Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Теч на масло от 300GD

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Теч на масло от 300GD

Зравейте!

Имам проблем. Изтича моторно масло в "камбаната" между двигателя и скоростната кутия. Най-фрапиращо е, когато изкачваш стръмен наклон и голяма част от маслото е в задния край на двигателя (откъм скоростната кутия). До снощи мислех, че има семеринг на коляновия вал, който изпуска,и измих всичко отдолу с намерението да отделя скоростната кутия и съединителя и да сменя семеринга. Снощи обаче намерих в чужди форуми хора със същия проблем. Там казват, че това не е семеринг, а нещо подобно на набивка, доколкото разбирам, и че е доста неприятен пътя да стигнеш до него (трябва да се свали картера и коляновия вал...).
    На камбаната отдолу има един резбови отвор, през който най-лесно изтича маслото. Аз го бях видял отдавна и му бях навил едно болтче М8, да не капе навсякъде, като периодично го отвивах на канала да събера маслото. Като караш обаче, и минаваш през стъмни нагорнища, явно се събира много масло и маховика го разхвърля така добре, че целия стартер е в масло и през него изтича, даже и помпичката на съединителя, и оттам сълзи. Как не приплъзва съединителя при тези условия не знам... Досега не съм имал никакви проблеми с него.

Някой да е имал подобен проблем? Решения?
    Без блокажи си за никъде. :D
    Без лебедка, хептен...

0887 731062 - Цецо

От: Теч на масло от 300GD

Правилно си разбрал. Има графитна набивка от две части - една в блока и една в картера. Сменя се със сваляне на картера и кол. вал заради който пък трябва да освободиш ангренажната верига. Уви само това е решението.

Коментар

Не съм се занимавал с двигатели, ама ми се струва странно решение с тези набивки... Обикновен семеринг не би ли свършил по-добра работа? Каква е идеята? Ако сваля картера ще мога ли да сменя поне долната половина без да пипам вала?
      Без лебедка, хептен...

0887 731062 - Цецо

Коментар

Можеш, но няма смисъл - течът ще остане.

Коментар

Аз за това свалих мотора трети път си е направих от една част.

Коментар

Ако се свали само капака, не може ли да се напъха тая набивка в канала или е тясно?
            Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
            Вальо. О888 557Ч7Ч
            Silverado 1.3 i

Коментар

Из чуждите форуми, най-вече benzworld.org има доста приказвано по тая тема.
              Разбрах доста неща, казват че това уплътнение е направено да действа когато двигателя работи - има някакви каналчета по вала, които действат като центрофуга когато се върти, и не дават на маслото да приближава уплътнинието. Ама когато не работи и си се заковал с муцуната нагоре някъде, както ми се случва на всяко излизане по няколко пъти - и проблема идва, маслото минава през тая набивка. Аз обикновено като зацикля някъде по баира, а то и всеки така прави, гася и слагам на скорост, друг начин да останеш на място не виждам. Последния път се стекоха обстоятелствата лошо и всичките накуп. Предния ден нашляпах поне кило и половина масло, че аха докачваше минимума, следващия ден циклихме, и накрая се зациклих на един доволно стръмен баир, като блокажите ме отнесоха настрани, така, че се озовах над едни големи камъни, и пътят назад бе отрязан. Докато нагласихме машината която ме издърпа нагоре, въжета, това онова, маслото се е преточило където не трябва. Тръгваме после, след 5 мин тия отзад свиркат, че от някой тече масло, като се наведох, разбрах от кой е. Капеше си доста интензивно. Та, откакто долях, до сега, за има няма стотина км мисля че един литър вече ми се губи. Сега, чакам отговор да ми кажат, дали ако смениш уплътнинието с ново, пак при такива ситуации ще си тече масло. Щото там казват, да не се паркира със задницата в ниското, да се гледа наклона да е напред. За цялата лошотия допринасяло и това, че двигателя бил наклонен назад на 6 градуса. Както казах, и повечкото масло му идва лошо. затова сега ще доливам по много малко, но по-начесто, да си седи все около минимума. Няма смисъл да му доливам по 1л и то да го хвърля, къде му кеф...
              Също мисля да премина и на полусинтетика, че сега му сипвам 5-40, и ми идва малко в повече тоя разход. Кажи-речи на 100л горива по литър масло доливам...
              Последно редактирано от The Bear; 15-01-11, 10:52.
              Без лебедка, хептен...

0887 731062 - Цецо

Коментар

УАЗката също е с такава набивка на коляновия вал. На коляновия вал има накатка да връща маслото. Когато накатката е износена и да се сложи нова набивка пак покапва масло и тогава на струг се прави нова накатка или маслогонна резба. Много масло почва да капе и когато е замърсен отдушника на двигателя.
                ГАЗ 69 УАЗ 452-2 броя УАЗ 31512 Kia Sportage 2.0 16v
                Калта за УАЗа е като водата за водолаза 0886445318

Коментар

Сега проверих отдушника. Проходим си беше. Насипах масло. Ще внимавам как карам. Не ми се разглобява баш сега.
                  Без лебедка, хептен...

0887 731062 - Цецо

Коментар

Ти скои мотор си - 300 но 5 цилиндъра или 300 с 6?на по старите е наистина снабивка...тъпо но е таи ... без сваляне не става -има едни иглички дет тържат набивката да не преварти -само с картера не става,опитвал сам да сваля леко коляновия вал ...но е голям гърч пак...

Коментар

5 цилиндъра, 88 коня. Днес и нощес карах, гася само с муцуната надолу, няма нещо фрапиращо засега.
                      Без лебедка, хептен...

0887 731062 - Цецо

Коментар

След като ми омръзна да оливам гората с масло, след като смених долната набивка и пак протича, реших че ако ще и двете половини да му смениш, няма начин да не протече тая схема (като му вирнеш муцуната по наклон 45 градуса и угасиш двигателя).

Налице е поредната простотия (породена от предната), която вече е монтирана.

Събирам си му маслото, после на канала си го източвам, и си му го давам пак. Да тече колкото ще, само да не надвишава 1700-1800 милилитра.
                        Прикачени файлове
                        Последно редактирано от The Bear; 27-03-11, 14:00.
                        Без лебедка, хептен...

0887 731062 - Цецо

Коментар

Ами донякъде ще те изкара но не е решение...в тва масло дет го събирш в гаранция има прах ...все едно слагаш пясък в двигателя...
                          Покараи тъй и си изкараи масления филтър да видиш какъв кирпич е....
                          Нали не мислиш че само на теб ти се е случило това и ти първи си изобретил това със събирането......пробвано е и при други и резултата е ясен за съжаление.

Коментар

Първоначално публикуван от brpi Преглед на мнение
                            Ами донякъде ще те изкара но не е решение...в тва масло дет го събирш в гаранция има прах ...все едно слагаш пясък в двигателя...
                            Покараи тъй и си изкараи масления филтър да видиш какъв кирпич е....
                            Нали не мислиш че само на теб ти се е случило това и ти първи си изобретил това със събирането......пробвано е и при други и резултата е ясен за съжаление.
                            Наистина си мислех, че съм първия... Прах, пренебрежимо малко може да има - маслото може да се замърси само по пътя му от набивката до дъното на камбаната, което е няколко сантиметра. Предполагам имаш предвид прах от съединителя че ще дойде. Като свалях картера, маховика гледан откъм двигателя не беше нито прашен, нито черен от маслото, изглеждаше нормален за детайл вътре в двигателя. Дори и да не го сипвам обратно, пак си е решение, не толкова ме дразни това, че доливам, колкото това, че цапам навсякъде...
                            По принцип още не съм му доливал от "изхвърленото". Утре ще взема да видя колко се е събрало след първата му разходка. Не знам... И без това тоя двигател ще се маха, един 147коня седи сега в мобилето в Бургас... Ама все не ми се почва...

А има ли решение въобще проблема?
                            Без лебедка, хептен...

0887 731062 - Цецо

Коментар

Е що не почна с новината че ще го махаш тоя мотор......

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X