Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Какви масла за LR Disco 2.5 TDI 1996 автоматик ?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Какви масла за LR Disco 2.5 TDI 1996 автоматик ?

Здравеите - от една седмица съм собственик на LR Disco 2.5 TDI 1996, с автоматична скоростна кутия. колата преди е била на фирма и общо взето е поддържана на границите на доброто състояние. смени са амортисьори, накладки, акомулатор, фрикционен съединител, но има доста дребни забележки като при служебно карана кола. Имам следните питания:
    1. С какво масло се кара този двигател по форума видях някъде че е 10/W40, но каква марка?
    2. Какво масло се слага в автоматичната кутия може ли да се долива с кое и дае ATF?
    3. Какво масло се слага в диференциалите?
    4. Каква може да е причината за греене на указателната лента до лоста за превключване на автоматика?
    Благодаря предварително
    Toyota Hilux 3.0 D4D 2008
    Discovery 2.5 TD5 2000 EX
    Land Rover Discovery 2.5 TDI 1996 EX

Колега честито.Много безаварийни километри.По отношение на маслото:
    1/в двигателя според мен се налива масло с вискозитет според пробега и износването на мотора,тоест при по-износен мотор би следвало да наливаш по-гъсто масло.През лятото ,тъй като е доста горещо а това води до втечняване на маслото ,за да не ти дава разход на масло е добре също да наливаш по-гъсто масло/15w40/.А съответно зимата при ниските температури маслото се сгъстява и е по-добре да е по рядко/10w40/
    2/за скор. к-я според мен няма значение на коя марка ще наливаш,но гледай да е квалитетно напр. Кастрол или нещо такова.Провери само какъв клас трябва да бъде ,което можеш да направиш във всеки магазин за авточасти.И един съвет,тъй като маслото в скор.к-я трябва да се сменя на оределен пробег,а никой няма да ти каже със сигурност дали въобще е сменяно от както е станало кола...просто го смени а не го доливай,за да си сигурен че мазането е добро и го следи винаги да е на необходимото ниво.
    И накрая виж дали това греене не е заради осветлението на указателната лента.Преди карах Фолцваген автоматик и моята грееше точно заради крушка осветяваща лентата.Успех.Чао
    NISSAN FOREVER
    -----------------------------------------------------------------------------
    Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!

Коментар

Barbaron,

Определено се присъединявам към мнението на lubashki777. Смени си масла и течности навсякъде, не се занимавай с глупости. Маслото в скоростите се сменя на ~50.000км., което в най-честия случай е две години. Маниаците си го сменят годишно.

Ето и малко информация за масла и вместимости:
      Мотор:
      студен климат 5W30; умерен климат 10W40 (или 15W40), топъл климат 20W50; класификация на маслото по API/ ACEA: CF/B2-96; вместимост 7л.

Скорости:
      SAE: ATF M2C33; Тип (за автоматик) Dexron IID; вместимост 2.7л.

Диференциали:
      SAE: 85W90 (провери все пак, данните на различни места са различни), вместимост 1.7л. (и отпред и отзад). За раздатката нямам инфо, но едва ли е повече от 2л. и там.

След това имаш охлаждане - 12л. антифриз, спирачна течност (DOT 4 или DOT 5, но не DOT 5.1), масло за сервото (Dexron II) - 3.4л. и май това е.

Успех и честито!

П.П. Би ли споделил впечатления как се чувства автоматика с този мотор (не съм карал)? В смисъл как е на каране? Куц кон ли е или става? По мои бегли наблюдения автоматик с малък мотор е кофти...

Коментар

Първоначално публикуван от Yaro
        (DOT 4 или DOT 5, но не DOT 5.1),
        Защо не и 5.01 ?
        Според мен това е една от най добрите течности !
        LZ1HKW
        Реглаж на преден и заден мост
        My Jeep is not an SUV ..... your SUV is not a Jeep

Коментар

Благодаря за съветите.
          Според представител на фирмата предишен собственик колата е на 70,000 км (не знам колко може да е вярно и може ли да се провери ако се закачи на компютър), твърдят, че е карана само събота-неделя на риба от шефа на фирмата. дадоха ми сервизни документи от Дарукар и Мото пфое където се вижда на какви километри са сменяни масла, филтри, накладки и др.
          Относно съвета за маслата - ще сменя всичко за да си знам, че всичко е ОК. Ще сменя и всички ремъци и ролки.
          Относно автоматика - Yaro и аз нямям опит, но в неделя след като и смених гърнетата (бяха много, ама много зле) не издържах и се качих да я пробвам в Балкана - без проблем само на положение H се изкатерих по едни отвратителни дърварски пътища и кози пътеки на 1,700 м надморско ниво, без двигателя да загрее и без да мина 1,500 оборота. На шосе набира добре, някъде около 2000 об. се включва турбото и бързо почва да реди предавките. Не съм вдигал повече от 110 км/ч, просто нямъше къде, но ще я пробвам на магистралата и ще Ви кажа. В града се държи много добре. По борсите в Германия можеби 70% от LR Disco 2.5 TDI са с автоматични скорости.

Какво ви е мнението за Леви? Мой приятел също собственник на LR Disko ми го препоръча - имал връзки с една кака там и ми обеща добри цени за части и труд при ремонта

Коментар

Първоначално публикуван от Barbaron
            ...Какво ви е мнението за Леви? Мой приятел също собственник на LR Disko ми го препоръча - имал връзки с една кака там и ми обеща добри цени за части и труд при ремонта
            За части втора ръка е ОК..

Коментар

А за преглед и ремонт при тях - смяна масла, филтри, ремъци, ролки, как ще е? да не ми пуснат нещо втора врътка?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
              X