Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Различни гуми ЛР Дискавъри

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Различни гуми ЛР Дискавъри

На 25,01,2009 ми се наложи да качвам едно баирче в Стара планина. Предположих, че горе все още има сняг и взех веригите. Гумите ми са чисто зимни Бриджстоун 215/80/16. Оказа се, че сняг няма, но има доста рядка кал. Та на това баирче, около 40 м.при стръмен наклон, едва успях да изкача - с връщане, засилки, блокаж и избиране на местенца, където скалата е по-оголена, т.е. няма кал. За връщането реших - смених само задните две гуми с Малатеста Кобра за кал /регенерат/ същия размер.
    Та въпросът ми е - да ги оставя ли така до пролетта- налага ми се всяка седмица да ходя до това място. Ще имам ли проблем на асфалта - различно спецпление, различен грайфер, вид на каучука и пр.
    Благодаря за евентуални мнения.
    Поздрави.
    Владо Рангелов
    Land Rover Discovery 1-300tdi

До: Различни гуми ЛР Дискавъри

Възможно е да караш с различни гуми но само за кратко време.
    Когато гумите ти са различни на двата моста, много усилено работи средния (междуосевия) диференциал, а той не обича да работи толкова много.
    Възможно е да се появят проблеми с междуосевия диференциал.

Темата е дъвкана многократно и за повече информация потърси по-подробно. Писано е десетки страници.
    Клуб Ленд Ровър Ентусиастс България
    LR Discovery 1, 1993, 200 TDI с разбит лагер на раздатката към преден кардан 23.10.2009
    Да живееш над възможностите си води до зависимости вместо до независимост.

Коментар

Възможни са проблеми с управлението/поведението. Диференциалите не ги мисли толкова, само гледай да са пълни с масло. Особено раздатката.
      Но горното да не се разбира като "карай, нямаш ядове"

Коментар

Аз не бих рискувал, ремонтите може да струват повече от чифт BFG A/T, които биха ти служили достатъчно добре, целогодишно...

Коментар

Да.
          А ако едниния чифт са копачки(напр. задните), а другите асвалтови, понякога се получават смешни ситуации. Ще трябва да ръчкаш блокажа.

Коментар

Първоначално публикуван от Рашконти Преглед на мнение
            ... смених само задните две гуми с Малатеста Кобра за кал /регенерат/ същия размер.
            Та въпросът ми е - да ги оставя ли така до пролетта ...
            Освен всичко друго, Кобри-те са OK за кал, ама какво правиш като пак падне сняг?
            Ние не сме неутрални!

Коментар

Освен това еднакви размери звучи двусмислено, особено ако става дума за регенерати. Ползвай рулетката, щото може да се окаже, че регенератите са бая по-големшки/или мънички/. Не мисля, че си струва, или сложи и отред каквото си сложил отзад. То бая почна да затопля. От друга страна, аз бих се занимавал да сменям гумите дори само за едното ходене по кал. Ако имам зимни, летни и за черно, то е ясно, че трябва да слагаш гуми, спрямо настилката...

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                Освен всичко друго, Кобри-те са OK за кал, ама какво правиш като пак падне сняг?
                Абе те на неотъпкан сняг добре ама на лед майко мила как съм патил.
                [SIGPIC][/SIGPIC]

Коментар

Благодаря за съветите. Допълвам:
                  1. Мерих с рулетка и сравних размерите - еднакви са- с разлика от 0.5 см.
                  2. До момента не съм усетил разлика в управлението на асфалт, но пък и аз карам с доста умерена скорост- никога повече от 90 км/час.
                  3. Не разбирам защо междинния диференциал се натоварва повече - та нали точно това му е ролята - да изравнява разликите между предния и задния мост. Това ми звучи като "старайте да карате без да завивате, защото ще натоварите повече междинния деференциал ".
                  4. Двете зимни гуми, които свалих, си ги карам отзад в багажника. Ако падне чак толкова сняг и се заледи, сменям обратно.
                  Поздрави
                  Владо Рангелов

Коментар

Мисля че има проблем, само ако двете гуми на един мост са различни. По принцип мисля, че при ненатоварен автомобил, предните винаги са по-смачкани от тежеста на мотора, така, че междинния диф винаги компенсира.
                    Ако задните гуми са по-агресивни, няма логика да се претоварва предния мост, който по ред причини не обича това.

П.

О.
                    Land Rover Discovery 300TDI 1995 Basic

Коментар

То двата моста са еднакви, по точно дифовете, но на задния обикновено му е по-тежко когато влачиш или катериш.

Коментар

"То двата моста са еднакви, по точно дифовете, но на задния обикновено му е по-тежко когато влачиш или катериш."

Да, така е. Винаги съм натоварен и усилието на задния диференциал е по-голямо. Но за сметка на това съм сложил блокаж NoSpin Detroit Locker, за който се твърди, че е по-здрав от фабричния диференциал. Полуоски не съм късал, но да "чукна на дърво" . Ако стане нещо, в Падок ги има не са скъпи.

Коментар

Ооо, мисля, че тоя блокаж прехвърля 100% на колелото, което има сцепление, при това шумно и с удар! Трябва да си още по-внимателен.

Коментар

Дане отварям друга тема,така и така тук става дума за гуми !Да питам този размер удачен лие за Дискавърито ,205/70/16,MICHELIN XM-S 244 това е модела!

Коментар

Много са малки. Стандартно са 205x85x16, като може да сложиш 235х70х16. От тук нататък колкото повече, толкова повече.
                              LR Discovery I 300 TDI

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X