Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Информативно: Kакви са нормалните обороти на предавките на Freelander TDI?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Информативно: Kакви са нормалните обороти на предавките на Freelander TDI?

Въпросът ми е провокиран от тема в под-форум-а на OPEL.
    Та, какви са допустимите обороти за щадяща работа на двигателя на Free-то на съответните скоростни предавки Предполагам, че има разлика между дизеловия и бензинов вариант, а между TD4 и Rover ДВГ
    Chevrolet Aveo, 1.2 - 4 х 4, почти
    „Ако Дракула беше веган, щеше да се казва - Брокула..."
    LZ1EMS

До: Информативно: какави са нормалните обороти на предавките на Freelander TDI?

АЗ съм с двигател 2000 TDI на РОВЪР и според мен 3000 оборота са напълно достатъчни за ускорение при смяна на предавките. На 5-а при 3000 достига 110-115 км/ч., която е нормална скорост за фрилендъра.За по-бързо изпреварване може да отиде до 3500, при положение, че червената зона е от 4500 об. мисля , че е нормално.Под 2000 не е добре на 3,4,5,предавка за турбината.
    FREELANDER 2000 TDI 1999 г.

Коментар

Т.е. предавка да се сменя на 2500 оборота - така ли Като се замисля доста често карам на 1500 на 3, 4 и 5-та предавки...
      LZ1EMS

Коментар

АЗ ускорявам на3,4 до 3000 и като превключа пада до 2000 и така не губи мощност.Под 2000 турбината няма нормална работа и мисля,че не добре да работи под тези обороти.

Коментар

Първоначално публикуван от RODJER009 Преглед на мнение
          Под 2000 турбината няма нормална работа и мисля,че не добре да работи под тези обороти.
          Може ли малко приложна механика информативно Вечният въпрос ,,защо"
          LZ1EMS

Коментар

До: Информативно: Kакви са нормалните обороти на предавките на Freelander TDI?

При моето диско удобен диапазон за смяна на скоростите е 1500-2500... Под 1500 4 и 5та не поемат изобщо, а 3-та няма тяга, 1-ва и 2-ра са ок и под 1500... Около 2000 сменям принципно, 2500-3000 ако нещо се зоря, може и нагоре, но хмм... Бензиновите двигатели, поне повечето /и особено тези, които аз съм карал/ под 2000 оборота са пълна скръб... като повечето дизели над 3000 . Всяко правило си има изключенията, но при дизел сложен на фри, което си е леко купе що годе, смятам 1500-3000 за гдиапазон, в който свободно може да се сменят предавките...

Коментар

И аз така я усещам колата - около 2000/мин има нужда от смяна. Нещо не мога да усетя, че 3000/мин са оборотите на дизел за смяна на предавката или греша
              LZ1EMS

Коментар

За мен нормално е да се сменят предавките при тези обороти при които двг достига мах въртящ момент.
                За 300 Tdi това са 1750 об/мин
                Нормално е за турбо дизела старите и най - новите модели да се подава и повече газ при тръгване, т.е. да не се ускорява със зацепен съединител. Има един вид двуделни маховици (на LR не знам какви са) които буквално се скапват при тръгване с малко газ.
                На VAG TDI двигателите са с такива и аз като притежател и на Фабия спазвам това правило.
                На моя 300 Tdi му подавам и малко междинна газ при смяна на предавките, защото понякога съединителя зацепва с удар, доста опасен за СК
                Турбото по правило си иска "издухване" за да се изчистят насъбраните сажди, така че от време на време каране на 3000 об/мин си е направо полезно, след това естествено иска охлаждане - работа на празни обороти или изключване от предавка.
                Не бързай ако искаш да стигнеш

Коментар

3000 става, но не му е силата. Моето 200тди над 4000 съм го качвал няколко пъти с форсаж, но без скорост, на място. Като цяло над 2500 ходя само спорадично, а смяната на скорости 95% от времето осъществявам около 2000 оборота... Все пак зависи дали се ускоряваме по равно или катерим/спускаме. Все пак моята турбинка си попийва масълце, та много не юркам в оборотите, които тя захапва, та до 2000, тъкмо да се пусне леко /турбината/ и сменям...

Коментар

Както каза колегата Насов , зависи по какъв наклон ускоряваме и с какъв товар сме.Не е задължително всеки път да вдигаме макс. обороти, но ДВГ си го показва.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                    X