Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Диско 2 - не работи подгряването

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Диско 2 - не работи подгряването

Здравейте колеги, аз съм щастлив собственик на Диско 2 от няколко месеца, но се нуждая вече от Вашата помощ. Направи ми впечатление, че Диското от известно време не подгрява - не свети и лампата за подгряване. Странно е, защото винаги досега подгряваше, дори когато навън температурите бяха +10 +15°С, просто интервала беше по-къс. Предположих, че като е по-топло, може да не е необходимо и ECM-a да не вкл. подгряване. Все пак е common rail и може да не е нужно. Но в момента температурите са -3 -5° и подгряване все още няма. А преди имаше. Търсих информация за подобен проблем по форуми, в Интернет, но това което намерих и проверих не даде резултат. Иначе джипката си пали както с подгряване.
    Ето какво опитах:
    1. Проверка на предпазител и реле - предп. е здрав, релето размених с друго такова - без резултат. Интерсеното е че при подаване на контакт релето си включва и след 5-10 секунди изключва, това е по усет при допир.
    2. Проверка за изгоряла лампичка на таблото - да ама там е със светодиод и той е здрав, тествах го с мултицета - кой да ми каже, поне сега знам как се разглабя.
    3. Проверка на напрежение към подгряващи свещи при контакт - тц, няма никой.
    4. Проверка на датчика за температурата в охл. система - според мен работи, защото след замерване в топло и студено състояние съпротивлението се променяше, а при махнат куплунг светваше черв. лампичка на температурата.
    5. Проверка за наличие на масло в червения куплунг на ECU - имаше съвсем малко, но го почистих много добре - без резултат.
    6. Преглед на всички куплунзи (доста са) от и към BCU и другите компове - дясната колона под таблото.
    7. Преглед на всички куплунзи под таблото с предпазителите и релетата отпред в моторното - без резултат.

Моля помагайте.
    LR Disco II 99 - TD5
    www.lre-bulgaria.org

До: Диско 2 - не работи подгряването

Ако всичко с бушониерата и куплунга на горв. компютър е наред то тогава залагам на температурен датчик.Перките включиха ли се когато извади куплунга му?

Коментар

Здравей mumbler, ще проверя утре отново, ще махна куплунга на датчика при работещ двигател, тъй като аз видях, че червената лампичка светна постоянно само при подаден контакт и не съм палил. Що се отнася до куплунга на ECU-то аз смятам, че имаше малко масло вътре, но може и то да е било достатъчно за да прецака компа. Ако има проблем с ECU-то ще се хване ли на Роваком-а? При диагностиката която направихме в Севлиево, ако си спомняш, в компа излезе бензинов мотор а той е дизелов, други разни странни писанки и някогашни грешки при 4-ти инжектор. Е ли е възможно да са свързани нещата и наистина да е прецакан компа?
      LR Disco II 99 - TD5
      www.lre-bulgaria.org

Коментар

С Ровакома можем принудително да подгреем(през ECUто) и ще си покаже ако проблема е в него(съмнява ме).Глупостите които четохме бяха записани в BCUто(компютъра за купето) и той не участва в подгряването(или индикирането му).Продължавам да си мисля за проблем с температурния датчик(основния информатор за нуждата и времето за подгряване командвано от ECUто).

Коментар

Утре сутрин ще пробвам да махна куплунга при работещ двигател. Значи трябва да включи перките като го махна, така ли?! Иначе по какъв друг начин да разбера този датчик проблемен ли е или не? Да го сменя с нов май ще е най-добре. Той не ще да е скъп, но дали ще намеря в БГ!
          LR Disco II 99 - TD5
          www.lre-bulgaria.org

Коментар

Свери стойностите на датчика при различните температури.По спомен при откачен датчик перките се палеха принудително.Дали обаче спомените ми са от Диско2
            Прикачени файлове

Коментар

Добро утро, нямаше нужда да го вадя, перките се бяха включили. Все пак го извадих, но освен, че стрелката на темп. падна и светна малката червена лампичка друго не стана. Това след 3 км пробег, след като оставих малкия на градина. Температурата по показание беше отлепила няколко милиметра. Ще го сменя по възможност днес. Гледам, че Wildrover-ите от Момин сбор имат такъв датчик, освен да паля и до ходя до там.
              LR Disco II 99 - TD5
              www.lre-bulgaria.org

Коментар

Смених температурен датчик, който открих чисто нов, дори съвсем същия на BOSH, като резултата е без никакъв ефект. Дори замерих стария за да видя какво ще покаже - 1820 ома при сравнително студен двигател около 25 градуса, което е съвсем нормално показание според таблицата. След неколкочасово мерене на трасето от темп. датчик до ECU, от ECU до релето, от релето до свещите, се оказа, че подгряване има, но не се отразява на таблото. Също така странното е, че със запалването се включва и перката на вентилатора отпред. Отбелязвам, че климатика не е пуснат! Работата взе все повече да намирисва на проблем с ECU-то. Сега малко ще поработя след което ще се заровя в ел. схеми на Rave-a за да проверя аджеба кой комп. трябва да включи индикаторната лампа на таблото.

Колеги помагайте със съвети къде да търся проблема.
                LR Disco II 99 - TD5
                www.lre-bulgaria.org

Коментар

Още нещо забелязах на което не бях обърнал внимание. Лампата за наличие на вода в горивото (до тази за подгряването) също не свети а трябва да светва при контакт за три секунди. Та проблемът е вече малко по-различен от първоначално описания или

1. При подаване на контакт не светват лампите за подгряване и тази за наличност на вода в горивото. Иначе подгряване има, просто няма индикация за това.
                  2. Едновременно със стартиране на двигателя се включва и перката на вентилатора.
                  LR Disco II 99 - TD5
                  www.lre-bulgaria.org

Коментар

Няма ли случайно да идваш до София?

Коментар

Има ли проблеми при паленето?
                      Грандоман WJ 3.1 QD

Коментар

Здравей Mumbler, явно ще трябва да дойда до София, но въпросът е кога. Ще помисля кога да стане и ще ти звънна да го съгласуваме. Той моя кумец Митко от Бистрица ми даде номера ти. Ще трябва да се подготвя и с някой лев повече за всеки случай, евентуално ако се наложи за ECU от моргата. Така и така ще идвам ако проблемът е наистина в комп-а направо да го сменяваме.

Първоначално публикуван от buysell Преглед на мнение
                        Има ли проблеми при паленето?
                        Джипката си пали без проблем, но както стана ясно подгряването си работи, просто не се индикира на таблото.
                        Последно редактирано от PETER PETRAKIEV; 12-03-10, 07:24.
                        LR Disco II 99 - TD5
                        www.lre-bulgaria.org

Коментар

Има голяма вероятност проблема все пак да се окаже в настройките на BCUто(компютъра за купето,таблото и т.н.).Изпратиха ми pach за програмата след като направих запитване за проблема който имаш и настройките които бяха записани в компютъра за купето.Да се надяваме че проблема ще се окаже безплатен за отстраняване и за всичко да е виновен софтуера (версията записана в BCUто).

Коментар

Това е добра новина . Ще се опитам още другата седмица да организирам идване до София.
                            LR Disco II 99 - TD5
                            www.lre-bulgaria.org

Коментар

Благодарности на колегата mumbler, след разходка до София и малко човъркане из BCU-то с Rovacom-а, всички лампи светнаха. Сега вече спя спокойно !
                              LR Disco II 99 - TD5
                              www.lre-bulgaria.org

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X