, струваше колкото оригинална от Германия - около 500-600лв. Освен това нямаше и болт и шпонка.
                          Коляновят вал беше отчупен около шпонковия канал колкото лещено зърно. Всеки майстор имаше свое виждане за подхода. От сваляне на двигателя и коляновия вал за ремонт, през нови шайба и колянов вал, до нова шайба на струг, или цял нов двигател....

Както и да е - вече имах опит в избора на майстори и този път не сгреших. Свалиха само радиатора. Изкараха за по-малко от час счупения болт със заварка с аргон. Не знам как, но бяха намерили от някаква морга същата шайба (за 270лв), при положение, че вече бях звънял на около 50 морги от цяла България. Те я намериха с едно обаждане. Леко запълниха дефекта на вала с наварка, направиха нова шпонка, взеха от морга болт, но от VW.

И пак се чу оня мазен, гъргорещ звук на шесте цилиндъра.

Изводите - има различни майстори :-) :-)
                          Браво, попаднал си на добри майстори
                          Станимир Дочев - тел.0888 939 434; 0897 800 790.
                          Jeep Grand Cherokee * WJ * 4.7 V8 * Quadra Drive * LPG LR

Ако можеш - дай, ако неможеш - признай!

Коментар

Колега flippo, имам същия проблем-който те е споходил в началото на годината. Кажи ми , кои са тези "майстори" от Велинград, щото аз съм от този град и...да не им се натреса, та да влача и аз твоето тегло! А вече се убедих в правотата на това, което си написал, понеже "майстора-автомонтьор" , който скъса болта при опит да свали превъртялата шайба, след това вдигна ръце( е, не се отказа от парите за работа, де), а от друга страна никой стругар тук не желае да разпробие скъсания болт на място(разкачено е всичко отпред и има пряк достъп до вала), като даже един ми иска да сваля вала и да му го нося в работилницата! Абе...малоумна работа! По-нагоре в някои от постовете има полезна информация за правилно демонтиране на частта от скъсания болт, но ако някой колега има какво да добави, за да се улесни и прецизира процеса, ще съм му благодарен! Поздрави!!!
                            Последно редактирано от baraj1; 14-11-12, 19:00.

Коментар

За това, че е скъсал болта, не можеш да го виниш. Виж, за останалото...
                              Тоя болт изглежда много як - все пак е 14 мм и е с повишена якост, обаче ако е мазан с Локтайт или нещо подобно и са минали Х години се къса като едното нищо.
                              А там не може с нищо да си помогнеш, нито можеш да го грееш(ще стопиш гумата на шайбата), нито има как да го почукнеш челно по оста.
                              При това се стяга доста зверски - 140 или 180 Нм(виж в някое ръководство).
                              Иначе е М14х44 - нормална резба. Якост 10.9 и нагоре. Най-добре е оригинален, от същата кола.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X