Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Проблем с P38, 2.5 TDS - течове на масло - моля за съвет/мнение.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Проблем с P38, 2.5 TDS - течове на масло - моля за съвет/мнение.

Здравейте съфорумници, от доста време си имам 2.5 TDS монтиран в така любимия ми P38 и някак си хем му се дразня, хем си го харесвам. Сега не ме нападайте как мога да харесвам този джип и двигател, но е факт - харесвам си го. За да не изпадам в сантименталности и празнословици, споделям проблемът си, пък да видим какво ще каже народът тук.

От както го притежавам (около 5 години), джипът е преживял доста ремонти и е погълнал доста пари, което е присъщо на собствениците на P38 (за жалост), сменени са му въздушни възглавници, контролния блок на клапаните за въздух, в един сервиз на един много популярен ЛР майстор му откраднаха работещо виско, сменени са шарнири, кормилни щанги, маслото винаги преди 10000, верига, оптегачи на веригата (банани), когато я сменяха (естествено) откриха някакви "микро" пукнатини в главата - заварихме ги, гумички на клапани, ГНП е рециклирано, всички водни маркучи, всички тампони са полиуретанови, няколко пъти карета на кардани, нови дискове предни/задни, накладки, семеринги на всички мостове и скоростна кутия, съединител, рециклирахме лагерите в предния диф, неговият семеринг, рециклирахме кормилната рейка, 2nd hand хидравлична помпа, помпата на ABS (поне вече има Traction Control на задните колела) и др... с него сме навъртяли 120К заедно, а като го купих пишеше 125К. Не съм недоволен, ясно ми е, че си иска пари, но никога не ме е оставял и по-скоро ме е вадил от ситуации. Сега по същество, след изброените ремонти просто не остана елемент от колата, който да не сме "пипали". Не ми се говори за сумите и стойността на автомобила. Ясно е, че е вечно мой и нямам никакво намерение да го продавам.

От около година, обаче, започна да хвърля масло от всички гарнитури. Тече от всякъде и прави "кански" локви от началото на март. Теч на масло, както казах имаше и му сменихме гарнитура на главата през август м. г., но това не доведе абсолютно до нищо. Имам чувство, че течът се усили от както му смених маслото през март и в момента е с TOTAL RACING 10W50. До сега е каран само на 10W40, но както споменах, течът го имаше и преди. Просто става много сериозен напоследък, а и не е съвсем да не ми пука за птичките и пчеличките и тези токсични "гов*а", които лея. От дума на дума вървим към основен ремонт, макар джипът да "върви на ужас" и извън града да ми дава по около 10-11 л./100 км. Имам 3-ма познати със същия модел и двигател и смея да твърдя, че всички са очаровани от тягата на моя. Не се хваля, просто ми се иска да чуя и вашето мнение колеги. Смятате ли, че ако този 2.5 TDS лее масло от всякъде е защото надува гарнитурите от картерно налягане, което да е вследствие на някой сегмент на бутало (вентилация има и си духа доволно през нея) или може да е нещо по-скромно като цена (защото от скоро съм на 1/2 работен ден - съдба!) от сорта на маслената помпа в картера? Някой сблъсквал ли се е с такъв или сходен проблем и също така приемам съвети за сервиз за диагностика на проблема? Колата е отремонтирана само при близък, но бих искал чуя/прочета и второ менние (единствената среща с друг майстор остави джипа със откраднато виско). И да - вярвам, че не са ме правили на идиот, но понякога си го мисля... надявам се да съм бил максимално изчерпателен и вярвам, че бях и максимално искрен.

Предварително ви благодаря и желая прекрасно изкарване на почивните дни и Гергьовден.
    Последно редактирано от RANGE ROVER; 04-05-14, 21:49.
    RANGE ROVER

От: Проблем с P38, 2.5 TDS - течове на масло - моля за съвет/мнение.

Аз съм имал такъв случай с ДВГ леещ масло. Като го отворих ключа на сегментите беше толкова:

Най вероятно и при вас ще излезе същото. Премерете компресията, но не гледайте какво пише в справочниците (дават мин. 20 бара, което не е вярно). Читав такъв ДВГ трябва да покаже над 30. Премерете и кажете резултатите.

Коментар

От абсолютно всяко място ли лее масло или само от гарнитурата на главата?
      Колега колко ти излезе смяната на веригата, само материалите и зъбните колела сменяхте ли?

Коментар

Ще го заведа за мерене веднага след почивните дни и ще дам резултата ASAP.
        RANGE ROVER

Коментар

Вероятно се знае, но все пак да напомня - първо мерене без масло в цилиндъра, второ мерене с масло в цилиндъра! Изключен стоп клапан!

Коментар

Не съм технически неграмотен, но съм и от хората, които не обичат да разбират от всичко. Ще напомня на хората, които ще направят замерването, за Вашия коментар.

Веригата и банани само. Зъбните колела си бяха перфектни. Този ремонт беше през 2010 и ми се върти нещо от сорта на 700 в главата. И да - гледайки го тече от всякъде.
            Последно редактирано от PETER PETRAKIEV; 05-05-14, 19:52.
            RANGE ROVER

Коментар

Първоначално публикуван от RANGE ROVER Преглед на мнение
              ... в един сервиз на един много популярен ЛР майстор му откраднаха работещо виско, ...
              Сега е момента и тук е мястото да кажеш, че да не се сбогува и друг с неговото

Иначе и аз като го взех моя П38-ак - течеше от къде ли не...
              Докато не го закарах при един неизвестен майстор - от тогава - да не повярваш - се едно не е ЛР - хич не капе, а има течности навсякъде
              Колкото повече книги четат децата ви, толкова по-малко ще слушат чалга!

Коментар

Кажи ми моля, какво му беше на твоя?

Съобщение от модератор:
                Моля, напишете си в профила от къде сте.
                ...ЦЪК
                Последно редактирано от PETER PETRAKIEV; 05-05-14, 19:52.
                RANGE ROVER

Коментар

На моя ли - какво ли не му беше, но да не празнословим - да го види майстор, че секи от тези беемвета си е бамбашка
                  Колкото повече книги четат децата ви, толкова по-малко ще слушат чалга!

Коментар

Аз бих попитал дали има забележителен разход на масло?
                    'Върви на ужас' може да се дължи на пропуск на масло през сегментите или на неизправно турбо (спукано маркуче за налягането или нехерметичен активатор на 'уейст гейта' или неправилна регулировка на лостчето му) или чип тунинг. Освен това бих обърнал внимание на заварените 'микро' пукнатини в главата, които може да са се превърнали в 'макро' пукнатини тъй като според мен заваряване на цилиндрова глава е продажна история освен това спуканите глави на 'БМВ 525 ТДС' са световно известни.

Коментар

Мога да препоръчам майстор на бмв за който няма тайни този мотор. Преди време ми разправяше за такъв мотор при преминаване на дадени обороти изхвърля щеката за маслото .
                      Както и да е ако имате интерес ще дам координати на лично.
                      Land Rover Discovery
                      Където е текло пак ще тече ...

Коментар

Всякакви възможности търся. Да интересува ме майсторът Ви, но леко ме притеснява твърдението "няма тайни", защото съм се пекал на този огън вече. Нищо лично, разбира се. Определено търся и второ (професионално) мнение за този проблем. По отношение на двигателя, проблемът е че хич не ми се стига до основен ремонт и то е изцяло по икономически причини. Разбира се, ако това е проблемът е ясно, че ще "тупаме брашняния чувал"... все пак си мисля, дали този проблем не може да идва от маслена помпа. По отношение на обещанието ми за измерване на налягането, още съм в командировка, но в средата на другата седмица се връщам и ще го оставя на неговия си доктор. Той смята, че са сегменти...
                        RANGE ROVER

Коментар

Маслената помпа я оставете, няма нищо общо. По добре измийте ДВГ и карайте, и вижте от къде тече, първо.

Коментар

Тече от всички гарнитури...
                            RANGE ROVER

Коментар

То може да е от гарнитурата на капака на клапаните и да олива надолу, ама едва може да цапа толкова. А когато сте сменяли гарнитурата на главата претегнахте ли отново шпилките сред няколко сто-тин километра . Но най добре да се измие както каза колегата с обезмаслител и да се провери от къде тече.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X