Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Странно поведение на бензинов Фрилендер '98-ми набор

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Странно поведение на бензинов Фрилендер '98-ми набор

Днес ми се наложи да покарам малко Фрилендерчето на баща ми. Поводът беше смяна на гърнета, но забелязах една друга странност и искам да чуя мнение от патили по въпроса.
    За какво иде реч:
    При ускорение от място в момента на превключване от 1-ва на 2-ра скорост се усеща осезаемо "ритване" в задницата на колата. Говорим за ръчни скорости. Ще се опитам да го опиша "стъпка по стъпка":
    - ускорявам на 1-ва до около 3000-3200 оборота (колкото са повече оборотите, толкова по осезаем е проблемът)
    - в момента на натискане на съединителя, задницата се опитва да спре, доста рязко. Усеща се буквално като дръпване назад
    - включвам втора и отпускам съединителя - пак се усеща нещо като дръпване и колата продължава да ускорява нормално.
    Явлението се наблюдава само при превключване от 1-ва на 2-ра. При по-високите предавки няма и помен от него. Колата се движи нормално по инерция, така че съм склонен да изключа (поредния) проблем със спирачките.
    Възможно ли е явлението да е предизвикано по някакъв начин от вискомуфата и ако да - това симптом ли е за нейното лошо състояние и скорошна наложителна смяна?
    Стадо оФци води ожесточен спор дали вълците или чакалите го обичат повече...

От: Странно поведение на бензинов Фрилендер '98-ми набор

А дали просто все още не си придобил ,,усет за съединител"? Все пак колата не е твоя.
    Chevrolet Aveo, 1.2 - 4 х 4, почти
    „Ако Дракула беше веган, щеше да се казва - Брокула..."
    LZ1EMS

Коментар

Не виждам връзка с "усета за съединител". Това би било така, ако колата ми подскачаше напред при отпускане на съединителя. А тя прави точно обратното - дърпа назад при натискане на съединителя. Т.е. "нещо" задържа по ходовата част, и то само при по-рязко ускорение.

Коментар

Никой ли няма друго предположение?

Коментар

Естествено колега, възможно е да е проблем с виското, което в началото на движението на карданите да поема по-плавно натоварването а когато рязко промениш въздействието върху него(разбирай натискаш и отпускаш съединителя) системата кардан виско кардан диференциал да реагира така. В такъв случай първоначално ще ти се скапят тампоните на диференциала и висящите лагери на карданите (първо задния) и ако не вземеш мерки и раздатката. Има и вероятност да са само тампоните на диференциала които се скапват след по-смело оф роуд преживяване, в такъв случай целия ти заден мост ще випбира винаги при по-резки потегляния и спирания и евентуално ще се появят и шумове от потраквания в опорните точки на моста и купето. Дано съм бил полезен...
          Бог обича смелите, но води разумните....

Коментар

deja vu
            http://www.offroad-bulgaria.com/show...05#post1247005

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
            X