Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Land Rover Discovery II TD5, преден кардан

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Land Rover Discovery II TD5, преден кардан

Малко предистория:
    - преди около месец, едното от каретата на двойния джоинт спече:

правихме, к'вото правихме, ама нещо не го оправихме и след седмица каране пак сдаде багажа:

Това горното е снимка на която не обърнах внимание, че капачката е паднала и след 10-на км се чу фр-р-р-р .... добре, че кръстачката остана вътре иначе не ми се мисли какви поразии щяха да станат ...

Та, дойде новия (ужким Hardy Spicier - ама с лепенки на Britpart) - обилно гресирах при шлиците и предното каре, сложих го и след 24 часа се наложи да го свалям - не се траеше от вибрации - оказа се, че предното каре е спекло много яко - свалих предния yoke (дето е със шлиците) и сложих от стария - на този от новия, му смених карето, за всеки случай, но сега пак усещам лека вибрация - като давам газ, някъде около 60-70км/ч ...

Дали съм не му прецакал баланса с тази комбинаторика дето спретнах? Има ли смисъл да сложа обратно вече ремонтирания (ама забравих да го маркирам като го махах ...) Как да го нацеля? Дали да се пробвам така: свалям, въртя на 90 градуса и пак слагам, карам и така, докато го уцеля?

А може ли да е от нещо друго - разбит лагер или де да знам какво друго?
    Прикачени файлове
    Последно редактирано от damyan_rm; 20-04-10, 09:57.
    LR Disco II, Td5

До: Диско 2, преден кардан

Първоначално публикуван от damyan_rm Преглед на мнение
    ... свалям, въртя на 90 градуса и пак слагам, карам и така, докато го уцеля?
    Аз бих опитал. Правил съм го на друга кола и нещата се нормализираха.
    Nissan Qashqai 1.3 DDT

Коментар

Гледах как Фулдата сменяше моите карета. Явно въртенете му е цаката за напасването.
      Нещо интересно, при теб иглите са си още в гнездата при първия случай, а при мен бяха изпаднали, карето беще изтрило черупката на капачката и беше почнало да драска самото легло в кардана и един от болтовоте, които го държат. И въпреки тоя проблем само от време на време се чуваше виене, иначе колата вървеше без вибрации и проблеми. И аз извадих страшен късмет, че можеше да ми падне нейде кардана.
      LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
      www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Първоначално публикуван от damyan_rm Преглед на мнение
        ............ Дали да се пробвам така: свалям, въртя на 90 градуса и пак слагам, карам и така, докато го уцеля?

А може ли да е от нещо друго - разбит лагер или де да знам какво друго?
        Не е толкова просто. По скоро презацепваш на всеки шлиц.

Помнете: Карданите се бележат и при шлиците и на фланците !!!!

Всъщност неразбрах кое ще въртиш на 90о, фланците ли?

Може направо да занесеш кардана за баланс. На Божурище или в Симеоново. Само да не го оакат гроздовите повече.

ПП Има една вероятност да вибрира от тръгнал /или заминал/ лагер на раздатката, ама що се е появил след ремонта на кардана.

Коментар

Ех мааму стара...Иди си купи заден кардан за УАЗ и после да го скъсят малко. Ще трябва да смениш предния фланец. Единствено.
          Пък ако си намериш редукторни мостове от УАЗ на прилична цена, ще е най-добре

Коментар

Първоначално публикуван от c_gul Преглед на мнение

Може направо да занесеш кардана за баланс. На Божурище или в Симеоново. Само да не го оакат гроздовите повече.

ПП Има една вероятност да вибрира от тръгнал /или заминал/ лагер на раздатката, ама що се е появил след ремонта на кардана.

Така става. Аз накрая смених целия кардан. Кардана не може да се върти има засечка. Разбиват се иглените лаери в двойния кардан или там каквото има вътре в него. м/у 2-те карета.
            LR Disco II,'99,TD5,,HDC,ETC,R380,T-Max 9500,Safari,General AT,Light bar, CDL, 3" lift procomp
            LR Disco II,'02,TD5,SLS,ACE,HDC,ETC,ZF4HP
            [IMG]http://ftp.domainbg.com/SG/mydisco2logo.jpg[/IMG]

Коментар

Благодаря,

при по-внимателен оглед открих, че все пак си има маркировка - като поисъхне от дъждовете и се добера до канал, ще го наместя

LR Disco II, Td5

Коментар

Тая маркировката се прави обикновено с ножовка.

Коментар

Тъй, стана работата, ама чак след втория опит - канал не намерих, та му полегнах пред блока ...

Първо смених плъзгащия се йок, дето е със шлиците от стария кардан с вече ремонтирания. Оказа се, че стария съм го сложил както дойде т.е. някъде на 90гр. - та не случайно имах вибрации.

Отначало, ремонтирания го подравних, така че каретата в двата края на кардана да са еднакво ориентирани в една равнина - т.е. примерно, там където се закачат за кардана да се вертикални, а там където се закачат за фланците хоризонтални.
                  Та след първата манипулация, пак се оказа че има вибрация - усещаше се много по-слабо, при доста по-висока скорост и пак само при ускорение (даже само когато е по-рязко).

Вчера, след дъждовете, му легнах пак и след по-внимателен оглед разбрах от какво е - просто маркировката, дето е на горната снимка, трябва да е точно срещу липсващия канал от шлиците, от онези дето са в дългата част на кардана. Т.е. беше сложен точно на 180гр - обърнах го и всичко заспа .

Искам да отбележа, че и стария и новия кардан си имат маркировки на плъзгащите се йок-ове, но те са разположени на 90гр една спямо друга - съответно и липсващия канал на дългите части също е разположен с 90гр разлика. На новия маркировката е показана на снимката, а на стария е една наварена пъпка - ако се сетя ще я снимам. Това, за да се знае, че има разлика от кардан до кардан ...

И още нещо - първия път бутах колата напред-назад за да се добера до болтовете на кадрдана - ама после се сетих да вдигна предно ляво и нещата взеха та станаха доста по-лесно....

п.с. използвах ключове 9/16 - единя е лула другия отворен - купих си ги в ebay-а / много удобно е да имаш подходящите инструменти /
                  Последно редактирано от damyan_rm; 28-04-10, 12:15.
                  LR Disco II, Td5

Коментар

Дискавъри 2 кардани

Питането ми е свързано с неразбирането на нещо елементарно, в Rave cd предния кардан е поставен с двоиния джойнт към раздатката а при мен е обратно.
                    Има ли голямо значение как ще го поставя след като сменя каретата, за отделните детайли на самия кардан знам, че трябва да се внимава да не се разместват и завъртат един спрямо друг.
                    Последно редактирано от PETER PETRAKIEV; 20-01-11, 15:20.
                    Land Rover Discovery II 3,9 V8
                    Лада Нива 21214 1,7i

Коментар

От: Дискавъри 2 кардани

Първоначално публикуван от mkenzie Преглед на мнение
                      Питането ми е свързано с неразбирането на нещо елементарно, в Rave cd предния кардан е поставен с двоиния джойнт към раздатката а пти мен е обратно. Има ли голямо значение как ще го поставя след като сменя каретата, за отделните детайли на самия кардан знам, че трябва да се внимава да не се разместват и завъртат един спрямо друг.
                      Към раздатката е, провери си и лагелчето м/у двете карета.

http://www.okierover.com/discodriveshaft.htm

http://www.landroversonly.com/forums...35/index3.html
                      Прикачени файлове
                      Последно редактирано от PETER PETRAKIEV; 20-01-11, 15:46.
                      Land Rover Discovery:
                      - ... "Най-хубавото на тази джипка е, че като закъсаш, можеш да си седиш вътре комфортно.".
                      Land Rover, може да те закара навсякъде, но може и да не те върне!

Коментар

От: Land Rover Discovery II TD5, преден кардан

Днес като свалихме кардана се натъкнах на следната картинка

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:kare.jpg
Прегледи:1
Размер:264.9 КБ
ID:5245739

Взех карето от авто+ "GKN U110" на цена 27лв.
                        Благодаря на колегата damyan_rm за размера и модела.
                        Последно редактирано от PETER PETRAKIEV; 22-01-11, 10:40.
                        Лада Нива 21214 1,7i

Коментар

От: До: Диско 2, преден кардан

Първоначално публикуван от c_gul Преглед на мнение

Имам два въпроса.
                          1.Карданите белязани ли са или преди ремонта е добре да се бележат?
                          2.Къде в Божурище се прави баланс - координати?
                          Благодаря предварително
                          Диско 300TDI
                          Scott Purgatory
                          0889 84 6161

Коментар

Първоначално публикуван от boro07 Преглед на мнение
                            Имам два въпроса.
                            Благодаря предварително

Белязани са но доколкото аз съм забелязал белезите обикновено са различни и вървят с някакъв ъгъл помежду си, така че ако решиш да го сваляш го отбележи по цялата му дължина от раздаткат до диференциала. Аз правя маркери с флекса с тънак диск като внимавам да не задълбавам макар, че е по-правилно да се ползва център и чук.
                            Лада Нива 21214 1,7i

Коментар

Първоначално публикуван от boro07 Преглед на мнение
                              Имам два въпроса.
                              Благодаря предварително
                              Бележат се с ножовка или перманенен маркер. Ако се спази зацепването, принципно няма нужда от баланс, защото карданите са къси.
                              Иначе работилницата за баланс е преди Метро на 200-300 м от страната на Метро. Има един червен кардан за реклама, закачен над банкета.

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 117,215 в 10:38 на 20-06-26.

Зареждам...
                              X