Обява

Свий
Няма добавени обяви.

И аз открих голямото "Disco"!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• И аз открих голямото "Disco"!

Здравейте, колеги! Да се похваля (и оплача) и аз. От седмица съм собственик на Land Rover Discovery 1 200 tdi. Не мислех да взимам толкова голям "джип", бях се ориентирал към Feroza, Vitara или Frontera Sport, но Disco-то ми дойде изгодно и не издържах. Сега се опитвам да преценя дали ми е необходим чак такъв камион, че да си го стягам, или да му се порадвам малко и да го пусна да се продава. Удоволствието да караш истински всъдеход е голямо, въпреки че на асфалт е доста муден (предишната ми кола беше Audi B4 Quattro, 137 к.с. и сега ми е малко трудно да се адаптирам), но ако ме слуша ще си го оставя. Колата е с 5 вр., ролбари, перфектно работещ климатик (на което много държах), аларма, стерео уредба, централно заключване, малко електрически глезотии, лети джанти и втори комплект гуми.
    Вчера засякох разхода за първи път - при смесено каране (извън градско с 90-100 км./ч. и климатик, градско, лек off-road), за 417 км., успя да побере 37 л. нафта. По-малко от 9/100, резултат от който мисля, че мога да съм единствено доволен! Досега не съм забелязал проблеми по двигателя и свързаните с него системи, трансмисията, управлението и окачването.
    Забележки разбира се има. Дъното на купето (каросерията) е заминало, колата е внос от Австрия, корозията присъства щедро. Външните панели и части обаче са в добро състояние, почти няма проблеми с тях. Което е по-важното - по рамата също няма поражения. Разбира се ако се мине с песъкоструйка, ще се покажат скрити "тайни", но поне засега не съм забелязал притеснителни признаци. Срещнах доста мнения във форума, които и аз споделям, че единствения начин за трайна победа над корозията е и най-скъпият - разделяне на купето от шасито, разкачване на всичко, обработка на повредените повърхности отвътре и от вън, изкърпване, грундиране, боядисване. Този вариант ще планирам, ако реша да си я оставям. Имам и крив спирачен диск (още не съм разбрал кой точно, вероятно отпред), при спиране педала на спирачката рита, като при включен ABS, с какъвто колата за съжаление не разполага. Ръчната спирачка също не работи, още не съм си играл да разбера защо. Тези проблеми при всички случай ще ги оправям, най-важните системи във всеки автомобил са спирачната и кормилната (и двойното предаване ) - с тях всичко трябва да бъде ОК! Не ми стана съвсем ясно обаче как стои въпросът с блокирането на крайните диференциали (централният е ясен), доколкото разбрах, най доброто на което мога да се надявам е да са LSD?! Винаги ли са такива, тоест, стандартно ли е за модела? Ако да, и на двата моста, или само отзад? Малко ме разочарова липсата на ръчно блокиране на задния диференциал, човек очаква да го види в Land Rover, след като го има в Audi, но както и да е. Повече ме озадачават и притесняват други неща (може би защото не мога съвсем да си ги обясня):
    1. Свети ми лампата за зареждане на акумулатора, но проблемът не е в зареждането, измерих го - дава перфектни 14 v. на празен ход. Но пък и лампата не е съвсем неадекватна - на място едва примигва, а с увеличаване на скоростта и включените консуматори започва да грее все по-бодро?!
    2. Странно се държи и лампата за налягане на маслото. При студен двигател няма проблем. При топъл двигател обаче, примигва или направо светва на празен ход на двигателя. При подаване на газ угасва веднага. Маслото е Liqui Molly 15W40 и е на максимума! Мислех си, тъй като и двете лампи не се държат адекватно а датчиците им очевидно не са отказали, дали е възможно проблемът да е в таблото, да има някакъв стабилизатор на напрежението, или пък не добра маса?! И още нещо ме озадачи:
    3. Вчера при прехвърлянето в КАТ, естествено свериха номерата на рамата и двигателя. Номерът на рамата е щампован от дясно в предната част, до спирачните маркучета на предно дясно колело. Цифрите обаче са някак си много плитки, ако не знаехме, че е там, нямаше да го намериме въобще. Половин час трих с шкурка тиня и ръжда, и накрая се появи дотолкова, че да може да се прочете, ако човек го гледа от някъде и го сверява, иначе пак не беше много ясен. Очевидно не е пренабиван, трих оригинална боя и ръждата беше доста стара като по цялата рама, макар и повърхностна, а пък и ако беше пренабиван щеше да е доста по-ясен всъщност?! Затова и нямах проблем с пререгистрацията, но въпреки всичко ми се струва странно?! Колеги с Disco 1, при вас така ли е?
    Засега тези три неща ме изпълват с недоумение, ако някой има някаква идея, моля да я сподели, ще съм много благодарен! За напред ще обменяме информация, ще се опитвам и аз да съм полезен!
    088/при нужда от помощ, или компания за бира/7908759

До: И аз открих голямото "Disco"!

Тъй като явно не ти се занимава да търсиш из форума какво е задвижването и как стоят нещата с диференциалите, имаш един единствен бонус и той ще е само един.
    Т.е. сега ще ти кажа как стоят нещата, обаче ти ще обещаеш в бъдеще да търсиш повече из форума, тъй като този въпрос е коментиран безброй много пъти. Другият път като зададеш въпрос, който е коментиран ти обещавам, че модераторите няма да ти простят.

Та така, за диференциалите. Диското е с постоянно задвижване на 4-те колела и има 3 диференциала. С малкия лост можеш да заключваш единствено средния (междуосевия) диференциал. Модела стандартно няма никакви други блокировки на преден или заден диф. LSD също няма никъде, не се и надявай да има.
    Лампата на динамото е класическа повреда по нашите машини, аз съм карал 2 такива и на двете ми прави този номер. И до ден днешен ми светка лампата на динамото. Повредата обикновено е в един диод, някъде из алтернатора. Не е в таблото.
    Другото с лампата на маслото е по-притеснително. Можеш да се опиташ да замериш налягането на маслото по някакъв начин в някой сервиз да се види дали самия датчик не е дал фира или пък направо да го смениш с нов. Ако не е това, лошо. По поведението на лампата съдя, че повреда нямаш в таблото и ел. инсталацията.

Поздрави.
    Клуб Ленд Ровър Ентусиастс България
    LR Discovery 1, 1993, 200 TDI с разбит лагер на раздатката към преден кардан 23.10.2009
    Да живееш над възможностите си води до зависимости вместо до независимост.

Коментар

Не си прав, колега, доста търсих във форума! Ето кое мнение ме е заблудило: ...А това че се въртят двете задни - просто са попаднали на настилка с еднакво сцепление или имаш допълнителен блокаж вероятно с ограничено приплъзване или някакъв друг в задния диф... Предполагам, че можеш да се сетиш чие е мнението?! Или да пусна и линк към темата?
      Както и да е - не сме се разбрали, лошо няма! При всички случай е разочароващо, остави че няма ръчен блокаж на задния диференциал, сега излиза, че всъщност няма никакъв! Не го очаквах от фирма, която се е посветила на автомобилите с повишена проходимост. Ще се монтира допълнително, ако остане за мене.
      А за диода в алтернатора може ли малко допълнителна информация, бих го сменил, ако е възможно?!
      Ако допуснеме, че датчика за налягане на маслото си е наред и при условие, че има достатъчно масло, какво остава - маслената помпа? Неподходящ вискозитет на маслото?

Коментар

Добре дошъл в лудницата! Не очаквай бегачка от Диско1, особено с 200 мотора. 114 коня на близо 2 тона тегло самоналагат изводи. Иначе извън пътя е в стихията си. Австрийската кошница /като мойта и на Насов/ има добри и лоши страни. Добрата е, че не е карана от южняци /италианци, испанци, българи и друга емоционална и безотговорна паплач/ и колите са що-годе поддържани . Лошата страна е корозията. Моят номер на шасито го търсихме в КАТ 40 минути, даже си помислих, че търсят наркотици
        Каналджията ми каза: "вземи го намажи с грес, че съвсем ще изчезне".
        Един тенекеджиски съвет: Погледни пода на багажника в частта над резонаторното гърне. Да не се чудиш после каква е тая вода в багажното отделение.

Ха честито! Че малоумниците малко останахме.
        За жалост продадох старото муле след 12 годишна езда. Утехата е, че отива при ловец.

Коментар

Ха честито и от мен ,а Радо е прав:поразрови се малко повече и горе долу ще влезнеш в час,а за налягането на маслото най добре го замерете с допълнителен манометър на маслената магистрала. Успех и хиляди безаварийни
          И СНИМКИ.
          Последно редактирано от Бате Мите; 16-07-09, 16:45. Причина: допълнение
          [SIGPIC][/SIGPIC]
          DISCO 1-200TDI-бял...

Коментар

Честито и дано си паснете! Блокажът и бавните стигат, ако няма да правиш супер изпълнения. Другите може и да имат фабрично повече, но това е защото им трябва

Първоначално публикуван от c_gul Преглед на мнение
            Добре дошъл в лудницата! Не очаквай бегачка от Диско1, особено с 200 мотора. ... Австрийската кошница /като мойта и на Насов/ има добри и лоши страни.
            ....
            Моето е от Германия и е доста ръждиво също, но го боря малко по малко с вюрт, старо двигателно масло и други глезотии

Коментар

Да ти е честит звера и не се плаши вЕрно добиче е!
              Да те води кадето поискаш и да те връща.Много безавариини!
              <Land Rover Discovery 300 tdi> <Bearmach/Pro Comp 2"> <Extreme Evolution 32">http://arhangel.run-bg.com/bg/index.pl

Коментар

Колега честито,

Аз ще пиша само по въпросът с лампата
                Истината е че съм има подобен проблем с кола, когато маслото е студено
                помпата вдига по високо налягане но в момента в който се стопли (разбие) налягането пада и от там присветването на лампата в ниски
                Аз бих ти пожелал проблема да е в помпата но вероятноста е малка
                1. бих сменил маслото ако не е
                2. мерене на налягането (както са написали по горе)

Успех
                леле от турбо интеграле на Range Rovar Стрес Голям

Коментар

Честито за машината!
                  За алтернатора погледни тази тема, възможно е това да е решението. И при мен лампата се държеше по същия начин. Измери напрежението при включени консуматори (дълги, климатик, чистачки) и виж дали държи 13,8V. Ако не, отваряй смело
                  A Land Rover would never turn up to collect an Oscar.

Коментар

Първоначално публикуван от The Namesake Преглед на мнение
                    При всички случай е разочароващо, остави че няма ръчен блокаж на задния диференциал, сега излиза, че всъщност няма никакъв! Не го очаквах от фирма, която се е посветила на автомобилите с повишена проходимост. Ще се монтира допълнително, ако остане за мене.
                    Е стига де, нали ти казах че има блокаж на междуосевия диференциал. Не е като да няма никакъв.
                    А блокаж на заден диференциал ти трябва само ако го използваш за много Hard изпълнения или за състезания, иначе е излишно, но това си е мое мнение.
                    Клуб Ленд Ровър Ентусиастс България
                    LR Discovery 1, 1993, 200 TDI с разбит лагер на раздатката към преден кардан 23.10.2009
                    Да живееш над възможностите си води до зависимости вместо до независимост.

Коментар

Честито! Напред и нагоре!
                      Стихията на Диско-то е извън пътя. Там, където другите подскачат по дупките и водачите им са принудени да натискат безброй копчета за да ги накарат да вървят, Диско-то иска само бавни и блокиран междуосев диференциал - вози като лодка и върви, понякога и с гуми за мъгла.
                      За лампата на динамото - причината може и да е в контактите й. За лампата за маслото.....маслото ти е добро ( и аз карам с такова без доливане от смяна до смяна), ако не е датчика...кофти..по-вероятно е налягането да пада от увеличени хлабини - в лагерите на коляновия вал, в лагерите на разпределителния вал...
                      00359893488603

....нямам си вече LR...

Коментар

Честито и от мен!Липсата на блокаж на мостовете се компенсира до голяма степен от отличните ходове на окачването!И както Радо спомена,ако не го завираш там където не му е мястото,липсата е минимална.Милион безаварийни!
                        Виден столичен ихтиолог

Коментар

Първоначално публикуван от Радослав Райчев Преглед на мнение
                          Е стига де, нали ти казах че има блокаж на междуосевия диференциал. Не е като да няма никакъв.
                          А блокаж на заден диференциал ти трябва само ако го използваш за много Hard изпълнения или за състезания, иначе е излишно, но това си е мое мнение.
                          Така както съм го написал, очевидно се получава двусмислено и не се разбира какво имам пред вид - то е ясно, че централния диференциал се блокира, иначе що за всъдеход ще е - едно превъртяло колело и остава на място! Разочароващо е, че няма никакъв блокаж НА ЗАДНИЯ диференциал, при условие, че до скоро го имах на разположение в лек автомобил. Но в интерес на истината никъде не ми е трябвал, въпреки че зимата се метках у най-големите преспи без да ми мигне окото!

Коментар

Първоначално публикуван от zlatoto_zd Преглед на мнение
                            Честито! Напред и нагоре!
                            Стихията на Диско-то е извън пътя. Там, където другите подскачат по дупките и водачите им са принудени да натискат безброй копчета за да ги накарат да вървят, Диско-то иска само бавни и блокиран междуосев диференциал - вози като лодка и върви, понякога и с гуми за мъгла.
                            За лампата на динамото - причината може и да е в контактите й. За лампата за маслото.....маслото ти е добро ( и аз карам с такова без доливане от смяна до смяна), ако не е датчика...кофти..по-вероятно е налягането да пада от увеличени хлабини - в лагерите на коляновия вал, в лагерите на разпределителния вал...
                            И аз за хлабини на лагерите си мислех (и опасявах от)... Човекът, който винаги ми е оправял колите, се прибира от море след около седмица. Вече се оговорихме да измериме налягането като се прибере, а и да погледне и останалите проблеми. Така че, съвсем скоро ще има резултат.

Коментар

Честито и от мен!
                              Само радости да ти носи!
                              За блокажите - аз все още блокаж не съм използвал, въпреки, че съм с изтъркани зимни гуми, т.е абсолютно неподходящи за офф.
                              Та покарай го малко и сам ще се убедиш, че не е болка за умиралка това, че няма блокаж на задния диф.
                              Не бързай ако искаш да стигнеш

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X