Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Отново реле за подгряването

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Отново реле за подгряването

Преди година се бях поболял покрай скапано реле за подгряване.
    Ако някой си спомня дертовете ми, оригиналното реле се счупи - просто механично се счупи...

Това, с което го смених, се оказа менте - изгоря на третото палене.
    скапана управляваща намотка...

Днес сутринта констатирах, че оригиналното реле ( втора употреба ) отново не подгрява... При -2 градуса...
    оказа се отново скапана управляваща намотка...

Е, с едно кабелче нещата си отидоха по местата, но джипа не го карам аз, а жена ми - с дечурлигата, и съотв, такова ръчно подгряване не е доброто решение.

Утре смятам да поразгледам втората жертва, евентуално да направя от двете - първото и третото - релета едно, и да поанализирам защо, аджеба, все на мен ми се случва.

Всъщност, някой има ли представа какъв им е живота на тия релета - системата ми е self-regulating glow - с едно реле...

Щото предишното реле го купих за петдесетина кинта, което не е много малко за консуматив, дето се сменя един път годишно, и в него няма никакви износващи се части. Не ми се дават отново, ако ще ме вкарва в приключения отново.

Ясно ми е, че може да се сложи бутон, че може да се направи с електроника, и т.н...

Въпроса ми е - ако си купя още едно реленце, ще ме изкара ли една година, или по-малко? Щото ако е второто, просто ще си спретна алтернативно решение, дето ще изкара 60-70 години...

Или откъде да си намеря реленце на поносима цена - < 50 кинта?

От: Отново реле за подгряването

Ще ти потърся в София.

Коментар

Благодаря ти - нека да се откажа от това - да възстановя от двете едно, и ще помоля за помощ - за бюджетно решение.

Утре ще пиша как съм се справил, и ще приложа снимки.

между другото, случайно говорих с човек, чието ежедневие са контактори, силови релета и подобни, и той се възмути от цената на тая проста комутация..

Както и аз де - едно подобно реле, но не на ММС, а за обща употреба, се продавало за десетина лева.
      Та ако е такава смъртността на тия релета, то определено ще помисля как да заобиколя оригиналността..

Коментар

Veni аз не говоря за пари.....поне с ПРИЯТЕЛИТЕ си.....така,че утре ще проверя за релето ....

Коментар

Висока смъртност при твоите релета?!? Аз съм също с едно, но не съм го пипал изобщо - шест години.
          Интересно какво става при теб?!

Коментар

Вени - подобряваи го . нали съм ти дал идея -взимаш реленце от любимата марка дето почва с М пак ,от някоя 124 и с леко присаждане и става вечно.

Коментар

Това има ли накакъв таймер в него? В комет едно реле е окло 2 лв .
              0 8 9 8 4 8 1 3 3 0

Коментар

Вени, аз имам подобни на твойте дертове със същия тип подгряваща система. Не знам как е при теб, но при мен проблемът е, че "мозъкът" (намирасе под кората пред дясната врата) не изключва подгрева при никакви условия - нито по температура, нито по време. Съответно горят свещи и релета (точно управляващата намотка). Не съм достатъчно на "ти" с електрониката, за да анализирам проблема по-нататък. Ако и при теб е същото и стигнеш до някакво решение, различно от подмяна на "мозъка", ще съм благодарен да споделиш.
                Стадо оФци води ожесточен спор дали вълците или чакалите го обичат повече...

Коментар

Първоначално публикуван от brpi Преглед на мнение
                  Вени - подобряваи го . нали съм ти дал идея -взимаш реленце от любимата марка дето почва с М пак ,от някоя 124 и с леко присаждане и става вечно.
                  Съвършено съм съгласен, но днес следобед трябва да има някакво решение - макар и временно. На Светланка не и е работа да отваря капака, да дава контакти с разни кабеляци, и синчето да върти стартера през това време.
                  Нямам реле от МБ подръка, и затова ще го направя точно така, но по-насетне - трябва да намеря.

Първоначално публикуван от travelling Преглед на мнение
                  Това има ли накакъв таймер в него? В комет едно реле е окло 2 лв .
                  Краси, това е едно тъпо комутиращо реле - 40-50А трябва да комутира, и се управлява още по-тъпо с едни 12 В - голямо вълнуващо нищо, ама - оригиналдъ е на такава цена, и явно, и с такова качество.
                  Или кутсузлука при мен е в повече...

Първоначално публикуван от stargazer Преглед на мнение
                  Вени, аз имам подобни на твойте дертове със същия тип подгряваща система. Не знам как е при теб, но при мен проблемът е, че "мозъкът" (намирасе под кората пред дясната врата) не изключва подгрева при никакви условия - нито по температура, нито по време. Съответно горят свещи и релета (точно управляващата намотка). Не съм достатъчно на "ти" с електрониката, за да анализирам проблема по-нататък. Ако и при теб е същото и стигнеш до някакво решение, различно от подмяна на "мозъка", ще съм благодарен да споделиш.
                  Покрай перипетиите с релетата миналата зима си сложих контролна лампа - между токовата шина и маса, изведенае в купето. Контролирам захранването на шината, респ подгрева. Забелязъл съм, че след като запали, подгрева продължава няколко - 2 до 3 минути. По принцип трябва да е така, ама през това време реленцето е под товар, и си мисля дали това не му съкращава живота.

Сега ще го аутопсирам, и ако му е изгоряла намотката, май ще си правя някои изводи.

Така или иначе - ще пиша за развитието.

Коментар

Първоначално публикуван от Veni1 Преглед на мнение
                    Покрай перипетиите с релетата миналата зима си сложих контролна лампа - между токовата шина и маса, изведенае в купето. Контролирам захранването на шината, респ подгрева. Забелязъл съм, че след като запали, подгрева продължава няколко - 2 до 3 минути. По принцип трябва да е така, ама през това време реленцето е под товар, и си мисля дали това не му съкращава живота.

Сега ще го аутопсирам, и ако му е изгоряла намотката, май ще си правя някои изводи.

Така или иначе - ще пиша за развитието.
                    Аз смених релето с такова от Патрол У61 - то е електронно и не гори толкова лесно
                    Ама проблемът си ми остана - управляващият плюс си е захранен постоянно, щом ключът е на контакт - и 15 минути съм го чакал и не гаси. Мозъка го отварях - имаше една изгоряла писта (тогава не подгряваше изобщо), дублирах я и заработи, но не изключва. Не видях кипнали кондензатори, малкото реленце на платката си работи коректно... В документацията пише, че подгряло-не подгряло, на третата минута трябва да изключи... да, ама не
                    На мен не ми пречи особено, понеже каруцата седи в гараж и пали спокойно само на компресия, но един път я изтървах да пренощува навън при -10 и на сутринта трябваше да пека филтъра с пистолета за горещ въздух, за да запали...

Коментар

Да, нещата се развиха по един относително удобен за мен начин, а именно-

Свалих и разглобих релето. Оказа се отново изгоряла намотка. При тази повторяемост, и особено след поста на Димо, ми светна червената ламБичка в главата - може би трябваше по-рано да се замисля, но поради това, че джипа през седмицата го кара жена ми, просто няма кой да гледа внимателно...

Та реленцето един майстор го пренави за три лева и едно кафе. Закачих всичко, оказа се, че блока за управление - главния виновник - въобще не подава управляващо напрежение - което ме насочва именно към него.

Преди време си бях извел едно бутонче в купето, с идеята, ако тоя блок се прецака, да си имам ръчен заместител.
                      Бутонче с лампичка.
                      Проста работа - броиш до 6, въртиш, палиш, продължаваш да броиш, докато стигнеш до 12, пускаш копчето и тръгваш.

Това беше инструктажа на съпругата - ей, то било лесно бе, що не го направи още снощи?

Та главния виновник за мен е блока за управление - въпреки, че го бях прегледал основно, и не бях открил нищо съмнително - и реленцето му работи, и кондензаторите са читави - но явно той е изгорил релето, и добре че е изгоряло то, а не ме е вкарало в приключение и със смяна на свещи.

Така или иначе, с леко палиативно решение - подгрев има!

Искам да благодаря на всички, които взеха присърце дерта ми - добре е да имаш приятели, на които да разчиташ.

Благодаря ви!!!

Коментар

Аз за себе си съм почти убеден, че проблема дойде от един кофти акумулатор, който под товар (стартер) правеше искра в плюсовата клема. След тая история почнаха проблемите с подгряването. Не разбирам обаче какъв точно е механизма довел до увреждането на "мозъка". Ако причината са искрите от акумулатора, защо не е изгорял някой предпазител - нали те за това са сложени???

Коментар

За себе си не мога да твърдя такова нещо, поради голямото разсейване във времето - първите ми дертове бяха преди 13 месеца, акумулаторите са ми същите...

Все пак, едно преискряване може да доведе до побъркване на мозъчето, и такова преискряване да не предизвика изгаряне на предпазител...

Един електрожен скоро беше причина за смъртта на десетина компютърни захранвания - пред сервиза ми се събраха комшиите, та бързо се установи причинителя...

Коментар

Първоначално публикуван от Veni1 Преглед на мнение
                            За себе си не мога да твърдя такова нещо, поради голямото разсейване във времето - първите ми дертове бяха преди 13 месеца, акумулаторите са ми същите...
                            Но "мозъчето", "мозъчето", то е виновно, гадинката...
                            Нали си го оперирал! Свиркай си!
                            И аз, като се затопли, ще се бутонирам, че много мразя някой друг да мисли и да решава вместо мен.
                            Сега и на топло и на студено подгрява едно и също време, та се налага да повтарям, като е по-студено.

Коментар

Когато мислиш само ти е добре, но ако се качва зад волана и някой, които главно се интересува от огледалото в сенника... знаеш ли го какво ще измисли?
                              Така че аз съм против бутоните. Мозъкът на колата си е за нея, моят - мой

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X